Jump to content



  • Cooler Master 690 III review - "Ο νέος είναι ωραίος!"


    Καλά ήταν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Γεμίσαμε μπαταρίες, φάγαμε, ήπιαμε (πήραμε και μερικά κιλά) αλλά πλέον τα κεφάλια μέσα. Ποδαρικό στις παρουσιάσεις κουτιών για το 2014, κάνει η εταιρία Cooler Master με το ολοκαίνουριο 690 III και ευχόμαστε να μπει με το δεξί στο εργαστήρι μας. Το κουτί είναι εκ πρώτης όψεως αρκετά γνώριμο, καθώς το εξωτερικό κρατήθηκε σε γενικές γραμμές ίδιο με το 690 ΙΙ. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με το εσωτερικό κυρίως και οι πινελιές που πρόσθεσε η κατασκευάστρια ήταν απαραίτητες, καθώς πλέον ο χώρος στο εσωτερικό -με μία πρώτη ματιά- δείχνει να να έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο. Ας προχωρήσουμε όμως στη σημερινή παρουσίαση για να τα δούμε όλα αναλυτικά... 

     

    cooler%20master%20690%20III.jpg?m=138659

     

    Αρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    To Cooler Master 690 III , διατίθεται σε δύο εκδόσεις, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Η μία είναι χωρίς πλαϊνό παράθυρο -για τα "ντροπαλά" συστήματα- και η άλλη η Window Edition του κουτιού. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν διατίθεται στον ελληνικό χώρο στην τιμή των 95,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την έκδοση που σας παρουσιάζουμε , ενώ η έκδοση με το plexi παράθυρο είναι στα 100,66 ευρώ. Οι προτεινόμενες τιμές από την εταιρία είναι 91.90 ευρώ και 96.90 ευρώ αντίστοιχα και επίσης η διαφορά τιμής, δεν θα περιορίσει τον υποψήφιο κάτοχο, για το ποια από τις δύο να επιλέξει. Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από διετή εγγύηση.

     

    cooler%20master%20690%20III%20versions.j

     

    Το Cooler Master 690 III, έφτασε στα χέρια μας σε μία κούτα μεσαίων διαστάσεων. Η κούτα μας προϊδεάζει για το τι θα βρούμε στο εσωτερικό της, καθώς υπάρχουν αρκετές και μάλιστα έγχρωμες φωτογραφίες από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό του κουτιού. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο -αλλά και το κλασικό χρώμα της εταιρίας, το βυσσινί- και στα πλαϊνά της μπορούμε να διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά του κουτιού που μόλις έφτασε στα χέρια μας.

     

    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review
    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review

    Η συσκευασία ανοίχτηκε και στο εσωτερικό βρήκαμε το ουσιαστικό στρώμα προστασίας του κουτιού, το οποίο το αποτελούν δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ μαζί με μία νάιλον σακούλα.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Επίσης μέσα στη συσκευασία μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. H Cooler Master -όπως μας συνηθίζει άλλωστε-συνοδεύει ένα προϊόν της με ένα αναλυτικότατο manual το οποίο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ και μάλιστα έχει οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Κλείνοντας με τα της συσκευασίας και τα περιεχόμενά της, αφήσαμε για το τέλος το κύριο μέρος από τα παρελκόμενα του κουτιού, τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του. Πραγματικά πλούσια τα παρελκόμενα του κουτιού και αξίζει ένα μπράβο στην εταιρία για αυτό.

     

    Cooler Master 690 III case review

    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review

     

    Αρκετά όμως με τα περιτυλίγματα. Ας προχωρήσουμε στην ουσία του πράγματος και ας δούμε από κοντά το Cooler Master 690 ΙΙΙ.

     

     

     

     

    Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω: Επεξεργαστής: Intel i7 920 Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade Mνήμες: Mushkin Redline 3x2GB Ψύκτρα: Xigmatek Gaia ssd: OCZ Agility hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU Τροφοδοτικό:Cooler Master GX 650W Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του. Το κουτί δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ας δούμε όμως τα επιμέρους στάδια. Αρχικά βιδώθηκαν οι αποστάτες στις σωστές θέσεις και σειρά πήρε η τοποθέτηση της ψύκτρας. Σε αυτό εδώ το στάδιο μετρήθηκε και το μέγιστο ύψος αερόψυκτρας που μπορεί να μπει στο εσωτερικό του 690 ΙΙΙ το οποίο και είναι λίγο παραπάνω από 18 εκατοστά. Σαν όριο ασφαλείας δίνουμε λοιπόν τα 18 εκατοστά.

     

     

    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review

     

     

    Τον ssd επιλέξαμε να τον εγκαταστήσουμε στο πίσω μέρος, οπότε εγκαταστήσαμε τα ειδικά grommets που δίνει η εταιρία.

     

    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review

     

     

    To DVD πήρε και αυτό με τη σειρά του τη θέση του χρησιμοποιώντας τον tool free μηχανισμό εγκατάστασης, o οποίος θα θέλαμε να κρατάει πιο σταθερά τη συσκευή στη θέση της. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μία βίδα για επιπλέον ενίσχυση.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Η κάρτα γραφικών εγκαταστάθηκε χωρίς να συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα και το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να δεχτεί το 690 ΙΙΙ είναι σχεδόν 42 εκατοστά, ενώ παρακάτω βλέπετε και τις υπόλοιπες αποστάσεις ανάλογα τη διάταξη των cage δίσκων.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Αν στο κάτω μέρος επιλέξετε να εγκαταστήσετε κάποιον ανεμιστήρα 120mm τότε υπάρχει ένας περιορισμός στο τροφοδοτικό που μπορείτε να εγκαταστήσετε. Μπορεί η απόσταση που δείχνει το μέτρο μας να είναι 18 εκατοστά έως τον ανεμιστήρα, αλλά καλό είναι να μην υπερβείτε τα 16 εκατοστά στο τροφοδοτικό ειδικά αν αυτό είναι modular.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Τέλος όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε στις μετρήσεις μας.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

     

     

     

    Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του υλικού που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Cooler Master 690 ΙΙΙ.

     

    • Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
    • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με περιόδους αδράνειας 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του τεστ αντίστοιχα.
    • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.12.0 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε κλειστό.
    • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε εργοστασιακές συχνότητες.
    • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
    • Τέλος, η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των δοκιμών ήταν στους 24°C

     

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Στις θερμοκρασίες το Cooler Master 690 ΙΙΙ, μπορώ να πω ότι περίμενα να τα πάει λίγο καλύτερα καθώς ισοφάρισε σχεδόν σε επιδόσεις το 330R που είναι ένα κουτί που στο εσωτερικό του υπάρχουν ηχομονωτικά υλικά. Ας το δούμε όμως απέναντι σε άλλα κουτιά και ας ξεκινήσουμε από την idle κατάσταση.  Σε αυτό το στάδιο δε μπορούμε να δούμε και πολλά όπως είναι φυσικό.

     

    stockidle cooler master 690 iii.png

     

    Τι γίνεται όμως στο πραγματικό τεστ; Σε Load κατάφερε να διατηρήσει το hardware στο εσωτερικό του σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και όπως προανέφερα το περίμενα λίγο καλύτερο. Μικρό tip σε αυτό το σημείο χωρίς να επεκταθώ πολύ. Η προσθήκη ενός ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα στην οροφή, αλλάζει τη συμπεριφορά του κουτιού προς το καλύτερο.

     

    57ff9cdf90009-stockloadcoolermaster690iii.png

     

    Το πήγαμε λίγο παραπάνω όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.

     

    Το Cooler Master 690 ΙΙΙ σε idle δείχνει να ακολουθεί

     

    ocidle cooler master 690 iii.png

     

    Κατά το load του συστήματος πέτυχε για μία ακόμα φορά παρόμοιες επιδόσεις με αυτές του 330R, αν και την κάρτα γραφικών κατάφερε να τη διατηρήσει δύο βαθμούς πιο κάτω.

     

    ocload cooler master 690 iii.png

     

    Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό. Το κουτί ήταν ήσυχο είτε κατά την idle είτε κατά τη load κατάσταση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,5dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

     

    noise cooler master 690 iii.png

     

    Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση.

     

     

    To στήσιμο της υδρόψυξης δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις, πέρα από τη θέση στο πίσω μέρος του κουτιού. Στο θέμα του custom watercooling συστήματος της παρουσίασης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

    1) Το ψυγείο στο μπροστινό μέρος είναι 2x120mm, πάχους 55mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.

    2) Το ψυγείο στο επάνω μέρος είναι 2x120mm, πάχους 30mm και έχει εγκατασταθεί επίσης με μία σειρά ανεμιστήρων.

    3) Στο πίσω μέρος δεν εγκαταστάθηκε κάποιο ψυγείο σε συνδυασμό με το επάνω. Δυστυχώς δύο ψυγεία που είχαμε στη κατοχή μας, δεν ήταν δυνατό να τα τοποθετήσουμε. Το ένα λόγω αυξημένου πάχους -καθώς ήταν 45mm- και το άλλο λόγω πλάτους, καθώς έχει πιο μεγάλο bezel περιμετρικά όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί. Η καλύτερη λύση θα ήταν η εταιρία να μετατοπίσει τα τρία grommets που έχει στο πίσω μέρος πάνω από τον ανεμιστήρα, έτσι ώστε να καταφέρει κατεβάζοντας τον προς τις θέσεις PCI, να τον απομακρύνει από το πάνω ψυγείο.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    H εταιρία από τη μεριά της, έχει μία λίστα συμβατότητας για το κουτί με τις διάφορες λύσεις υδρόψυξης που έχει στη γκάμα της.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Παρακάτω σας δίνουμε τις αποστάσεις στα επίμαχα σημεία.

     

    Cooler Master 690 III case review Cooler Master 690 III case review

    Cooler Master 690 III case review

     

    Τέλος καλό, όλα καλά μπορούμε να πούμε και ήρθε η ώρα να κάνουμε τη σούμα μας.

     

    Cooler Master 690 III case review

     

     

     

     

    Cooler Master 690 III case review

     

    Ένα ακόμα review έφτασε στο τέλος του και ένας ακόμα επίλογος, είναι έτοιμος να γραφτεί. Μετά από μία βιντεοπαρουσίαση, τις μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου αλλά και πίεσης και τέλος με το στήσιμο μιας υδρόψυξης, ήρθε η ώρα να αναλύσει η γράφουσα τις σκέψεις της. Ο νέος είναι ωραίος τελικά! Μπορεί οι λεπτομέρειες που προστέθηκαν να μην είναι εύκολα ορατές με μία πρώτη ματιά, αλλά είναι και αυτές που κάνουν τη διαφορά.

     

    Η τρίτη έκδοση του 690 με άφησε με ένα χαμόγελο στο τέλος της σημερινής παρουσίασης. Είναι από τα λίγα κουτιά, που έπρεπε να επικεντρωθώ σε λεπτομέρειες για να βρω αρνητικά να του καταλογίσω. Χαίρομαι αφάνταστα όταν φτάνω στο σημείο να γράψω έναν επίλογο και δεν αρχίζω να αναλύω τα αρνητικά του προϊόντος, αλλά έχω να πω μόνο καλά στοιχεία. Κάποιες λεπτομέρειες που εντόπισα, πιο πολύ ήταν πράγματα που θα ήθελα να δω διαφορετικά, παρά ουσιαστικά ελαττώματα.

     

    Το μόνο βασικό ελάττωμα είναι η απουσία φίλτρου στο πλαϊνό. Όλα τα άλλα λίγο πολύ υπήρχαν -έστω και κάπως διαφορετικά από ότι θα τα επιθυμούσαμε- αλλά ας αφήσει και κάτι η Cooler Master για την τέταρτη έκδοση. Σε γενικές γραμμές είναι ίσως ένα από τα πιο VFM προϊόντα στο εύρος τιμής που ανήκει. Κάνει τα πάντα και συμφέρει και επίσης η εταιρία δεν έδωσε πάνω από 10 ευρώ διαφορά τιμής, ανάμεσα στην απλή έκδοση και σε αυτή με το παράθυρο. Κάτι που θα βοηθήσει τον χρήστη να επιλέξει βάση προτίμησης και όχι βάση τσέπης!

     

    Κλείνοντας το Cooler Master 690 ΙΙΙ κοστίζει 95,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την έκδοση που σας παρουσιάσαμε , ενώ η έκδοση με το plexi παράθυρο είναι στα 100,66 ευρώ -τη στιγμή που γράφεται το παρόν review- και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

     

    • Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
    • Πολλές θέσεις δίσκων με τη δυνατότητα ευελιξίας ανάμεσα σε 2,5" και 3,5" δίσκους.
    • Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας και κάρτας γραφικών.
    • Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
    • Έτοιμοι χώροι για το στήσιμο υδρόψυξης. Μεγάλο Backplate CPU cut out.
    • Ικανοποιητικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αθόρυβη σχεδόν λειτουργία.
    • Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες. USB 3.0 θέσεις με εσωτερικό 20pin καλώδιο.
    • Πολλές δέστρες στο πίσω μέρος για τη στήριξη των καλωδίων.
    • Αναλυτικό manual.
    • Δυνατότητα επιλογής έκδοσης με παράθυρο.
    • Πλούσια παρελκόμενα.

     

    Μειονεκτήματα

     

    • Απουσία φίλτρου στο αριστερό πλαϊνό.
    • Δυσκολία πρόσβασης στο μπροστινό φίλτρο.
    • Μερικές ακόμα οπές στο κάτω μέρος της μητρικής θα ήταν ευπρόσδεκτες για το πέρασμα των καλωδίων του front panel.
    • Μας έλειψε το hot swap bay που είχε το 692.
    • Ο μηχανισμός στις θέσεις 5,25" δεν συγκρατεί τη συσκευή σταθερά.
    • Θα θέλαμε καλύτερη μελέτη στη πίσω θέση για την εγκατάσταση ψυγείου.

     

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Cooler Master 690 ΙΙΙ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:

     

    690-III-rating.png?m=1389615627690-III-editor's.png?m=1389615625

     

    karmen1983 13/01/2014

    Ευχαριστούμε θερμά τη Cooler Master, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.