Jump to content
 • Phanteks Enthoo Pro Review - "Ενας Pro για το σύστημά σας"


  Εδώ και πολύ καιρό αρκετοί από εσάς, μας ζητήσατε να παρουσιάσουμε κάποιο από τα κουτιά της Phanteks. Η επιθυμία σας είναι διαταγή για μας και μετά από επικοινωνία με την κατασκευάστρια, έχουμε στα χέρια μας το Enthoo Pro.

  Η εταιρία είναι νέα στον τομέα της κατασκευής κουτιών, παρόλα αυτά όμως με το Enthoo Primo, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Το επόμενο βήμα δεν άργησε να γίνει και το Enthoo Pro έκανε την εμφάνισή του στην αγορά. Είναι ουσιαστικά ένα μικρότερο Primo, διατηρώντας αρκετά από τα χαρακτηριστικά του μεγάλου του αδερφού και έρχεται σε τιμή που πραγματικά εκπλήσσει.

  Μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ένα PWM hub στο πίσω μέρος, συμβατότητα με ψυγεία custom υδρόψυξης αλλά και AIO -όπως είναι φυσικό- φίλτρα για να κρατήσει τη σκόνη μακριά από το εσωτερικό του υπολογιστή και φυσικά έξυπνους tool free μηχανισμούς. Με απλά λόγια δείχνει να είναι ένα κουτί πολλά υποσχόμενο και εμείς είμαστε εδώ για να δούμε πως θα τα πάει.
   


  Phanteks Enthoo Pro Review  Χαρακτηριστικά

   

  Αρχικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
   

  PHANTEKS-ENTHOO-PRO-SPECIFICATIONS.jpg?m


  To Phanteks Enthoo Pro, διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι η έκδοση με κωδικό PH-ES614P, η οποία έχει πλαϊνό παράθυρο αλλά και καλύπτρα στη θέση για το τροφοδοτικό και η άλλη με κωδικό PH-ES614PC δεν διαθέτει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.
  Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν διατίθεται στον ελληνικό χώρο στην τιμή των 89.90 ευρώ για την έκδοση χωρίς πλαϊνό παράθυρο και καλύπτρα και 99.90 ευρώ για την έκδοση με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
  Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από πενταετή εγγύηση!!!!
   

  Phanteks-Enthoo-Pro.jpg?m=1402753505  Συσκευασία και περιεχόμενα

   

  H συσκευασία του Enthoo Pro έφτασε στα χέρια μας κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση και σχεδόν ανοικτή στο κάτω μέρος. Θυμηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια και τα puzzle που προσπαθούσαμε να φτιάξουμε. Για να βγουν μερικές φωτογραφίες επιστρατεύσαμε μπόλικη ταινία συσκευασίας, αφού πρώτα την απλώσαμε και προσθέσαμε κάποια βιβλία επάνω της για να έρθει στα ίσια της.
  Τελικά αυτό το Μουντιάλ έχει επηρεάσει πολύ κόσμο, μιας και δεν εξηγείται αλλιώς, τέτοια μεταχείριση σε μία συσκευασία προϊόντος, η οποία φέρει και στις τέσσερις πλευρές της, την ένδειξη εύθραυστο.
  Στο εξωτερικό της μπορούμε να δούμε φωτογραφίες από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό μέρος του κουτιού, όπως και τα χαρακτηριστικά του.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Όταν βγάζεις από το εσωτερικό τα φελιζόλ προστασίας σε αυτή τη κατάσταση, αναρωτιέσαι αμέσως αν θα πρέπει ή όχι, να τολμήσεις να ρίξεις μία ματιά και στο κουτί.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Για καλή μας τύχη, το κουτί ήταν σε άριστη κατάσταση και το μόνο που δεν ήταν όπως θα έπρεπε -αλλά ταυτόχρονα είναι λογικό με τέτοια χτυπήματα που επωμίστηκε- ήταν τα bezels των θέσεων 5,25", τα οποία βγήκαν από τη θέση τους. Ευτυχώς κανένα από αυτά δεν έσπασε ή γρατζουνίστηκε.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Μαζί με το κουτί, στο εσωτερικό της πολύπαθης συσκευασίας, βρέθηκε ένα μικρό χαρτονένιο κουτί με τα απαραίτητα αξεσουάρ.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αρχικά στο εσωτερικό του είδαμε το manual του κουτιoύ, το οποίο αποτελείται από -ούτε λίγο, ούτε πολύ- τριάντα επτά (37) σελίδες και είναι γραμμένο σε επτά γλώσσες, μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Σειρά έχει μία μικρή ταμπακέρα που μας θύμισε λίγο τα παρελκόμενα του NZXT Phantom 820 και στο εσωτερικό της ήταν τακτοποιημένες όλες οι βίδες που θα μας χρειαστούν κατά την εγκατάσταση των διαφόρων εξαρτημάτων στο εσωτερικό του κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Κλείνοντας βρέθηκαν στο εσωτερικό ένα μεταλλικό Reservoir bracket, δέκα δεματικά καλωδίων, συν ένα κοντό και ένα μακρύ hoop n Loop.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Εντυπωσιακή εκκίνηση οφείλουμε να παραδεχτούμε από την κατασκευάστρια, που από την αρχή δείχνει να προσέχει και τη παραμικρή λεπτομέρεια.

  Εξωτερικό μέρος

   

  Mε τη πρώτη ματιά που ρίξαμε στο κουτί, καταλάβαμε αμέσως την ποιότητα κατασκευής. Η βαφή είναι μαύρη και δείχνει αρκετά καλής ποιότητας, στο μπροστινό μέρος βλέπουμε το πλαστικό κομμάτι της πρόσοψης, το οποίο έχει το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου ενώ στα αριστερά κλέβει την παράσταση το διπλό πλαϊνό παράθυρο.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου δεν είναι και τόσο αληθοφανές όσο σε κάποια Fractal κουτιά που είχαμε δει στο παρελθόν, μιας και είναι περισσότερο έντονο από ότι θα έπρεπε. Επίσης υπάρχει μια χρωματική ανομοιομορφία μεταξύ 5,25" front bezels και μίας μικρής πόρτας λίγο πιο πάνω.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Ας ξεκινήσουμε μια πιο αναλυτική περιγραφή από την πρόσοψη του κουτιού, όπου στο επάνω μέρος της συναντάμε τις τρεις θέσεις 5,25" και ένα πορτάκι που κρύβει πίσω του το front panel του κουτιού, το οποίο αποτελείται από δύο θύρες USB3.0, δύο θύρες USB2.0, jacks για τον ήχο και το κουμπί reset.
  Μιας όμως και μιλάμε για ένα Full tower, σίγουρα θα θέλαμε να δούμε περισσότερες θύρες USB3.0.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Στο κάτω μέρος συναντάμε ένα διάτρητο μεταλλικό τμήμα, από το οποίο θα τροφοδοτηθεί με αέρα ο ανεμιστήρας που βρίσκεται προεγκατεστημένος στην πρόσοψη. Στο κάτω μέρος, βρίσκουμε ένα αρκετά μεγάλο φίλτρο άριστης ποιότητας.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αλλάζουμε πλευρά και πλέον αντικρίζουμε το αριστερό πλαϊνό όπως βλέπουμε το κουτί από το μπροστινό μέρος. Εντύπωση μας έκανε το διπλό παράθυρο, με το μεγάλο τμήμα να μας χαρίζει απεριόριστη θέα στα κυρίως εξαρτήματα και το μικρό, να μας υπενθυμίζει τη μάρκα του κουτιού, μιας και στο εσωτερικό βλέπουμε το όνομα της κατασκευάστριας.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Καιρός για μία βόλτα στα μετόπισθεν όπου το κουτί έχει πολλά να μας επιδείξει.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αρχικά τέρμα επάνω συναντάμε τρεις βίδες οι οποίες μας προϊδεάζουν για μία οροφή, η οποία θα είναι πλήρως αφαιρούμενη. Αυτό, συν το γεγονός ότι λίγο πιο κάτω, βλέπουμε τις ειδικές διαμορφώσεις για την προς τα πάνω ή προς τα κάτω μετακίνηση του προεγκατεστημένου ανεμιστήρα 140mm που συνοδεύει το κουτί, δε μπορεί να μη μας φέρει στο μυαλό το NZXT Phantom 820 που είχαμε δει σε προηγούμενη παρουσίαση.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Πιο κάτω συναντάμε οκτώ θέσεις PCI -με διάτρητα brackets- και στα δεξιά, ειδικές διαμορφώσεις έτσι ώστε ο χρήστης να μπορέσει να εγκαταστήσει κάποιο κυλινδρικό reservoir.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Τέρμα κάτω υπάρχει η θέση για το τροφοδοτικό, η οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να επιτρέψει την εγκατάστασή του, είτε με τον ανεμιστήρα προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει και ένα φίλτρο αέρα στο κάτω μέρος.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Τελειώνουμε με την πλήρη περιστροφή και πλέον ρίχνουμε μια ματιά στο δεξιό πλαϊνό όπως βλέπουμε το κουτί από το μπροστινό μέρος. Είναι εξολοκλήρου από μέταλλο, ενώ στο πλάι της πρόσοψης, διακρίνουμε επιπλέον οπές για να τροφοδοτηθεί με αέρα το εσωτερικό του κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review

     Η οροφή του κουτιού είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, το οποίο και αυτό έχει το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ένα διάτρητο μεταλλικό τμήμα και προς τη μεριά της πρόσοψης, βλέπουμε το κουμπί εκκίνησης, όπως και τα LEDs δραστηριότητας.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Καιρός για μία βόλτα στο κάτω μέρος του κουτιού, το οποίο με μία πρώτη ματιά δείχνει απόλυτα προστατευμένο απέναντι στη σκόνη, μιας και τα δύο φίλτρα, πιάνουν -όπως φαίνεται στη πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί- όλη την κάτω επιφάνεια του κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφαιρώντας τα φίλτρα διαπιστώνουμε ότι είναι συρταρωτά καθ' όλο το μήκος της διαδρομής τους.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφήνοντας τα φίλτρα σε μία άκρη, μπορούμε να δούμε το κάτω μέρος της θέσης για το τροφοδοτικό, το οποίο αποτελείται από μεγάλες οπές (honeycomp) και προς τη μεριά της πρόσοψης -πέρα από τις ίδιες οπές- βλέπουμε μία θέση για 140mm ανεμιστήρα και δύο θέσεις για 120mm ανεμιστήρες.
  Οι παρατηρητικοί από εσάς, πέρα από τις λαστιχένιες επενδύσεις στα πόδια, θα είδατε και δύο βίδες οι οποίες φαίνονται στο πάνω μέρος της δεύτερης φωτογραφίας που ακολουθεί. Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής τους, θα φανεί στη συνέχεια της σημερινής παρουσίασης.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review  Εσωτερικό μέρος

   

  Kαιρός για την ίσως πιο ενδιαφέρουσα σελίδα σε μία παρουσίαση κουτιού, αυτή του εσωτερικού του μέρους, που μας αποκαλύπτει πάντα τις ευκολίες, τις δυνατότητες αλλά και αρκετά από τα ελαττώματα του προϊόντος. Αφού είδαμε το φαίνεσθαι καιρός και για το είναι του σημερινού κουτιού όπου για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να ξεβιδώσουμε δύο χειρόβιδες.
  Και ω του θαύματος, έκπληξη εν όψη! Κάποια εταιρία σκέφτηκε επιτέλους να βάλει ροδέλες για την προστασία της βαφής. Να πω ότι δηλώνω ενθουσιασμένη; Δε θα το πω μιας και είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είμαι ελαφρά γοητευμένη σίγουρα. Εξάλλου οι μικρές λεπτομέρειες, είναι αυτές που κάνουν και τις μεγάλες διαφορές.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αρκετά με τις χειρόβιδες και παίρνουμε στα χέρια μας το πλαϊνό με το διπλό παράθυρο. Το plexiglass είναι ελαφρά φιμέ και στηρίζεται επάνω στο πλαϊνό με αρκετές γλωσσίτσες. Η ελαστικότητα του πλαϊνού είναι μικρή, πράγμα που οφείλεται στα περιμετρικά νεύρα και κάπου εδώ γίνεται η πρώτη ανώμαλη προσγείωση, που έχει να κάνει με τον τομέα της βαφής.
  Ενώ η βαφή είναι καλής ποιότητας, δείχνει στο εσωτερικό του πλαϊνού κοντά στο νεύρο και μάλιστα σχεδόν σε όλο του το μήκος, να μην έχει πιάσει καλά (τέταρτη φωτογραφία που ακολουθεί). Αρκετοί από εσάς θα σκεφτείτε ότι εντάξει δεν έγινε και τίποτα, εξάλλου από μέσα είναι και δε φαίνεται, αλλά προσωπικά δίνω μεγάλη βάση σε αυτόν το τομέα. Αρκετοί άλλωστε θα θυμάστε το review του Corsair Vengeance C70.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφήνουμε το πλαϊνό σε μία άκρη και ρίχνουμε την πρώτη ματιά στο εσωτερικό του Enthoo Pro. Πραγματικά εντυπωσιακό εσωτερικό για κουτί σε αυτό το εύρος τιμής. Η κατασκευάστρια το έχει εξοπλίσει με καλύπτρες στις θέσεις των δίσκων αλλά και του τροφοδοτικού, grommets στις οπές για το πέρασμα των καλωδίων, tool free μηχανισμούς στις θέσεις 5,25" και ένα τεράστιο CPU cut out. Τι άλλο να ζητήσει κανείς μιας και μόνο οι καλύπτρες, είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος να φτιάξει για το κουτί του. Εδώ υπάρχουν όλα έτοιμα!
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Ας ξεκινήσουμε μια πιο αναλυτική περιγραφή από κάτω και δεξιά, όπου βλέπουμε το σήμα της κατασκευάστριας στο κάτω μέρος της καλύπτρας των δίσκων και μέσα από ένα κόψιμο να ξεπροβάλει ένα τμήμα από τον ανεμιστήρα εισαγωγής, ο οποίος βρίσκεται στη πρόσοψη.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αλλάζοντας οπτική γωνία, βλέπουμε το πλάι των cage δίσκων τα οποία έχουν μεγάλες οπές για μείωση θορύβου αλλά και καλύτερο αερισμό των συσκευών. Επίσης, διακρίνουμε θέσεις με σπειρώματα, οι οποίες αντιστοιχούν σε ανεμιστήρες 120mm. Στη περίπτωση βέβαια που θελήσετε να προσθέσετε έναν ή ακόμα και δύο ανεμιστήρες, θα πρέπει να αφαιρέσετε το μικρό μεταλλικό κομμάτι διατομής Π, που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί. Η αφαίρεση είναι απλή υπόθεση μιας και στηρίζεται σε δύο βίδες. Η μία βρίσκεται στο πίσω μέρος, από τη μεριά που θα κρυφτούν τα καλώδια και η άλλη, είναι στην καλύπτρα των δίσκων.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Λίγο πιο πάνω συναντάμε τις τρεις θέσεις 5,25", οι οποίες και οι τρεις είναι εξοπλισμένες με tool free μηχανισμούς εγκατάστασης. Επίσης, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, οι tool free μηχανισμοί συγκρατούνται με δύο βίδες έκαστος και αν δεν σας ικανοποιούν, τους αφαιρείτε και προχωράτε στην εγκατάσταση της συσκευής με τον κλασικό τρόπο των βιδών.
  Στη φωτογραφία εντοπίζουμε δύο ακόμα βίδες (αυτές με τα πορτοκαλί βέλη) οι οποίες είναι δύο από τις πολλές, που συγκρατούν την καλύπτρα των δίσκων στη θέση της.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Το εσωτερικό της οροφής διαθέτει αρκετούς συνδυασμούς για εγκατάσταση ανεμιστήρων 120 αλλά και 140mm, με μέγιστο αριθμό τριών ανεμιστήρων. Μπορείτε να έχετε είτε 3x120mm, είτε 3x140mm.
  Η απόσταση δε, που μετρήσαμε από τον πρώτο αποστάτη ήταν σχεδόν επτά εκατοστά οπότε ένα έτοιμο σύστημα υδρόψυξης σε διάταξη push pull, φαίνεται να είναι δυνατό να εγκατασταθεί.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Δυστυχώς το πρόβλημα κακής εφαρμογής της βαφής που εντοπίσαμε αρχικά στο πλαϊνό, κάνει την εμφάνισή του και στην οροφή του κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Ο κατηφορικός μας δρόμος ξεκινάει και βλέπουμε τον πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα 140mm. Οι παρατηρητικοί θα έχετε ήδη εντοπίσει το τρίτο σημείο με τη κακή εφαρμογή της βαφής, το οποίο είναι ανάμεσα σε I/O και PCI θέσεις στην κάτω δεξιά γωνία του ανεμιστήρα.
  Λίγο πιο κάτω έχουμε τις οκτώ θέσεις PCI, οι οποίες και οι οκτώ είναι εξοπλισμένες με διάτρητα brackets αλλά και χειρόβιδες, ενώ στα αριστερά τους, βλέπουμε μία έτοιμη θέση για να εγκατασταθεί ένα κυλινδρικό reservoir στην περίπτωση custom watercooling.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Τέρμα κάτω συνήθως συναντάμε τη θέση για το τροφοδοτικό, αλλά στο συγκεκριμένο κουτί είναι μάλλον ντροπαλή και κρύβεται κάτω από μία όμορφη καλύπτρα, η οποία στο μπροστινό της μέρος διαθέτει ένα grommet για να περαστούν τα καλώδια της κάρτας γραφικών. Το πέρασμα των καλωδίων στα περισσότερα κουτιά, γίνεται συνήθως από τα grommets που βρίσκονται στο motherboard tray και αυτά καταλήγουν να βρίσκονται ανάμεσα στην κάρτα και στην είσοδο αέρα από την πρόσοψη, κάτι που εδώ η εταιρία το αποφεύγει με έναν έξυπνο τρόπο. Μικρές λεπτομέρειες και πάλι και πολύ ανάλυση για δύο καλώδια, αλλά καλό είναι να προσέχουμε ακόμα και τα μικρά.
  Επίσης, στην πρώτη φωτογραφία, αλλά ακόμα καλύτερα στη δεύτερη που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε ένα ακόμα παράπτωμα στον τομέα εφαρμογής βαφής. Πολλά σημεία μαζευτήκανε και ελπίζουμε να σταματήσει κάπου εδώ η καταμέτρηση.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Μια ματιά στην καρδιά του εσωτερικού μας φέρνει αντιμέτωπους με το motherboard tray. Σίγουρα εντύπωση προκαλεί το μεγάλο CPU cut out, τα grommets τα οποία υπάρχουν σε όλες τις οπές για το πέρασμα των καλωδίων, όπως και μία διαμόρφωση κάτω αριστερά, που μάλλον έχει να κάνει με μία θέση για ssd στο πίσω μέρος.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Μιας και αναφέραμε το πίσω μέρος του κουτιού, καιρός να πάμε να ρίξουμε μία ματιά. Η αφαίρεση του πλαϊνού γίνεται με την ίδια διαδικασία που είχαμε ακολουθήσει και στο αριστερό πλαϊνό και επίσης οι ίδιες χειρόβιδες με τις προστατευτικές ροδέλες, κάνανε την εμφάνισή τους.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αρχικά εντοπίζουμε δύο θέσεις για εγκατάσταση SSD στο πίσω μέρος. Δυστυχώς μόνο μία από αυτές έχει εξοπλιστεί με bracket και θεωρούμε ότι δε θα ήταν τραγικό να υπήρχαν δύο και να μπορεί ο χρήστης να αξιοποιήσει και τις δύο θέσεις.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Προς το κέντρο εντοπίζουμε ένα fan hub, το οποίο μπορεί να μετατοπιστεί και λίγο πιο κάτω απλά ξεβιδώνοντας δύο βίδες. Η τροφοδοσία του γίνεται μέσω ενός power sata καλωδίου, ενώ το σήμα για τις στροφές το αναλαμβάνει το CPU fan header της μητρικής, μιας και το 4pin καλώδιο στα δεξιά της πλακέτας θα εγκατασταθεί σε αυτό.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Ξεβιδώσαμε το hub από τη θέση του για να δούμε τι κρύβεται στο πίσω μέρος. Φυσικά μία πλαστική σκληρή μεμβράνη καλύπτει την πλακέτα, έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος βραχυκυκλώματος στην περίπτωση που αυτή έρθει σε επαφή με το motherboard tray.

  O τρόπος λειτουργίας του hub είναι απλός αλλά έξυπνος, καθώς ουσιαστικά είναι μια "αποκεντρωμένη" μονάδα ισχύος που βασίζεται στον PWM έλεγχο ενός Mosfet ισχύος (DTM4425) και δέχεται εντολές PWM είτε από την μητρική, είτε -γιατί όχι- από την PWM έξοδο ενός fan controller, για την ρύθμιση αρκετών απλών ανεμιστήρων με 3pin.

  Το μόνο που πρέπει να προσέξει ο χρήστης, είναι τη λευκή 3pin υποδοχή. Αυτή είναι και η μόνη που θα δώσει αποτελέσματα στροφών για να έχετε μία ένδειξη στο bios ή σε κάποιο πρόγραμμα καταγραφής. Σε όλες τις υπόλοιπες, μπορείτε να συνδέσετε κάποιο splitter μιας και δε δίνουν των αριθμό στροφών, ενώ στη λευκή για να μην "μπερδευτεί" το σύστημα, καλό είναι να μη βάλετε κάποιο ή αν βάλετε να πάρετε υπόψιν σας το post μου εδώ.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Ένα χαρακτηριστικό που μου άρεσε πάρα πολύ στο σημερινό κουτί, είναι οι δέστρες που έχει στο πίσω μέρος. Όπως θα δούμε και κατά την εγκατάσταση του συστήματος, είναι τοποθετημένες στα σωστά σημεία και δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κανένα δεματικό για να τακτοποιήσουμε τα καλώδια στο πίσω μέρος.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Και με τα πολλά φτάσαμε και στις θέσεις δίσκων, όπου η πρόσβαση είναι από τα μετόπισθεν. Μου αρέσει σαν χαρακτηριστικό μιας και δεν απαιτείται η αφαίρεση και των δύο side panels για να εγκαταστήσουμε ή να απεγκαταστήσουμε κάποιο δίσκο στο σύστημά μας.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Συνολικά υπάρχουν δύο cages, τα οποία είναι βιδωμένα με πέντε χειρόβιδες. Υπό κανονικές συνθήκες είναι έξι, μιας και από το πάνω μέρος στο δείγμα της δοκιμής, απουσιάζει μία.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφού ξεβιδώσαμε τις χειρόβιδες ρίξαμε μία ματιά στα cages. Έκαστο αποτελείται από τρία συρτάρια δίσκων, στην πλάτη τους φέρουν αντικραδασμικό υλικό για να μη συντονίζουν με τη μεταλλική καλύπτρα και στα πλαϊνά τους έχουν μεγάλες οπές για καλύτερο αερισμό, αλλά και μειωμένα επίπεδα θορύβου.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Το σύστημα κουμπώματος το έχουμε δει σε αρκετά κουτιά στο παρελθόν και παρακάτω έχουμε δύο κοντινά πλάνα, με το ένα εξ' αυτών να δείχνει το πρόβλημα της βαφής.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Τα συρτάρια είναι έξυπνα σχεδιασμένα και πρωτοτυπούν σε σχέση με τα κλασικά, όπου πρέπει να λυγίσεις το συρτάρι για να εγκαταστήσεις το δίσκο. Στο εσωτερικό τους φέρουν δύο πίρους ευθυγράμμισης του δίσκου και μόλις αυτός πάρει θέση, αρκεί να κλείσουμε τα δύο πλαϊνά τα οποία έχουν πάνω τους τους πίρους συγκράτησης.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφού αφαιρέσαμε και περιεργαστήκαμε για αρκετή ώρα τα cages, πλέον μπορούμε να ρίξουμε μία ματιά στην αθέατη μεριά της καλύπτρας των δίσκων. Αρχικά βλέπουμε τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται τα δύο cages και στο εσωτερικό της πρόσοψης των 200mm ανεμιστήρα εισαγωγής αέρα.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Κλείνοντας και με αυτή τη σελίδα, αξίζουν δύο clicks στα καλώδια του front panel του κουτιού, όπως επίσης και στο 4pin fan header το οποίο φεύγει από το hub και καταλήγει στο CPU fan header της μητρικής.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review

   


  Εις Βάθος...

   

  Συνήθως οι παρουσιάσεις κουτιών αποτελούνται από εννιά σελίδες, αλλά από εδώ και στο εξής αποφασίσαμε, ειδικά το εσωτερικό μέρος -το οποίο αποτελείται από πολλές φωτογραφίες- να σπάει σε δύο σελίδες για πιο εύκολη ανάγνωση. Στη δεύτερη σελίδα του εσωτερικού μέρους, θα βλέπουμε τα άδυτα του κουτιού και τι κρύβεται στα σημεία που δε φαίνονται με μία πρώτη ματιά.

  Ξεκινάμε την αποσυναρμολόγηση του Phanteks Enthoo Pro ξεβιδώνοντας τρεις χειρόβιδες από το πίσω μέρος. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι και αυτές οι χειρόβιδες είναι εξοπλισμένες με λαστιχένιες ροδέλες, για να αποτρέψουν τραυματισμό της βαφής. Αφού ξεβιδωθούν οι χειρόβιδες μένει ένα μικρό τράβηγμα για να πάρουμε στα χέρια μας την καλύπτρα.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Η στήριξη στο κάτω μέρος του κουτιού γίνεται μέσω grommets στα οποία συρταρώνουν οι οπές που φαίνονται παραπάνω. Κάτι ανάλογο με απλά λόγια, όπως και με το bracket για ssd στο πίσω μέρος του κουτιού.
  Ο τρόπος αυτός έχει δύο θετικά στοιχεία. Αρχικά δε χρειάζεται να φέρουμε τούμπα το κουτί και να ξεβιδώσουμε βίδες από το κάτω μέρος και κατά δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο απορροφούνται και τυχόν κραδασμοί ανάμεσα σε καλύπτρα και πάτωμα κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Κάτω από την καλύπτρα υπάρχει η θέση για το τροφοδοτικό, η οποία είναι εξοπλισμένη με λαστιχένια "τακουνάκια", τα οποία προσφέρουν απομόνωση τυχόν κραδασμών του τροφοδοτικού, αλλά και καλύτερο αερισμό του καθώς με το ύψος τους, του επιτρέπουν να απορροφά αέρα από όλη την κάτω επιφάνεια, πράγμα που θα φανεί πολύ χρήσιμο αν δεν είμαστε πολύ της καθαριότητας... των φίλτρων!
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Για να μας αποκαλυφθεί όλο το κάτω μέρος όμως του κουτιού, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και τη βάση των cage δίσκων. Η αφαίρεση είναι αρκετά απλή μιας και αρκεί να ξεβιδώσουμε μόλις δύο χειρόβιδες και να την πάρουμε στα χέρια μας.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Κάτω από τη βάση βλέπουμε θέσεις για ανεμιστήρες και φυσικά θέση για διπλό ψυγείο. Οι συνδυασμοί είναι είτε 1x140mm, είτε 2x120mm. Εδώ βέβαια αξίζει ένα σχόλιο. Όταν έχουμε το κουτί στην εργοστασιακή του μορφή, δηλαδή τα cage δίσκων στη θέση τους, όπως και την καλύπτρα, η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα στο κάτω μέρος δε προσφέρει σχεδόν τίποτα στο σύστημά μας, μιας και το εμπόδιο της καλύπτρας τον "αχρηστεύει".
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Η αφαίρεση της πρόσοψης γίνεται με τον κλασικό τρόπο του τραβήγματος μιας και είναι κουμπωτή. Τα clips και οι οδηγοί συγκράτησης είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και στο εσωτερικό εντοπίζουμε επίσης ένα ακόμα φίλτρο αέρα το οποίο είναι αφαιρούμενο και πλενόμενο.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Με τόσα φίλτρα πάνω στο κουτί, πραγματικά σαν ιδιοκτήτης είσαι με ένα χαμόγελο που φτάνει μέχρι τα αυτιά. Παρόλα αυτά όμως, στην εταιρία ξέφυγαν τρία σημεία στην πρόσοψη τα οποία δεν έχουν φίλτρο και μάλιστα δε θα εμποδίσει το φίλτρο της πρόσοψης την είσοδο της σκόνης, μιας και τα τρία αυτά σημεία βρίσκονται πίσω από αυτό.
  Ο λόγος για τις γρίλιες στα αριστερά, στα δεξιά και στο κάτω μέρος της πρόσοψης. Στην εταιρία μπορεί να ξέφυγαν, αλλά ο πάγκος του TheLab.gr δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Σειρά παίρνει το εσωτερικό της πρόσοψης, όπου στο επάνω μέρος βλέπουμε το front panel του κουτιού, το οποίο για να αφαιρεθεί πρέπει να ξεβιδώσουμε δύο βίδες. Πιο κάτω είναι ο 200mm ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα και επίσης εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να τον αφαιρέσει και να εγκαταστήσει είτε 2x120mm ανεμιστήρες, είτε 2x140mm.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Ο ίδιος τρόπος απεγκατάστασης ισχύει και για την οροφή του κουτιού, όπου και σε αυτή τη περίπτωση διακρίνουμε πλαστικά clips και οδηγούς συγκράτησης.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Η οροφή του κουτιού θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το βαρύ πυροβολικό, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει είτε 1x200mm, είτε 3x140mm, είτε 3x120mm ανεμιστήρες εγκατεστημένους. Επίσης και εδώ, όπως και στα υπόλοιπα σημεία του κουτιού στα οποία υπάρχουν θέσεις ανεμιστήρων, βλέπουμε μακρόστενες διαμορφώσεις έτσι ώστε οι ανεμιστήρες ή τα ψυγεία, να μπορούν να μετατοπιστούν είτε προς το μέρος της πρόσοψης, είτε προς τα πίσω.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Προς τη μεριά της πρόσοψης υπάρχει η πλακέτα με το κουμπί εκκίνησης και τρία LEDs για τις δύο δραστηριότητες χρώματος λευκού. Τα δύο που είναι πάνω και κάτω από το κουμπί εκκίνησης είναι τα Power LED, ενώ το μοναχό και έρημο σαν τη καλαμιά στο κάμπο είναι το HDD activity LED. Επίσης, διακρίνουμε τέσσερις βίδες στο επάνω μέρος του κουτιού...
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Και είναι καιρός να θυμηθούμε τις δύο κρυμμένες βίδες στο κάτω μέρος, μαζί με κάποιες στη πρόσοψη και μία στο πίσω μέρος.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αφού τις ξεβιδώσουμε έχουμε την καλύπτρα στα χέρια μας και μπορούμε να δούμε εκ των έσω πλέον, τους tool free μηχανισμούς εγκατάστασης των θέσεων 5,25".
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Το κουτί πλέον χωρίς καμία καλύπτρα στο εσωτερικό του. Όπως αρκετοί θα έχετε ήδη παρατηρήσει, αν αφαιρεθεί η δεξιά καλύπτρα ουσιαστικά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε κάτι στις θέσεις 5,25", συν το γεγονός ότι αφαιρείται και η στήριξη του cage και αυτό παίρνει το "στραβό το δρόμο".
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αν νομίζατε ότι τελειώσαμε με τις βίδες σας γελάσανε. Πρόσοψη, περιμετρικά, πίσω μέρος έχουν αρκετές απο αυτές και δεν είχαμε από το να τις ξεβιδώσουμε.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Αποτέλεσμα να μαζέψουμε καμιά σαρανταριά βίδες και το bracket που είχαμε δει στις θέσεις δίσκων. Το καλό της υπόθεσης είναι, ότι με εξαίρεση τις δύο φρεζάτες βίδες του bracket που φαίνονται δεξιά, όλες οι άλλες είναι ίδιου μήκους και ίδιου σπειρώματος. Άρα δε χρειάζεστε να θυμάστε σε ποια οπή αντιστοιχεί η κάθε μία. Απλά βιδώνετε και τελειώσατε.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Και εδώ το πολύπαθο πλάσμα της σημερινής παρουσίασης, κυριολεκτικά σε κομματάκια. Με αυτό το τρόπο αν θέλετε να κάνετε κάποια εργασία στο εσωτερικό και χρειάζεστε περισσότερη άνεση, το κουτί σας δίνει τη δυνατότητα να το κάνετε κομμάτια.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review  Εγκατάσταση συστήματος

   

  Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:
   


  Επεξεργαστής: Intel i7 920
  Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade
  Μνήμες: Mushkin Redline 3x2GB
  Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
  ssd: OCZ Agility
  hdd: Samsung f3 Spinpoint 1TB
  Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
  Τροφοδοτικό: Corsair AX850

     Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.

  Αρχικά τοποθετήσαμε τη μητρική στο εσωτερικό του κουτιού και μετρήσαμε το μέγιστο ύψος ψύκτρας που μπορεί να φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του Enthoo Pro. Το μέτρο έδειξε ούτε λίγο ούτε πολύ 19cm!

  Σειρά πήρε η ψύκτρα η οποία χώρεσε με άνεση στο εσωτερικό και το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Phanteks Enthoo Pro Review


  Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε το τροφοδοτικό, του οποίου το μήκος -αν θέλετε να εγκαταστήσετε και κάποιον ανεμιστήρα εισαγωγής στο πάτωμα- καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 18cm.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Η κάρτα γραφικών πήρε τη θέση της χωρίς κανένα πρόβλημα και αμέσως πήραμε τις απαραίτητες μετρήσεις για το μήκος PCI συσκευών, που μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του Phanteks Enthoo Pro.
  Με τα Cage δίσκων στη θέση τους, το μέτρο έδειξε 34,5cm και χωρίς αυτά, 47cm.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Η εγκατάσταση του σκληρού δίσκου ήταν κυριολεκτικά παιχνίδι. Ο δίσκος ευθυγραμμίστηκε με τους δύο πλαστικούς πίρους, μπήκε στη θέση του και εμείς απλά κλείσαμε τους δύο βραχίονες.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Η καλύπτρα ακολούθησε και αυτή με τη σειρά της και αν εξαιρέσουμε ότι η Seniora, ήταν μάλλον άυπνη και δεν είδε ολόκληρη οπή με grommet για να περάσει τα καλώδια του front panel, αλλά ντε και καλά ήθελε να τα περάσει μέσα από τη καλύπτρα, δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  O χώρος για καλώδια στο πίσω μέρος εντυπώσιαζει σε κάποια σημεία καθώς πλησιάζει τα 4cm με ελάχιστη απόσταση σε κάποια άλλα τα 2,7cm.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Το cable management ήταν κυριολεκτικά απόλαυση. Τα κλασικά δεματικά καλωδίων καν δε χρειάστηκαν και όλα τακτοποιήθηκαν με μεγάλη άνεση. Μετά από τέτοια ευκολία σίγουρα οι απαιτήσεις που θα έχω από άλλα κουτιά, θα είναι μεγαλύτερες!!!
   

  Phanteks Enthoo Pro Review
   
  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review

   


  Μέτρηση θερμοκρασιών, θορύβου και στατικής πίεσης

   

  Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό τουPhanteks Enthoo Pro.

  Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
   

  • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
  • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.13.0.0 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
  • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
  • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
  • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C


   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Στις θερμοκρασίες το Phanteks Enthoo Pro, δεν εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του και είναι από τις λίγες φορές που ξαφνιάζομαι μετά από τόσες παρουσιάσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι το περίμενα αρκετά καλύτερο.
  Τα αποτελέσματα που πήραμε σε idle κατάσταση ακολουθούν. 

   

  stockidlecpu phanteks enthoo pro.pngstockidlecore phanteks enthoo pro.pngstockidlevga phanteks enthoo pro.pngstockidlehdd phanteks enthoo pro.png

   

  Παρακάτω βλέπουμε τα αποτελέσματα κατά το Load του συστήματος. 

   

  stockloadcpu phanteks enthoo pro.pngstockloadcore phanteks enthoo pro.pngstockloadvga phanteks enthoo pro.pngstockloadhdd phanteks enthoo pro.png

   

  Το πήγαμε λίγο παραπέρα όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel. Το Enthoo Pro συνέχισε και εδώ στον ίδιο ρυθμό πετυχαίνοντας καλές θερμοκρασίες αλλά όχι όσο καλές θα περιμέναμε. 

   

  ocidlecpu phanteks enthoo pro.pngocidlecore phanteks enthoo pro.pngocidlevga phanteks enthoo pro.pngocidlehdd phanteks enthoo pro.png

   

  Αποτελέσματα κατά το Load του συστήματος. Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.

  Phanteks Enthoo Pro Review

   

  Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
  Το κουτί ήταν αρκετά θορυβώδες αν και αυτό το σημείο σηκώνει αρκετή συζήτηση, μιας και οι στροφές θα υπακούσουν στο προφίλ που έχετε ορίσει εσείς μέσω bios και ανάλογα τη μητρική σας. Φυσικά θα πρέπει να μεριμνήσετε η PWM λειτουργία να είναι ενεργή, έτσι ώστε να μην λειτουργούν οι ανεμιστήρες πάντα στο μέγιστο των στροφών τους αλλά να προσαρμόζονται ανάλογα τις θερμοκρασίες του συστήματος. Εμείς αφήσαμε το στάνταρ προφίλ που χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα reviews με ελάχιστο ποσοστό στη Smart fan λειτουργία το 20% και μέγιστο το 90%.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,9dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. 

   

  57f8a26bef152-noisephanteksenthoopro.png

   

  Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση.

  Εγκατάσταση υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσεις

   

  Τo στήσιμο της υδρόψυξης δεν επιφύλασσε κάποιες εκπλήξεις. Οι επιλογές που παρέχει το κουτί είναι πολλές και ικανές να στηρίξουν το οποιοδήποτε σύστημα.
  Στην οροφή το κουτί με τα 70mm εσωτερικής απόστασης που έχει από το πρώτο αποστάτη και 74mm που μετρήσαμε από τα clips των μνημών της μητρικής μας, μοιάζει οριακό στο να φιλοξενήσει μία έτοιμη λύση υδρόψυξης τύπου Η100/Seidon 240M σε διάταξη push pull. Με μία σειρά ανεμιστήρων φυσικά δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.
  Επίσης, λόγω της διαμόρφωσης των ενδιάμεσων οπών στις θέσεις για 140mm ανεμιστήρες -όπου έχουμε άνετα τις αποστάσεις 15 και 20mm- θα μπορέσει να φιλοξενήσει ακόμα και την H110 όπως και το NZXT Kraken X60.

  Στο θέμα του custom watercooling συστήματος της παρουσίασης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

  Το ψυγείο οροφής είναι 3x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.
  Το ψυγείο στο πίσω μέρος είναι 1x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με έναν ανεμιστήρα.
  Τέλος, το διπλό ψυγείο στο κάτω μέρος είναι πάχους 55mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.

  Προτιμήσαμε να βάλουμε το ψυγείο στο κάτω μέρος και όχι στην πρόσοψη για να έχουμε ταυτόχρονα και σκληρούς δίσκους.

  Αν είστε λάτρεις των κυλινδρικών reservoir, τότε παρέχονται επιλογές για να εγκαταστήσετε έως και δύο reservoir χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο, πέρα από το να τα βιδώσετε στη θέση τους. Η εταιρία έχει φροντίσει για εσάς και δίνει μία θέση δίπλα στις PCI -όπως άλλωστε έχουμε ήδη προαναφέρει- και άλλη μία μπροστά από το cage δίσκων.
  Η δεύτερη επιλογή βέβαια, την οποία βλέπετε και παρακάτω, "κόβει" στη μέση το cage δίσκων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ψύξη των δίσκων, αλλά και το airflow στο εσωτερικό του κουτιού.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Στη περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα ψυγείο στο κάτω μέρος του κουτιού, παρακάτω σας δίνουμε τις αποστάσεις τις οποίες μετρήσαμε. Φυσικά αν θελήσετε να εγκαταστήσετε ένα ψυγείο στη πρόσοψη και όχι στο κάτω μέρος, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε ότι πάχος ψυγείου θέλετε μιας και η απόσταση της πρόσοψης απο την καλύπτρα είναι 21cm και κάτι.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review


  Παρακάτω σας δίνουμε μερικές φωτογραφίες από τα επίμαχα σημεία.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review Phanteks Enthoo Pro Review

  Phanteks Enthoo Pro Review


  Και μετά από μία ευχάριστη και απροβλημάτιστη πραγματικά εγκατάσταση, ενός custom συστήματος υδρόψυξης στο εσωτερικό του Phanteks Enthoo Pro, το τελικό αποτέλεσμα σε μία φωτογραφία.
   

  Phanteks Enthoo Pro Review  Ο Απολογισμός

   
  Phanteks Enthoo Pro Review


  Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με το σημερινό προϊόν; Από την τιμή του; Από τα πέντε χρόνια εγγύησης της κατασκευάστριας; Από τις ευκολίες που παρέχει ή από το ότι κάνει όσους ασχολούνται με το case modding να μην έχουν δουλειά να κάνουν;

  Είναι στιγμές που τα λόγια είναι περιττά για ένα προϊόν και χαίρομαι που η Phanteks μου έδωσε την ευκαιρία να το εξετάσω από κοντά. Αν έλειπαν τα ατοπήματα στη βαφή και αν οι επιδόσεις ήταν καλύτερες -ειδικά στο τομέα του θορύβου- θα έπρεπε να πιάσω μικροσκόπιο για να βρω τι ελαττώματα έχει σε ατομική δομή για να του προσάψω.

  Σπάνια γράφω τόσο ενθουσιώδεις επιλόγους, αλλά όπως έχω ξαναπεί μου αρέσει να αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην κατασκευάστρια και ευχή μου όπως και όλων φαντάζομαι, είναι να μας κατακλύσει με νέα προϊόντα σε αυτό το εύρος τιμής, διατηρώντας ταυτόχρονα τα κορυφαία χαρακτηριστικά.

  Όσον αφορά τη βαθμολογία και ξεκινώντας από τον τομέα των χαρακτηριστικών, έχασε το πεντάρι λόγω προβλημάτων σε πολλά σημεία στην εφαρμογή της βαφής, την έλλειψη δεύτερου ssd bracket στο πίσω μέρος, για να αξιοποιηθούν και οι δύο θέσεις και τη μερική προστασία από τη σκόνη της πρόσοψης.

  Στον τομέα της τιμής, αλλά και της χρηστικότητας, δε βρίσκω κανένα λόγο να μη δοθούν δύο πεντάρια σε κάθε μία από τις δύο επιμέρους βαθμολογίες.

  Τέλος, στον τομέα των επιδόσεων έχασε το πεντάρι μιας και οι ανεμιστήρες ήταν αρκετά θορυβώδεις και οι θερμοκρασίες ήταν μεν καλές, αλλά όχι κορυφαίες.

  Κλείνοντας να ξαναπώ ότι το κουτί έρχεται σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι η έκδοση με κωδικό PH-ES614P, η οποία έχει πλαϊνό παράθυρο αλλά και καλύπτρα στη θέση για το τροφοδοτικό και η άλλη, με κωδικό PH-ES614PC δεν διαθέτει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.
  Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν διατίθεται στον ελληνικό χώρο στην τιμή των 89.90 ευρώ για την έκδοση χωρίς πλαϊνό παράθυρο και καλύπτρα και 99.90 ευρώ για την έκδοση με αυτά. Γνώμη μου λοιπόν δώστε δέκα ευρώ παραπάνω, τα αξίζει νομίζω!

  Πλεονεκτήματα
   

  • Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
  • Φίλτρα αέρα άριστης ποιότητας και παντού.
  • Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας και κάρτας γραφικών.
  • Δυνατότητα εγκατάστασης 2.5" στο πίσω μέρος του motherboard tray.
  • Καλύπτρες στη θέση για το τροφοδοτικό αλλά και στις θέσεις δίσκων.
  • Hook n loop για το πιάσιμο των καλωδίων στο πίσω μέρος.
  • Modular σχεδίαση.
  • Πολύ καλές επιλογές για τη θέση των οπών για το cable management.
  • Χειρόβιδες με λαστιχένιες ροδέλες για την αποφυγή τραυματισμού της βαφής.
  • Μεγάλο Backplate CPU cut out.
  • Δυνατότητα κατακόρυφης μετακίνησης του πίσω ανεμιστήρα.
  • Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
  • Fan HUB.
  • Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες μαζί εσωτερικό USB 3.0 καλώδιο.
  • Έτοιμοι χώροι για το στήσιμο υδρόψυξης και δυνατότητα εγκατάστασης δύο κυλινδρικών reservoir.
  • Αναλυτικό manual.
  • Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο εκδόσεις.
  • Ταμπακέρα μέσα στην οποία είναι τακτοποιημένα τα παρελκόμενα.
  • Πενταετής εγγύηση.  Μειονεκτήματα

   

  • Κακή εφαρμογή της βαφής σε αρκετά σημεία.
  • Θορυβώδεις ανεμιστήρες.
  • Ένα δεύτερο ssd bracket θα ήταν περισσότερο από απλά καλοδεχούμενο.
  • Από κάποια σημεία στη πρόσοψη υπάρχει είσοδος σκόνης.
  • θα περιμέναμε να επιτύχει καλύτερες θερμοκρασίες.  Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Phanteks Enthoo Pro δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
   

  Phanteks-Enthoo-Pro-rating.png?m=1405166Phanteks-Enthoo-Pro-Editors.png?m=140516

  Ευχαριστούμε θερμά την Phanteks, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

  Phanteks Enthoo Pro Review

   

  karmen1983 12/07/2014


  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:Select
  UsabilitySelect
  QualitySelect
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for moneySelect
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.