Jump to content




  • Εισαγωγή

     

    Έχουν περάσει δύο χρόνια από την παρουσίαση του Corsair HS80 RGB Wireless από τον συνάδελφο @pol77 και η Corsair προχώρησε σε μία ανανέωσή του, παρουσιάζοντας σήμερα τη νέα ενισχυμένη έκδοσή του, HS80 MAX RGB Wireless, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες βδομάδες στον πάγκο των δοκιμών μας ώστε να σας το παρουσιάσουμε ταυτόχρονα με την παγκόσμια ανακοίνωσή του. Η επιλογή του διακριτικού τίτλου MAX πρέπει να ομολογήσουμε ότι μας θύμισε Apple και τους ARM επεξεργαστές της (οι εκδόσεις των οποίων είναι σαφώς ενισχυμένες σε σχέση με τους απλούς) οπότε το μόνο που μένει είναι δούμε κατά πόσον έχουμε σημαντική βελτίωση/διαφοροποίηση σε σχέση με την παλαιότερη έκδοση.

     

    large.HS80_MAX_WIRELESS_WHITE_RENDER_30.

     

    Δεδομένου ότι το HS80 ήταν μέχρι σήμερα η ναυαρχίδα της σειράς HS, υπολειπόμενο μόνο του Virtuoso που σας παρουσιάσαμε προ τετραετίας, ας προχωρήσουμε τάχιστα στο σημερινό review για να δούμε τι επιπλέον έχει να δώσει στον χρήστη η έκδοση MAX.

     

     

    Συσκευασία

     

    Όπως πάντα, θα ξεκινήσουμε το review με την συσκευασία στην οποία κυριαρχεί το μαύρο χρώμα με κίτρινες πινελιές όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα gaming προϊόντα της Corsair. Στη μπροστινή πλευρά της συσκευασίας δεσπόζει - τι άλλο - μια φωτογραφία του headset καθώς και κάποιες βασικές και σημαντικές πληροφορίες για αυτό, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχουν σε επτά γλώσσες κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά του.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Ζουμάροντας στην κάτω πλευρά της πρώτης φωτογραφίας βλέπουμε πως το headset είναι συμβατό τόσο με PC και Mac, όσο και με τις δύο τελευταίες γενιές κονσολών της Sony αλλά και με mobile συσκευές (smartphone και tablet). Πώς γίνεται το τελευταίο; Tο HS80 ΜΑΧ υποστηρίζει πέρα από τη συνδεσιμότητα μέσω του δικού του dongle και σύνδεση Bluetooth. Επιπλέον, όπως και ο προκάτοχός του, υποστηρίζει Dolby Atmos (με το οποίο θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα) καθώς και όπως φυσικά αναμέναμε σύνδεση με την εφαρμογή διαχείρισης των gaming περιφερειακών iCUE. Aφήσαμε για το τέλος το SoundID, το οποίο ο γράφων συνάντησε για πρώτη φορά σε headset. Tι να είναι αυτό άραγε; Υπομονή και θα φτάσουμε και εκεί.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Στην κάτω πλευρά της συσκευασίας βρίσκουμε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του HS80 MAX και επειδή πλέον αρκετοί εδώ μέσα είμαστε και σε ηλικία που αρχίζει η πρεσβυωπία ας κάνουμε και ένα ζουμ.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Αφαιρώντας το εξωτερικό sleeve βρίσκουμε ένα μαύρο ματ κουτί με το λογότυπο της Corsair σαν glossy λεπτομέρεια, το οποίο αφού ανοίξουμε μας αποκαλύπτει το headset.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Aρκετά όμως με τη συσκευασία, ώρα να περάσουμε στο περιεχόμενο αυτής.

     

     

    Παρελκόμενα

     

    Ξεκινώντας με τα παρελκόμενα, όπως και στην περίπτωση του "απλού" HS80, βρίσκουμε τον πομποδέκτη που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα gaming headsets της Corsair, ένα ποιοτικό sleeved καλώδιο USB-A to USB-C, τον οδηγό εγγύησης, τις πληροφορίες ασφαλείας και μια κάρτα που αφορά το Dolby Atmos. O πομποδέκτης διαθέτει φωτιζόμενο λογότυπο, το οποίο πέρα από το εφέ προσφέρει και λειτουργικότητα μιας και χρησιμοποιεί τον φωτισμό για να μας ενημερώσει για την κατάσταση λειτουργίας του.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Σε μια πρώτη ματιά, η μοναδική διαφοροποίηση των παρελκόμενων από την προηγούμενη έκδοση του HS80 είναι η αντικατάσταση της λαστιχένιας δέστρας του καλωδίου με ένα δεματικό velcro. Ελάχιστη μεν η διαφοροποίηση, ουσιαστικότατη δε.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair HS80 MAX RGB Wireless παρατίθενται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

     

    Headphones  
    Frequency Response 20Ηz - 40.000 Hz
    Impedance 32 Ohms @ 1 kHz
    Sensitivity 116 dB (± 3 dB)
    Drivers Custom 50mm neodymium, matched pairs
    Microphone  
    Type Omni-directional broadcast-grade
    Impedance 2.2k Ohms
    Frequency Response 100Hz – 10,000Hz
    Sensitivity -40 dB (± 3 dB)
    Wireless  
    Type Wireless 2.4 GHz & Bluetooth 5.2 with A2DP, HFP and HSP support
    Connector USB Type A (2,4 GHz)
    Range Up to 50 feet (15.2m) over 2.4 GHz, up to 30 feet (9m) with Bluetooth
    Battery Life Up to 65 hours over 2.4 GHz, up to 130 hours with Bluetooth
    General  
    USB Charging Cable 1.5m Type A - Type C
    Product Weight 354 g
    Dimensions 200mm x 97mm x 183mm
    Warranty 2 years

     

     

    Από τα χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε την ύπαρξη του broadcast grade μικροφώνου (το οποίο είχε εκθειάσει ο ιδιαίτερα ψείρας σε αυτά @pol77), την υποστήριξη Bluetooth 5.2 και αναπαραγωγής ήχου High Fidelity 24bit/96kHz καθώς και την φαινομενικά εξωπραγματική διάρκεια μπαταρίας έως και 130 ώρες (σίγουρα με πολλούς αστερίσκους). Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως πουθενά δεν αναφέρεται η υποστήριξη της τεχνολογίας SlipStream, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει τη σύνδεση περισσοτέρων της μίας συσκευής στο ίδιο dongle (π.χ. ένα ποντίκι).

     

    Tο Corsair HS80 ΜΑΧ, θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά σε δύο χρωματισμούς, το μαύρο που σας παρουσιάζουμε σήμερα και το λευκό, με επίσημη τιμή πώλησης 189.99€ και δύο χρόνια εγγύηση. Κατά το χρόνο συγγραφής του review είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του σε κάποια ελληνικά καταστήματα ως προϊόν για προπαραγγελία με τιμή 179.90€.

     

     

    Κάτω από το φακό - Η γενική εικόνα

     

    Οι έχοντες καλή μνήμη θα έχετε ήδη διαπιστώσει πως το Corsair HS80 MAX είναι οπτικά πανομοιότυπα με την προηγούμενη έκδοσή τους που σας είχαμε παρουσιάσει προ διετίας. Παρόλα αυτά, ας κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα γύρω από αυτό.

     

    Η πρώτη εντύπωση που δίνει τόσο από τις φωτογραφίες όσο και από το άγγιγμα (για αυτό θα χρειαστεί να με εμπιστευτείτε) είναι πως πρόκειται για ένα ποιοτικό προϊόν με στιβαρή κατασκευή και σοβαρή εμφάνιση (σε αντίθεση με άλλα gaming προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από στυλιστικές εξάρσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια αυτού που χαρακτηρίζουμε τσίρκο). Eίναι κατασκευασμένο από ποιοτικό πλαστικό με λεπτομέρειες αλουμινίου εκεί που απαιτείται επιπλέον στιβαρότητα, ενώ οι χρωματισμοί που κυριαρχούν είναι του μαύρου και των διάφορων τόνων του γκρι.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Τα φωτιζόμενα λογότυπα της Corsair στους δύο οδηγούς είναι μικρά και διακριτικά, ενώ ένας λεπτός δακτύλιος στην περιοχή του μικροφώνου μας προϊδεάζει για την ύπαρξη φωτισμού και εκεί.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Το μικρόφωνο εξακολουθεί να μην είναι αποσπώμενο αλλά αναδιπλούμενο και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του headset. Όπως και στα υπόλοιπα headsets της Corsair που διαθέτουν αναδιπλούμενο μικρόφωνο, έτσι και εδώ η αναδίπλωσή του προς τα επάνω συνοδεύεται από την σίγαση αυτού

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Όπως είχε αναλυθεί και στο προηγούμενο review, η στήριξη του headset στο κεφάλι του χρήστη γίνεται μέσω μίας υφασμάτινης λωρίδας η οποία διαθέτει επένδυση δερματίνης στην πλευρά που έρχεται σε επαφή με το κεφάλι. Έτσι η στέκα παραμένει σταθερή και η όποια ρύθμιση γίνεται στη λωρίδα αυτή με τρόπο που θα δούμε παρακάτω. Στις φωτογραφίες που βλέπετε τα ακουστικά στον φελιζολένιο συνεργάτη μας, ο οποίος διαθέτει κεφάλι μικρού παιδιού, η λωρίδα είναι όσο πιο μαζεμένη γίνεται.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

     

    Κλείνοντας τη γενική περιήγηση γύρω από το HS80 MAX, στην πίσω πλευρά του βρίσκουμε 3 συνολικά πλήκτρα. Στο αριστερό ακουστικό υπάρχει το μπουτόν ενεργοποίησης / απενεργοποίησης, το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί και για επιπλέον λειτουργίες όπως θα δούμε σε επόμενη ενότητα και το ποτενσιόμετρο ελέγχου της έντασης, ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα μπουτόν με το λογότυπο του bluetooth το οποίο προφανώς θα χρησιμεύει για σχετικές με τον ασύρματο αυτό τρόπο σύνδεσης.

     

     

    Κάτω από το φακό - Οι λεπτομέρειες

     

    Ας ρίξουμε τώρα μια προσεκτικότερη ματιά στο HS80 MAX εστιάζοντας σε κάποιες λεπτομέρειες, ξεκινώντας από τη στέκα και τη ρύθμιση ύψους αυτής. Όπως είδαμε και στη γενική φωτογράφιση η στέκα είναι σταθερού μεγέθους και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Στο επάνω μέρος της διαθέτει ένα μετρίου μεγέθους με ουδέτερη γραμματοσειρά λογότυπο της Corsair. O ρόλος της είναι 100% δομικός, συνδέοντας τα δύο ακουστικά και τον ιμάντα ρύθμισης ύψους.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Ο ιμάντας αυτός στην πλευρά που έρχεται σε επαφή με το κεφάλι έχει ένα μικρού πάχους μαξιλαράκι με επικάλυψη από δερματίνη και είναι ελαστικός. Στα άκρα του διαθέτει velcro, και μέσω αυτού αφού κάνει ένα γύρισμα στην στέκα πάει και κουμπώνει στην εσωτερική πλευρά της. Μικρή αλλά ευχάριστη λεπτομέρεια το πλαστικό στο τελείωμα του ιμάντα που έχει τοποθετηθεί ώστε να αποφευχθούν τυχόν ξεφτίσματα.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Η διαδικασία ρύθμισης του ιμάντα είναι σαφώς πιο χρονοβόρα σε σχέση με τους βαθμιδωτούς μηχανισμούς που βλέπουμε συνήθως στα headset. Το εύρος ρυθμίσεων είναι αρκετά μεγάλο, αν και για το κεφάλι του γράφοντος χρειάστηκε να τοποθετηθεί ο ιμάντας στο σημείο που ακουμπάει την κύρια στέκα. Να σημειώσουμε εδώ πως στην πλειοψηφία των headset ο γράφων χρειάζεται να φέρει τους μηχανισμούς στο μέγιστο σημείο ρύθμισης, οπότε η παραπάνω παρατήρηση δεν καταγράφεται ως κάτι αρνητικό.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Κοιτάζοντας το σημείο με τα ακουστικά αναρτημένα σε βάση βλέπουμε τις βίδες που συνδέουν τα 2 τμήματα που αποτελούν τη σταθερή στέκα (από το εσωτερικό της διέρχεται το καλώδιο που συνδέει τα δύο ακουστικά) ενώ το ασημί δαχτυλίδι αποτελεί το αλουμινένιο τμήμα του μηχανισμού σύνδεσης του κάθε ακουστικού με τη στέκα ο οποίος δίνει και τη δυνατότητα περιστροφής αυτών. Έτσι το κάθε ακουστικό μπορεί να αγκαλιάσει καλύτερα το αυτί του χρήστη αυξάνοντας το επίπεδο άνεσης, ενώ στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να τα αφήσει κρεμασμένα στο λαιμό του μπορούν να περιστραφούν έως και 90 μοίρες ώστε να ακουμπήσουν τα μαξιλαράκια στα κόκκαλα της κλείδας. Και μιας και τα αναφέραμε, τα μαξιλαράκια είναι ιδιαίτερα άνετα, με το εσωτερικό τους να αποτελείται από memory foam και την επικάλυψη να είναι από μαλακό ύφασμα, που εξασφαλίζει άνεση και κάποια στοιχειώδη αναπνοή του αυτιού (τουλάχιστον σε σχέση με τη χρήση δερματίνης).

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Η φόρτιση του HS80 MAX γίνεται από μία θύρα USB Type C η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος του αριστερού ακουστικού. Στο πίσω μέρος αυτού βρίσκεται όπως είδαμε και σε προηγούμενη φωτογραφία το ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης του ήχου και το μπουτόν ενεργοποίησης. Ακριβώς κάτω από το ποτενσιόμετρο βρίσκεται και ένα ενδεικτικό LED το οποίο αλλάζει χρώμα ενημερώνοντας είτε για την κατάστασταση της μπαταρίας είτε για την κατάσταση του Bluetooth.

     

    Λογισμικό - Corsair iCUE

     

    Όπως όλα τα gaming περιφερειακά της Corsair, έτσι και το HS80 MAX συνεργάζονται με το λογισμικό iCUE για ρυθμίσεις και παραμετροποίηση. Στην καρτέλα του πομποδέκτη όπως βλέπετε δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι το ιδιαίτερο πέραν του ελέγχου για κάποιο firmware update. Όπως είπαμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά λόγω απουσίας υποστήριξης της τεχνολογίας SlipStream δεν υπάρχει η επιλογή να ορίσουμε αυτόν ως multipoint και να συνδέσουμε περισσότερες από μία συσκευές. Δεδομένου ότι στα προηγούμενα HS80 υπήρχε αυτό το χαρακτηριστικό, ο μοναδικός λόγος στον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε την έλλειψη αυτή είναι πως η έκδοση MAX υποστηρίζει αναπαραγωγή αρχείων 24bit/96kHz και ασύρματα ενώ η απλή έκδοση απαιτούσε τη σύνδεση με καλώδιο για την εν λόγω λειτουργία.

     

    large.1.png.5632555a16edf67922ba8dcd81d8  large.2.png.6e6abc316de8fad3bae155924b9c

     

    Περνώντας στην καρτέλα του headset, αρχικά έχουμε τη δυνατότητα ρύθμισης ενός και μοναδικού μπουτόν, και συγκεκριμένα αυτού που έχει ενσωματωθεί στη ροδέλα ρύθμισης της έντασης. Μπορούμε να επιλέξουμε από μία μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων, όπως mute του μικροφώνου, εναλλαγή των προρυθμίσεων του equalizer, play/pause αρχείου πολυμέσων ενώ μπορεί να προγραμματιστεί και για κάποια λειτουργία του λογισμικού επί πληρωμή Voicemod το οποίο συνεργάζεται με το iCUE. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα αμέτρητων ρυθμίσεων για το χρωμα ή τα χρώματα που θα έχουν τα δύο λογότυπα της Corsair, και για αυτά θα σας παραπέμψουμε στο review του pol77 που είχε καλύψει εκτενέστατα το θέμα.

     

    large.4.png.289f3d7dbf5bff7d4e6e47b60895  large.3.png.0fa8b7baa39618a167fa5c935595

     

    Για την λειτουργία nVidia Broadcast δυστυχώς δεν μπορούμε να σας πούμε κάτι μιας και απαιτεί την ύπαρξη κάρτας γραφικών RTX2060 ή ανώτερης την οποία δυστυχώς δεν διαθέτουμε. Σίγουρα πάντως η υποστήριξή της δίνει επιπλέον πόντους στα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης MAX. Περνώντας στο equalizer, αυτό είναι πανομοιότυπο με όσα έχουμε δει και στο παρελθόν, προσφέροντας 5 έτοιμες ρυθμίσεις δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει και τις δικές του. Στην ίδια καρτέλα βρίσκουμε και τα 2 slider για την ρύθμιση της έντασης του μικροφώνου και της επιστροφής ήχου (sidetone) ενώ ή ένδειξη stereo στο κάτω μέρος είναι καθαρά διακοσμητική μιας και σε αντίθεση με άλλα headset της Corsair δεν υποστηρίζεται Virtual 7.1 ώστε να δρα σαν μπουτόν εναλλαγής μεταξύ σε απλό stereo και σε Virtual 7.1. Στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει μέσα από τα Windows τη λειτουργία Dolby Atmos, το equalizer εξαφανίζεται και πλέον όλα γίνονται αυτόματα σύμφωνα με τα δεδομένα που έρχονται απο το αρχείο που αναπαράγεται.

     

    large.5.png.9aa2a833b72d5bb60ac9c6c9e249  large.6.png.0d2cf7014ddf7c79841fbbd653f6

     

    Aς δούμε τώρα μία λειτουργία που δεν έχουμε ξαναδεί σε κάποιο headset της Corsair, το SoundID Personalization. To SoundID παρουσιάστηκε πριν περίπου ένα χρόνο με τα HS65 Surround και στην ουσία αποτελεί ένα τεστ ακοής και ηχητικών προτιμήσεων βάσει του οποίου το iCUE κάνει κάποιες ρυθμίσεις στον ήχο ώστε αυτός να ταιριάζει στα γούστα αλλά και στις ανάγκες του χρήστη. Για την εκτέλεση του τεστ, ο χρήστης πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη ησυχία και να έχει απενεργοποιήσει οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή δημιουργεί ήχους. Αφού φορέσουμε τα ακουστικά, πατάμε το auto set volume και ξεκινάμε.

     

    large_11.png.319293ab2c08bb473e807acf9d6  large_12.png.0591d13087461ea696ee0ed4c0f

     

    Αρχικά ακούγονται μία σειρά από ήχους, χωριστά στο δεξί και αριστερό κανάλι. Ο χρήστης πρέπει είτε να πατήσει ένα κουμπί μόλις ακούσει τον ήχο είτε να μειώσει την ένταση ώστε να μην ακούει τον ήχο. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται περίπου 20 φορές. Στη συνέχεια επιλέγει ανάμεσα σε επτά κομμάτια και συνεχίζει για το τελευταίο μέρος του τεστ.

     

    large_13.png.6df08e8686a250fb4139bd4a1b7  large_15.png.421bdf459eed5981f986a87f36a

     

    Εδώ σε κάθε υπο-τεστ έχει δύο εναλλακτικές επιλογές Α και Β και επιλέγει αυτή που προτιμά ηχητικά. Αφού εκτελέσει και αυτές τις δοκιμές δημιουργείται ένα SoundID βάσει των απαντήσεων που δόθηκαν.

     

    large_16.png.2f6fed1aff878a599c9ff418b45  large_17.png.51350937096e939b06fdf8dc61b

     

    Για να φανούν και λίγο πιο επιστημονικά τα πράγματα, υπάρχει και μία καρτέλα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του SoundID όπου βλέπουμε τις επιδόσεις του κάθε αυτιού χωριστά στις διάφορες ηχητικές συχνότητες βάσει των οποίων ο αλγόριθμος προσάρμοσε τον ήχο του headset. Κάτω αριστερά βλέπουμε και ενα disclaimer πως το τεστ δεν αποτελεί ιατρική εξέταση και τα αποτελέσματα παρέχονται μόνο για πληροφοριακούς λόγους.

     

    large_18.png.85a7c67ea50426963fef873183a

     

    Kλείνουμε την ενότητα αυτή με την καρτέλα ρυθμίσεων διαφόρων λειτουργιών του headset, από όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε αρκετά πραγματα. Τα έχουμε δει όλα αυτά πολλές φορές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναπούμε, ώρα να δούμε τι γίνεται με το Dolby Atmos.

     

    large_19.png.3c099e4053a2e2f2a9d279afcc2

     

     

    Λογισμικό - Dolby Access

     

    Αμέσως μετά την εγκατάσταση του iCUE, λάβαμε μία ενημέρωση πως το HS80 MAX υποστηρίζει Dolby Atmos for Headphones και πως για την ενεργοποίηση αυτού θα έπρεπε να εγκαταστήσουμε μέσω του Microsoft Store την εφαρμογή Dolby Access. Πράγματι προχωρήσαμε στην εγκατάσταση αυτής, και προς ευχάριστη έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε κάτι για αυτή μιας και προφανώς το HS80 MAX περιλαμβάνει το σχετικό licence από την Dolby.

     

    large_20.png.0907d9a80bd9bbe7ebd23890b02 

     

    Όπως βλέπετε στα screenshot που ακολουθούν, υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες προρυθμίσεων, gaming, movie, music και voice με τις 3 πρώτες να έχουν κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις χωρίς όμως περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.

     

    large_21.png.a3fee0529ca9560c531ba8d2c67  large_22.png.2971f0b1361501cf435067498cd 

     

    large_23.png.9770c49e2580f0d0ea625890773  large_24.png.26eae0f3460da5ff47e0634b417

     

    Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και 3 custom ρυθμίσεις οι οποίες στην ουσία είναι ένα equalizer. 

     

    large_25.png.cffaf7d9b86601fb75a8da1df5e

     

    Υπομονή μεχρι τις ηχητικές δοκιμές ώστε να δούμε εάν όλα αυτά έχουν κάποια ουσία ή αποτελούν τεχνάσματα του marketing.

     

     

    Λειτουργικότητα

     

    Άνεση - Εφαρμογή

     

    Με βάρος 354gr το HS80 MAX βρίσκεται κοντά στα περισσότερα ασύρματα gaming headsets, χάρη όμως στον τρόπο που στηρίζεται στο κεφάλι του χρήστη και στο συνδυασμό memory foam και ποιοτικού υφάσματος στα μαξιλαράκια παραμένει άνετο μετά και από πολύωρη χρήση. Βέβαια σε χρήση στους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών (πράγμα που συνέβη καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών) γίνεται λίγο άβολο λόγω της ζεστής αίσθησης που αφήνει. Δεδομένου όμως ότι σε συνθήκες ζέστης κανένα ακουστικό τέτοιου είδους δεν είναι πραγματικά άνετο, το προσπερνάμε.

     

    Κατά τα άλλα, πέραν της δυσκολίας ρύθμισης του ύψους που περιγράψαμε παραπάνω δεν βρήκαμε τίποτα που να μας προβληματίζει στην καθημερινή χρήση του, είτε αυτή ήταν φορώντας γυαλιά είτε όχι.

     

    Εμβέλεια

     

    Όσον αφορά το θέμα της εμβέλειας, με βάση τις δοκιμές μας μπορούμε να πούμε πως η Corsair υποεκτίμησε τις δυνατότητες του HS80 MAX μιας και τόσο στα 2.4 GHz όσο και στο Bluetooth πετύχαμε εμβέλεια 30 μέτρων σε ανοιχτό χώρο χωρίς εμπόδια. Βάζοντας εμπόδια στην εξίσωση (έως 3 τοίχους) η μεν σύνδεση των 2.4 GHz πήρε και εκεί άριστα, ενώ το Bluetooth ενοχλήθηκε μόνο από την ύπαρξη μεγάλου υποστηλώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα.

     

    Μπαταρία

     

    Λόγω του γεγονότος ότι λάβαμε το δείγμα της δοκιμής μέσα στην τούρλα του Αυγούστου και λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές και σε συνδυασμό με τα νούμερα που δίνει η Corsair για τη διάρκεια μπαταρίας του HS80 MAX καταλαβαίνετε πως ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουμε αξιόπιστες μετρήσεις. Έτσι θα σας αναφέρουμε απλώς πως η Corsair δίνει έως 65 ώρες εάν το συνδέσετε με το δικό τους dongle των 2.4 GHz και έχετε τον φωτισμό σβηστό, έως 24 ώρες εάν έχετε το φωτισμό ενεργοποιημένο και έως 130 ώρες εάν το συνδέσετε μέσω Bluetooth.

     

    Στην πράξη το μόνο που μπορούμε να σας πούμε πως μετά από μία πλήρη φόρτιση και κάπου 3 ώρες συνεχούς χρήσης σε υπολογιστή με το dongle με την ένταση στο μέγιστο και τον φωτισμό επίσης στην μέγιστη φωτεινότητα, το κινητό μας τηλέφωνο έδειξε ότι η μπαταρία βρίσκεται στο 91%, το οποίο συνάδει με τους ισχυρισμούς της Corsair.

     

    Μικρόφωνο

     

    Όπως είδαμε και στις φωτογραφίες προηγούμενης ενότητας, για το HS80 MAX η Corsair επέλεξε τη λύση του αναδιπλούμενου μικροφώνου, σχεδιασμό που έχουμε δει να ακολουθεί σε αρκετά headsets από την εποχή του Void. Αναδιπλώνοντάς το προς τα επάνω γίνεται ταυτόχρονα και σίγαση αυτού, ενώ όπως γράψαμε και στην ενότητα του iCUE μπορούμε να προγραμματίσουμε το μπουτόν που ενσωματώνεται στη ροδέλα ρύθμισης του ήχου να κάνει και αυτό σίγαση, εάν δεν προτιμούμε την αναδίπλωση. Το μικρόφωνο όπως είδαμε διαθέτει και έναν φωτιζόμενο δακτύλιο ο οποίος μας ενημερώνει για την κατάστασή του, με κόκκινο χρώμα για τη σίγαση και ψυχρό λευκό όταν αυτό είναι σε λειτουργία.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

    Όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι, με εύρος συχνοτήτων απο 100Hz έως 10ΚHz και ευαισθησία στα -40dB (+/- 3dB) άφησε τόσο εμάς όσο και τους συνομιλητές μας απόλυτα ικανοποιημένους. Ο χαρακτηρισμός broadcast grade ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολή, εάν μπούμε σε διαδικασία να το συγκρίνουμε με μεμονωμένα μικρόφωνα κόστους όσο όλο το headset, σε κάθε περίπτωση όμως ο ήχος είναι πάρα πολύ καλός.

     

    Μοναδικό "μελανό" σημείο στο μικρόφωνο είναι πως είναι αρκετά δύσκολο στην ρύθμιση όσον αφορά το πόσο κοντά θέλετε να το φέρετε στο στόμα και έτσι εάν ο χρήστης είναι ιδιότροπος ως προς αυτό (ο γράφων συνηθισμένος από το Virtuoso είναι αρκετά) θα παιδευτεί αρκετά να το ρυθμίσει. Επιπλέον, εάν το μικρόφωνο έρθει κοντά στο στόμα του χρήστη, σε περίπτωση που αυτός θελήσει να το αναδιπλώσει αυτό θα βρεθεί να ακουμπά τον κρόταφό του.

     

    Χρηστικότητα

     

    Ο τομέας της χρηστικότητας είναι ένα κομμάτι στο οποίο το HS80 MAX σκοράρει υψηλότερα από κάθε άλλο headset που έχουμε δοκιμάσει (και πιστέψτε με είναι πολλά). Πέρα από όσα αναφέραμε στις παραπάνω υπο-ενότητες, το HS80 είναι ένα headset το οποίο χαίρεσαι να χρησιμοποιείς. Τα χειριστήρια βρίσκονται ακριβώς στις θέσεις που θα έπρεπε, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για λάθος (π.χ. το μπουτόν για το bluetooth που δεν χρειάζεται συχνά είναι στη δεξιά πλευρά, το οn/off και η ροδέλα ήχου είναι στα αριστερά) και ο χρόνος προσαρμογής στη χρήση τους είναι κυριολεκτικά μηδενικός.

     

    Ο βασικότερος λόγος όμως που απογειώνει την χρηστικότητά του είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης στα 2.4 GHz και μέσω Bluetooth. Στην περίπτωση αυτή, η σύνδεση με το κινητό σας π.χ. είναι σε μία μόνιμη κατάσταση αναμονής για κλήσεις. Έτσι στην περίπτωση που το έχετε σε λειτουργία 2.4 GHz (η εναλλαγή ανάμεσα στους 2 τρόπους ασύρματης σύνδεσης γίνεται με ενα tap στο on/off) και εφόσον το έχετε κάνει pair με κάποια συσκευή κινητού τηλεφώνου, τότε στην περίπτωση που υπάρξει κάποια τηλεφωνική κλήση, είτε εισερχόμενη είτε εξερχόμενη, αυτόματα γίνεται mute o ήχος των 2.4 GHz και το headset γυρίζει στο bluetooth ώστε να μιλήσετε από αυτό. Με το που τερματίσετε την κλήση, επανέρχεται η σύνδεση με τον ήχο του υπολογιστή. Στην περίπτωση αυτή το HS80 ΜΑΧ περνάει μέσω bluetooth μόνο ήχους κλήσεων, εάν επιθυμείτε να ακούσετε π.χ. μουσική από το κινητό σας, πρέπει με ένα tap στο on/off button να το γυρίσετε σε λειτουργεία bluetooth.

     

     

    Ηχητικές δοκιμές

     

    Όσον αφορά τις ηχητικές δοκιμές θα μπορούσαμε πολύ απλά να σας παραπέμψουμε στο review του HS80 του pol77 μιας και οι όποιες διαφοροποιήσεις των δύο μοντέλων δεν αφορούν τα κομμάτια που επηρεάζουν την ηχητική απόδοση. Δε θα το κάνουμε όμως οπότε ας ξεκινήσουμε.

     

    Όσοι έχετε διαβάσει προηγούμενα review από headset τα οποία υποστηρίζουν συχνότητες έως 40.000 Hz και δειγματοληψία 48 ή 96 ΚΗz ενδεχομένως να θυμάστε πως ούτε ο γράφων ούτε ο audiophile pol77 καταφέραμε να καταλάβουμε κάποια διαφορά. Ειδικά στο θέμα της αναπαραγωγής συχνοτήτων άνω των 20.000 Hz που αποτελεί το όριο του ανθρώπινου αυτιού (με το γράφοντα για διάφορους λόγους να βρίσκεται κάπου στις 17.000 Hz) θεωρούμε πως το εν λόγω χαρακτηριστικό υπάρχει για λόγους εντυπωσιασμού χωρίς να προσφέρει κάτι. Κάτι ανάλογο συνέβη και αυτή τη φορά και με την αναπαραγωγή high definition audio (υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό πως η έκδοση MAX μπορεί να αναπαράγει δειγματοληψία 96 HKz και ασύρματα) όπου δεν εντοπίστηκε κάποια διαφορά.

     

    Όσον αφορά την πιο καθημερινή τους χρήση, το HS80 ΜΑΧ απέδωσε όπως θα περιμέναμε από ένα headset αυτής της κατηγορίας τιμής. Ο ήχος είναι καθαρός, με βαθύ και σταθερό μπάσο, αρκετά λεπτομερή πρίμα και σωστή αναπαραγωγή των μεσαίων. Επιπλέον διαπιστώσαμε πως ακόμα και στην αναπαραγωγή "απλών" αρχείων ήχου με ενεργοποιημένο το Dolby Atmos παρουσιαζόταν μία βελτίωση της ηχητικής σκηνής και του διαχωρισμού των οργάνων. Κάποιοι στην Dolby φαίνεται να έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, οπότε ας δούμε λίγο καλύτερα το θέμα.

     

    Πέρα από τα όποια παιχνίδια υποστηρίζουν το Dolby Atmos (ο γράφων ξεκαθαρίζει πως έχει πάψει να ασχολείται με το σπορ εδώ και πολλά χρόνια), όπως πιθανώς έχετε διαπιστώσει αρκετές νέες ή νεότερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές διαθέτουν ήχο Dolby Atmos. Και ενώ η σωστή αναπαραγωγή των εν λόγω αρχείων με τους διάφορους media players είναι μία πονεμένη ιστορία όσον αφορά τον ήχο, δεν ισχύει το ίδιο για τις επίσημες εφαρμογές των Netflix και Disney+. Εγκαταστήσαμε λοιπόν από το Microsoft Store την εφαρμογή του Disney+, τσεκάραμε στο Dolby Access την επιλογή Movies - Detailed και περάσαμε αρκετές ώρες βλέποντας σκηνές δράσεις από ταινίες του Marvel Cinematic Universe, κάνοντας εναλλαγές ανάμεσα σε stereo και Atmos.

     

    Πρέπει να ομολογήσουμε πως το ηχητικό αποτέλεσμα στις παρακάτω ταινίες ήταν εντυπωσιακό. Χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί πολυκάναλος ήχος, υπήρχε σαφέστατη βελτίωση, και ο ήχος δεν είχε καμία σχέση με το Virtual 7.1 που κάνουν άλλα headsets όπως τα Virtuoso. Διαπιστώσαμε πως υπήρχε μία ελαφριά μείωση της μέγιστης έντασης του ήχου καθώς και κάποια διαφοροποίηση στην ηχητική στάθμη των διαφόρων πηγών ήχου. Παραδείγματος χάρην στη σκηνή του Avengers Εndgame που ο Captain America επιτίθεται στον Thanos με το Mjolnir (drops emoji) αισθανθήκαμε μία ελαφριά μείωση της μουσικής και καθαρότερη αναπαραγωγή των ήχων των ηχητικών εφέ. Κάτι αντίστοιχο καταλάβαμε και στη σκηνή με τα portals όπου ήχοι έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.

     

    Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θεωρούμε πως το Dolby Atmos στην περίπτωση του HS80 MAX είναι κάτι παραπάνω από ένα equalizer πολυτελείας και μπορεί να προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία ακρόασης στον χρήστη.

     

     

    Συμπεράσματα

     

    Kάπως έτσι φτάσαμε για μια ακόμα φορά στην ώρα του απολογισμού. Το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον αποτελεί το HS80 ΜΑΧ μία βελτιωμένη έκδοση του απλού HS80. Η απάντηση είναι λίγο δύσκολη. Με επιπλέον κόστος 30 ευρώ αυτό που κερδίζει ο αγοραστής τους είναι η συνδεσιμότητα Bluetooth με τα καλούδια που αναλύσαμε, η σαφώς καλύτερη μπαταρία και η δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου δειγματοληψίας 96 ΚΗz ασύρματα. Αυτό που χάνει κυρίως είναι η δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών συσκευών στο ίδιο 2.4 GHz dongle μέσω της τεχνολογίας SlipStream. Δεδομένου ότι καταλάβατε την άποψή μας για τα 96 ΚΗz, το ερώτημα είναι Bluetooth και μπαταρία ή Slipstream, ένα dongle λιγότερο (εάν έχετε και άλλες ασύρματες συσκευές της Corsair συμβατές με αυτό) και 30 ευρώ επιπλέον στην τσέπη;. Δε θα το απαντήσουμε, είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από τα γούστα και τις ανάγκες του καθενός.

     

    large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_  large.Corsair_HS80_Max_Wireless_Headset_

     

     

    Kατά τα άλλα, το HS80 MAX όπως καταλάβατε είναι ένα πολύ αξιόλογο headset τόσο από άποψη ηχητικής απόδοσης όσο και από άποψη λειτουργικότητας και χαρακτηριστικών. Εάν σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το Dolby Atmos και σας ενδιαφέρει η συνδεσιμότητα με το κινητό σας τηλέφωνο μέσω bluetooth πρέπει σίγουρα να το βάλετε στα υπόψιν.

     

    Ας συνοψίσουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Corsair HS80 ΜΑΧ RGB Wireless Headset:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Άνεση κατά τη χρήση
    • Υποστήριξη Dolby Atmos
    • Περιλαμβάνει Dolby Access licence
    • Ηχητική απόδοση
    • Ποιότητα κατασκευής
    • Ποιότητα μικροφώνου
    • Διάρκεια μπαταρίας
    • Εμβέλεια
    • RGB φωτισμός
    • Συνδεσιμότητα 2.4 GHz και Bluetooth με δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης
    • Συνεργασία με το iCUE.
    • Sleeved καλώδιο.

    Μειονεκτήματα

    • Δεν υποστηρίζει την τεχνολογία Corsair SlipStream

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνει το Corsair HS80 ΜΑΧ RGB Wireless Headset είναι:

     

     
     
     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    large.corsair-banner.png.88923d28aa3af70

     

    Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας 10/08/2023

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:10
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:9
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardYes
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 10

    User Feedback

    Recommended Comments

    Ωραίο review! Κάπου εδώ να πούμε ότι προχθές κυκλοφόρησε fw update , με έκδοση 0.14.118, που έφτιαξε ότι θέματα είχε το μικρόφωνο που έκανε να ακούγεσαι σα ρομπότ!

    Link to comment
    Share on other sites

    Ευπρόσδεκτο το νέο fw, αν και κατά τις δοκιμές δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο, ούτε εγώ ούτε οι συνομιλητές μου.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.