Jump to content • Εισαγωγή

   

  Όλοι (ή σχεδόν όλοι) όσοι ασχολούνται με gaming κάθε είδους, δεν μπορεί να μην έχουν ακούσει, έστω κι από σπόντα, την σειρά Sonic The Hedgehog, τον γνωστό σκαντζόχοιρο ο οποίος τρέχει λίγο πιο αργά απ'τον Flash Gordon (μπορεί και όχι) και λίγο πιο γρήγορα από τον Forest Gump, στην προσπάθειά του να μαζέψει φυλακισμένα ζώα ,προτού αυτά μετατραπούν σε ρομπότ, από τον αρχικακό τρελό επιστήμονα, Dr Robotnik. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο σκοπός του, αρχικά! 
  Αυτή η σειρά φέρει πολλαπλούς τίτλους σε πολλαπλές πλατφόρμες, αλλά κυρίως στην SEGA και τις κονσόλες της, της οποίας είναι και δημιούργημα.

  Με το πέρασμα των χρόνων, η Sega έχει επανακυκλοφορήσει τίτλους Sonic The Hedgehog, πολλές φορές. Αυτή, είναι μία ακόμη (επανα)κυκλοφορία του γνωστού παιχνιδιού.


  Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για το Sonic Origins Plus, το οποίο μαζί με τις remastered εκδόσεις του ορίτζιναλ Sonic The Hedgehog, φέρνει τις εξής αλλαγές/προσθήκες:

   

  • Amy Rose playable χαρακτήρας στα Sonic, Sonic 2, Sonic 3 & Knuckles, Sonic CD, remastered.
  • Όλα τα προηγούμενα πρόσθετα από το Sonic Origins (Classic Music Pack και Premium Fun Pack)

  Game Gear Emulated titles όπως:

   

  •  Dr. Robotnik's Mean Bean Machine™
  •  Sonic Blast™
  •  Sonic Chaos™
  •  Sonic Drift™
  •  Sonic Drift 2
  •  Sonic Labyrinth™
  •  Sonic Spinball™
  •  Sonic the Hedgehog (8-bit)
  •  Sonic the Hedgehog 2 (8-bit)
  •  Sonic Triple Trouble™
  •  Tails Adventure™
  •  Tails' Skypatrol™

   

  Απαιτήσεις συστήματος:

   

  Το Sonic Origins Plus μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε σύστημα φέρει τις παρακάτω προδιαγραφές:

   

  MINIMUM (ελάχιστες απαιτήσεις)


  Requires a 64-bit processor and operating system
  OS: Windows 10
  Processor: Intel Core i5-2400, 3.1 GHz or AMD FX-8350, 4.2 GHz
  Memory: 6 GB RAM
  Graphics: NVIDIA GeForce GTX 750, 2 GB or AMD Radeon HD 7790, 2 GB
  Additional Notes: 720p @ 60 FPS


  RECOMMENDED (προτεινόμενες απαιτήσεις)

   

  Requires a 64-bit processor and operating system
  OS: Windows 10
  Processor: Intel Core i5-4570, 3.2 GHz or AMD Ryzen 3 1300X, 3.4 GHz
  Memory: 8 GB RAM
  Graphics: NVIDIA GeForce GTX 770, 2 GB or AMD Radeon R9 280, 3 GB
  Additional Notes: 1080p @ 60FPS

  8GB of Disk Space

   

  Το σύστημα της παρουσίασης είναι

   

  OS: Windows 11
  Processor: Intel Core i7-13700K
  Memory: 32 GB RAM
  Graphics: NVIDIA GeForce RTX 4080 16GB
  Screen Resolution: 2560 X 1440

   

  large.SonicCD.jpg

  Πολυαγαπημένο και..πολυδιάστατο stage

   

  Δυστυχώς, δεν υπήρχε κάποιο σύστημα με Windows 7/8.1 για να εξεταστεί η περίπτωση που το παιχνίδι τρέχει σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα, καθώς απευθύνεται αρκετά σε νοσταλγούς του Sonic και η λογική θα έλεγε πως, πρέπει να τρέχει και σε παλαιότερα συστήματα. Πάμε να δούμε όμως σιγά σιγά τι μας επιφυλάσσει το παιχνίδι.


  Το παιχνίδι μας συστήνεται με ένα εισαγωγικό βίντεο από την ιστορία του σκαντζόχοιρού μας, πριν μεταβούμε στο κύριο μενού, στο οποίο επιλέγουμε μεταξύ των Original Sonic 1, 2, 3 και Sonic CD, καθώς και ενός special mode , το Mission Mode, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα παιχνίδια σαν ένα, ενιαίο παιχνίδι, αλλά και τα 12 DLC titles.
   Τέλος, υπάρχει και το museum με διάφορα extras.

   

  Sonic_1920x1080.gif

  Το εισαγωγικό μενού του παιχνιδιού

   

  Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως επιλογή για παραμετροποίηση, key bindings, ανάλυση οθόνης και κάτι σχετικό, παρά μόνο το αρχικό μενού επιλογής τίτλου. 
  Κάθε παιχνίδι περιέχει την Anniversary και την Classic Edition, καθώς και την επιλογή " Boss Rush" στην οποία μάχεστε με τα Bosses του παιχνιδιού, συλλέγοντας δαχτυλίδια και ξεκλειδώνοντας διάφορα collectibles.

   

  Gameplay και Περιεχόμενο

   

  Όσα γνωρίζουμε για τον σκαντζόχοιρό μας, τα συναντάμε όλα, αυτούσια, σε αυτήν την πιστή μεταφορά της πρωτότυπης έκδοσης του παιχνιδιού, στα PC μας.
  Είναι ένα παιχνίδι πλατφόρμας, δισδιάστατο, side scroller όπως θα έλεγαν και στο χωριό μου, στο οποίο κινείστε κυρίως από τα αριστερά προς τα δεξιά με σκοπό να φτάσετε στον τελικό προορισμό της εκάστοτε πίστας. Στην διαδρομή μαζεύετε δαχτυλίδια τα οποία έχουν και ως σκοπό να σας προφυλάξουν από τα εμπόδια που θα συναντήσετε. Κάθε φορά που συλλέγετε έστω κι ένα από αυτά, η σύγκρουσή σας με κάποιο κακό τερατάκι, σημαίνει πως χάνετε όλα σας τα δαχτυλίδια. Αν συγκρουστείτε χωρίς να έχετε κάποιο από αυτά στην κατοχή σας, τότε έρχεται το τέλος της ζωής σας. Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι φρενήρης, πράγμα που σημαίνει πως μία πίστα μπορεί να την περάσετε ακόμη και σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί όμως και να περάσετε αρκετές ώρες (δεδομένου ότι μιλάμε για πλήρη μεταφορά τεσσάρων τίτλων Sonic The Hedgehog), ψάχνοντας τα πολλά κρυφά μονοπάτια τα οποία σας επιφυλάσσουν ακόμη περισσότερες εκπλήξεις στην πορεία.

   

  Πάμε να δούμε τώρα τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ anniversary και Classic edition.


  Σε περίπτωση που είσαστε κάτοχος ενός CRT Monitor ή τηλεόρασης, θα μιλούσαμε, πιθανότατα, για την απόλυτη Retro εμπειρία, στην classic edition του παιχνιδιού, καθώς αυτή είναι φτιαγμένη για 4:3 λόγο διαστάσεων. Σε περίπτωση που παίζετε σε 16:9 όμως, τα bars (τα οποία δεν είναι μαύρα αλλά.. χρωματιστά με δαχτυλίδια) δεξιά κι αριστερά της κύριας οθόνης του παιχνιδιού, χαλάνε πλήρως το immersion. Η μη δυνατότητα επιλογής αντίστοιχης ανάλυσης (π.χ. 1024Χ768) μέσω κάποιων settings, ώστε να εξαλείψει αυτά τα bars, κάνει την χρήση του classic mode τελείως περιττή.


  Στα Anniversary mode λοιπόν, έχουμε τα ίδια παιχνίδια φτιαγμένα για σύγχρονες οθόνες με λόγο διαστάσεων 16:9 (προσθήκες για ultrawide οθόνες φαίνεται να υπάρχουν μόνο από την κοινότητα και όχι από το ίδιο το παιχνίδι).

   

  large.extralevel.jpg

  Bonus Stage στην "Remastered" έκδοση. Εμπρός λοιπόν καλά μου ποδάρια


   Υπάρχουν κάποιες προσθήκες, όπως bonus stages και mini games, καθώς και η επιλογή 3 έξτρα χαρακτήρων από το ξεκίνημα κάθε παιχνιδιού αλλά και συνδυασμού αυτών σε κάποια (περισσότερων από όσους υπάρχουν στα original games) , τα οποία προσθέτουν πόντους στην συνολική εμπειρία του παιχνιδιού.
  Ειδικότερα, τα bonus stages είναι καλοφτιαγμένα, με αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες, σε ορισμένα από αυτά. 

   

  Οι playable χαρακτήρες, αν και είναι πανομοιότυποι με τον Sonic (ειδικά η Amy) και δεν φέρουν κάποια επανάσταση στην εμπειρία μας, είναι ευπρόσδεκτοι.

   

  large.charsel.jpg

  Playable Characters

   

  Στα συν των έξτρα χαρακτήρων , το γεγονός ότι καθένας από αυτούς, έχουν κάποιες διαφορετικές δυνάμεις, κάτι το οποίο αλλάζει ελαφρώς την προσέγγισή μας. Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, παραμένει το ίδιο σε κάθε περίπτωση.


  Στο mission mode, βρίσκουμε τα 12 επιπλέον παιχνίδια του expansion pack, το οποίο αντιστοιχεί στην “Plus” έκδοση του παιχνιδιού.
  Τα συγκεκριμένα είναι λίγο πιο "δυσκίνητα", καθώς είναι ports από συσκευές της δεκαετίας του 90 (όπως το game gear (το οποίο είναι φορητή κονσόλα της δεκαετίας του 90 αλλά και Sega Mega Drive, γνωστή παιχνιδομηχανή της ίδιας δεκαετίας) και βρήκα ιδιαίτερα ενοχλητική την «σπασμένη» κίνηση, όλων αυτών των παιχνιδιών. Το μόνο που θα κρατούσε κάποιον σε αυτά τα παιχνίδια, είναι η νοσταλγία και η περίπτωση να είναι απόλυτα εθισμένος σε retro games και ιδιαίτερα Sonic The Hedgehog.

   

  Γραφικά

   

  Το παιχνίδι όντας ένα παιχνίδι πλατφόρμας το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε 30 χρόνια πριν, δείχνει τα χρονάκια του στο οπτικό κομμάτι, όμως αυτό που πάντα εντυπωσίαζε , είναι τα καλοσχεδιασμένα και λεπτομερή επίπεδα του Sonic τα οποία ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ για την εποχή. Ακόμη και σήμερα, παίζεται με ιδιαίτερη άνεση, χωρίς να προκαλεί.. πονοκεφάλους.


  Βάζοντας την classic και την remastered έκδοση του κάθε παιχνιδιού δίπλα-δίπλα, δεν εντοπίζουμε καμία οπτική διαφορά, σε κανέναν από τους τίτλους, ούτε στο Sonic CD για το οποίο η Sega μιλάει για "remastered visuals". 

   

  large.stsc2169.jpg large.stsc143.jpg

  Remastered και Classic από το ίδιο σημείο στο Sonic CD


  Η ανάλυση στην οποία τρέχει το παιχνίδι, είναιι αυτή που έχετε ορίσει στο desktop σας. Η υψηλότερη ανάλυση όμως, δεν επηρεάζει την γενικότερη εικόνα του παιχνιδιού, παρά μόνο προσθέτει μια σχετική "καθαρότητα".


  Για την plus έκδοση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως εμφανισιακά, τα παιχνίδια είναι ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από κονσόλες που μας πηγαίνουν 25-30 χρόνια πίσω. Τα πιο φρέσκα παιχνίδια από αυτά τα port, δείχνουν πιο μαζεμένα και πιο κοντά στα κλασικά Sonic The Hedgehog. 
  Όλα τα παιχνίδια του expansion pack παίζονται σε 4:3 λόγο διαστάσεων.

   

  large_GG2.jpg

  Η game gear έκδοση του Sonic The Hedgehog

   

   

  Ήχος


  Μία μοντέρνα έκδοση soundtrack κάνει την εμφάνισή της στο εισαγωγικό μενού, καθώς παίζουμε, θεωρητικά, remastered παιχνίδι.
  Με μερικές εξαιρέσεις (όπως για παράδειγμα στο πρώτο Sonic όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ήχο των νερών που τρέχουν) τα ηχητικά εφέ είναι όπως θα τα περίμενε κανείς. Δεν εντοπίζεται πρόβλημα με αυτά, όμως για ακόμη μία φορά, anniversary και classic modes είναι ακριβώς ίδιες, χωρίς καμία απολύτως βελτίωση στον ήχο της νεότερης έκδοσης.


  Προχωρώντας στην plus έκδοση, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ο ήχος ακούγεται διακεκομμένος στα περισσότερα από τα port, αρκετά προβληματικός από την αρχή κάτι το οποίο δείχνει πρόχειρη δουλειά στην προσομοίωση αυτών των τίτλων.

   

  Χειρισμός


  Για τις ανάγκες της παρουσίασης, χρησιμοποιήθηκε ένα xbox one χειριστήριο της Microsoft, καθώς και πληκτρολόγιο.


  Η απουσία για παραμετροποίηση των πλήκτρων έκανε την χρήση του πληκτρολογίου κάπως πιο δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη. Αν δεν είστε λοιπόν κάτοχος ενός οποιουδήποτε συμβατού με Windows, χειριστηρίου, τότε η χρήση "W,A,S,D" και "Κ" για τις εξορμήσεις σας με τον σκαντζόχοιρο, είναι η μόνη λύση για εσάς.
  Κατά τ'άλλα, η χρήση του χειριστηρίου ήταν απροβλημάτιστη και δεν βρέθηκε κάποιο θέμα συμβατότητας ή κάποιο bug κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. 


  Δυστυχώς όμως, στα ported games της Sega, ο χειρισμός είναι κάπως προβληματικός. Η καθυστέρηση (latency) στις εντολές για την μετακίνηση του χαρακτήρα μας, είναι χαρακτηριστική. Στην αρχή νόμιζα πως υπήρχε πρόβλημα με την μπαταρία του χειριστηρίου, οπότε το χρησιμοποίησα και με USB. Καμία απολύτως διαφορά, όπως και με την χρήση του πληκτρολογίου. Ένας ακόμη τομέας του Expansion στον οποίο η Sega έκανε προχειροδουλειά. Ισχύει για όλα τα expansion games, πλην των Sonic Drift (1 + 2) στα οποία φαίνεται η απόκριση να είναι καλύτερη. 

   

  SonOrigins.gif

  Δύσκολη η αποστολή στο Sonic Pinball

   

  Επιδόσεις


  Σε ότι αφορά τον τομέα των επιδόσεων, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα εάν μείνετε μεταξύ των ελάχιστων και προτεινόμενων απαιτήσεων (που ήδη θεωρώ υπερβολικές για τον συγκεκριμένο τίτλο).
  Υπάρχει όριο στο frame rate το οποίο είναι στα 60FPS χωρίς καμία δυνατότητα να το ξεκλειδώσετε. 


  Στο expansion pack, ωστόσο, η απόδοση είναι άσχημη. "Σπασμένη" εικόνα, πακέτο με τον μέτριο ήχο, κάνουν την εμπειρία επιεικώς μέτρια.

   

   


  Συμπεράσματα/Επίλογος


  Αν βάλουμε τον τομέα της νοσταλγίας στην μέση, το Sonic Origins Plus, μας ταξιδεύει στον χρόνο με αρκετή επιτυχία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους "remastered" τίτλους. Όμως η πρόχειρη μεταφορά των τίτλων από τις παλιότερες κονσόλες και η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας εξάλειψης σημαντικών bugs, κάνει την εμπειρία μας συνολικά μέτρια. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την τιμή (30€ + 11€ το expansion pack), νομίζω πως μιλάμε για ένα υπερκοστολογημένο προϊόν. Για τους hardcore fans του είδους, οι οποίοι δεν έτυχε να έρθουν σε επαφή με τους τίτλους αυτούς σε PC, είναι σχεδόν μονόδρομος η αγορά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για όσους θέλουν απλά να ζήσουν την εμπειρία ενός κλασικού Sonic τίτλου.


  Θετικά

   

  • Νοσταλγία
  • Πιστή μεταφορά των original τίτλων
  • Bonus Levels
  • Άφθονο υλικό


  Αρνητικά

   

  • Πρόχειρη δουλειά στους Gamegear τίτλους του expansion
  • Δεν είναι πραγματικό remaster
  • Τιμή


  Με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του Sonic Origins Plus είναι 

   

   

   

   

   

   
   
   

   

   

   

   

   


  Το Sonic Origins Plus κυκλοφορεί από τις 23 Ιουνίου 2023, στο Steam για το PC, στην τιμή των 29.99€ + 10.99€ το Plus Edition ή 39.99 αν τα αγοράσετε πακέτο.

  Ευχαριστούμε την SEGA για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

   

   

   

  large.Sega-Logo-thelab.jpg

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: tommybertsen
  Photographers:
  Editing:
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:7
  Χρηστικότητα7.50
  Ποιότητα6.50
  Επιδόσεις7.50
  Γραφικά8
  Ήχος7.50
  Gameplay8.50
  Αντοχή στο Χρόνο9
  Απόδοση/Τιμή7
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

  • Like 15

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Τριβείο για μεταλλικά κάγκελα μπαλκονιού

  Καλησπερα, θελω να βαψω τα καγκελα μπαλκονιων. Πολλων μπαλκονιων! Γυρω στα 70μετρα συνολικα τα υπολογιζω(και θελω να βαλω τα κλαματα:P). Μονο με βουρτσα και γυαλοχαρτο δεν βγαινει, και κοιτουσα για τριβειο. Αν και ειδα και σε αλλο θεμα να αναφερονται παλμικα και εκκεντρα, δεν ξερω τι χρειαζομαι. Με ενα στρογγυλο εκκεντρο των ~30ευρω θα κανω τι δουλεια μου, χρειαζεται κατι καλυτερο, κατι διαφορετικο; Ανοιξαν παρομοιο θεμα σε διπλανο φορουμ και μου εβγαλαν δουλειες..

  god
  god
  Το στέκι του μάστορα 12

  MS Office upgrade (2016 σε 2021) και διατήρηση Outlook settings (calendar/mail)

  Καλησπέρα!,   Έχω στο PC μου τα MS Office 2016 Pro και αγόρασα τα 2021 Pro.   Στο Outlook έχω τα mail που δεν θέλουν κάτι σαν backup γιατί είναι του Hotmail οπότε με το login θα ξανακατέβουν. Αυτό που με καίει όμως είναι το Calendar του Outlook στο οποίο έχω περασμένα ούτε και εγώ ποσα events από Διακοπές μέχρι Ιατρικά ραντεβού.   Με ποιό τρόπο αυτά θα περαστούν στο καινούριο office? Θα γίνει αυτόματα ή πρέπει να το κάνω manual back up / restore?   Έχ

  koshal
  koshal
  Εφαρμογές για Windows 1

  Σε ποιά Ilyama θα πηγαίνατε;

  Γεια σας,   Θα δώσω την τρέχουσα οθόνη (24άρα) στον junior για το πρώτο του PC και μιας και ήθελα πάλι να έχω ρύθμιση καθ' ύψος και usb hub στην οθόνη, κατέλειξα (μάλλον) σε Ilyama..    Δεν έχω δει από κοντά τα μοντέλα που με ενδιαφέρουν αλλά έχω δει τις ίντσες και το φορμάτ τους και η αλήθεια είναι οτι οι 34άρες wide ειδικά αυτές χωρίς "κούρμπα" είναι πολύ μακρυνάρια για τα γούστα μου, αλλά ίσως βολεύουν σε παραγωγικότητα και το λεγόμενο immersion..   Έχετε άποψη γ

  Spirosssss
  Spirosssss
  Οθόνες & Projectors 3

  Δημιουργία διαδικτυακής τάξης

  Θέλω να δημιουργήσω διαδικτυακή τάξη για να ανεβάζω υλικό, κυρίως σε μορφή pdf/doc, για τους μαθητές μου. Το google classroom απαιτεί σύνδεση με το λογαριασμό μου, αλλά δε θέλω να έχουν πρόσβαση στο email μου για ευνόητους λόγους. Σκέφτηκα να δημιουργήσω ιστολόγιο, αλλά και πάλι θα εμφανίζεται το email μου. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Μήπως να δημιουργήσω καινούριο email με κάτι άσχετο ως όνομα, πχ το Γιώργος Παπαδόπουλος να γίνει gpap ή teachergeorge; Δε θα υπάρξει πρόβλημα από τη google η χρήση δύο

  ΣτοΠαραΠεντε
  ΣτοΠαραΠεντε
  Internet & Τηλεφωνία 1

  Cosmote modem to Asus router recent problems

  Hello I have problem to connect RT-AX1800U router on Cosmote Greece ISP.  6 months earlier I connect one more expensive Asus router (RT-AX86S) with Cosmote speedstar modem and standard installation  procedure passed normally and it functioned OK. But after  3 to 4 months it stop to work in way to do not want to go on internet and start to choke modem so I had do disconnect router and restart modem.  I had in my mind router is defected and buy new RT-AS1800U. But he work or not work in 

  DJBLUELADY
  DJBLUELADY
  Δίκτυα 5
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.