Jump to content



  • OCZ Vertex 450 256 GB Review


    icon_OCZ.png

    Η αλήθεια είναι ότι η OCZ δεν τα πάει και τόσο καλά με τα οικονομικά της και το μέλλον της για άλλη μια φορά κρίνεται αμφίβολο. Παρόλα αυτά όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να βγάζουν νέα μοντέλα. Μιας και οι Vertex 4 είχαν πια αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους η OCZ κυκλοφόρησε τη σειρά Vertex 450 που χρησιμοποιεί τον καινούριο ελεγκτή Barefoot 3, τον οποίο και κατασκευάζει πια η OCZ μέσω της εταιρίας που αγόρασε (Indilinx). Εδώ να σημειώσουμε ότι τον ίδιο ελεκγτή χρησιμοποιεί και η σειρά Vector της ίδιας εταιρίας. Στη σημερινή δοκιμή θα "βασανίσουμε" έναν Vertex 450 με 256 GB χωρητικότητα, το μεσαίο μοντέλο δηλαδή της σειράς το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ενδιαφέρει και τους περισσότερους από εσάς μιας και τα 128 GB είναι πια λίγα ενώ από την άλλη τα 512 GB κοστίζουν πολύ.

     

    IMG_6205_small.jpg

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Vertex 450 256 GB παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specifications OCZ Vertex 450
    Model Number
    VTX450-25SAT3-256G
    Capacity 256 GB
    NAND Components
    20nm Multi-Level Cell (MLC) Flash
    TRIM support
    Yes
    Controller
    Indilinx IDX500M10-B0 Barefoot 3 M10
    Operating Temp 0°C ~ 55°C

    Power Consumption

    2.65W Active, 0.60W Idle
    Weight
    115g

    Endurance

    Rated for 20GB/day of host writes for 3 years under typical client workloads
    Max Read
    up to 540MB/s

    Max Write

    up to 530MB/s
    Random Write 4KB
    85,000 IOPS

    Maximum 4K Random Write:

    90,000 IOPS
    Form Factor
    2.5 Inch
    Dimensions
    99,7 mm (L) x 69.75 mm (W) x 7 mm (H)
    Warranty
    3 years
    Price
    225€ (with 23% VAT)

     

    Ο δίσκος χρησιμοποιεί MLC και 20nm μνήμες και οι μέγιστες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής αγγίζουν τα 540 και 530 MB/s αντίστοιχα. Ο ελεγκτής προέρχεται από την ίδια την OCZ και αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά στο συγκεκριμένο SSD, μιας και το λειτουργικό (firmware) είναι κομμένο και ραμμένο για τα μέτρα του αφού οι προγραμματιστές της εταιρίες έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν σωστά και αποδοτικά τη δουλειά τους. Τη στιγμή που άλλες εταιρίες ψωνίζουν απλά από το καλάθι η OCZ τόλμησε και αγόρασε μια εταιρία κατασκευής ελεγκτών και ανεξαρτοποιήθηκε από εταιρίες όπως η Marvell. Τώρα το μόνο που μένει είναι να εμπλακεί και στην κατασκευή μνημών flash έτσι ώστε να ανεξαρτοποιήσει πλήρως το κομμάτι κατασκευής SSDs

     

     IMG_6204_small.jpgIMG_6206_small.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας η OCZ μας πληροφορεί ότι ο συγκεκριμένος SSD χρησιμοποιεί ελεγκτή της Indillix και ότι στα παρελκόμενα περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα μεταφοράς δεδομένων της Acronis.

     

    IMG_6207_small.jpgIMG_6208_small.jpg

     

    Στο πίσω μέρος του κουτιού βρίσκουμε ένα κομμάτι στα Ελληνικά! "Η σειρά μονάδων αμιγούς κατάστασης", σίγουρα έπεσε google translate εδώ.

     

    IMG_6211_small.jpgIMG_6210_small.jpgIMG_6213_small.jpgIMG_6212_small.jpgIMG_6214_small.jpg

     

    Ανοίγοντας το κουτί βρίσκουμε το δίσκο να προστατεύεται από την κλασσική αντιστατική συσκευασία και ακριβώς κάτω από αυτόν υπάρχει ένα όμορφο αυτοκόλλητο για το ψυγείο σας ή το κουτί του υπολογιστή σας αν δε σας ενοχλεί. Στα παρελκόμενα η OCZ περιέλαβε και μια βάση για την τοποθέτηση του SSD σε θήκη 3.5".

     

    IMG_6216_small.jpgIMG_6217_small.jpg

     

    Στο ένα από τα δύο εγχειρίδια που συνοδεύουν το προϊόν αναγράφονται οδηγίες για το "κατέβασμα" και την ενεργοποίηση του λογισμικού της Acronis. Πολύ καλή η κίνηση της OCZ να το συμπεριλάβει μιας και πρόκειται για το κορυφαίο του είδους.

     

    IMG_6220_small.jpgIMG_6221_small.jpgIMG_6222_small.jpgIMG_6225_small.jpgIMG_6226_small.jpg

     

    Μερικές φωτογραφίες του εμφανίσιμου Vertex 450. Όπως βλέπετε το ύψος του είναι περιορισμένο οπότε θα χωρέσει ακόμη και σε ultrabooks. [BREAK=O Vertex 450 256 GB κάτω από το φακό] Όπως ήταν φυσικό ο Vertex δεν ξέφυγε από το κατσαβίδι μας. Έτσι αφαιρέσαμε όλα τα περιττά για να δούμε τι κρύβει στο εσωτερικό του.

     

    IMG_6228_small.jpgIMG_6235_small.jpg

     

    Συνολικά 16 Micron flash chips (20nm) φιλοξενούνται στο PCB του Vertex 450. Δίπλα στον ελεγκτή, τον οποίο θα δούμε παρακάτω, υπάρχει ακόμη ένα DRAM chip που του παρέχει την απαραίτητη μνήμη και ένα δεύτερο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πλακέτας.

     

    IMG_6229_small.jpg

     

    Ο ελεγκτής Barefoot M10 της Indillix/OCZ.

     

    IMG_6230_small.jpgIMG_6239_small.jpg

     

    Τα DRAM chips που υποστηρίζουν τον Barefoot controller. Δίπλα σε ένα από αυτά υπάρχει ένα TPS652510 IC το οποίο περιέχει τρεις DC-DC converters οι οποίοι παράγουν τις απαραίτητες τάσεις, για τα επιμέρους κυκλώματα του SSD.

     

    Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

     

    Tο κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

     

    Test System Specifications
    CPU
    Intel® Core™ i7-2500K Processor
    (6M Cache, 3.30 GHz)
    Mainboard
    Asrock Z77 Extreme4
    RAM
    2*4GB DDR3 1600 MHZ
    VGA
    HIS 6870
    Secondary HDD
    Seagate ST3500320AS
    DVD-RW
    Lite-ON LH-20A1S
    PSU
    Seasonic Fanless X-460
    CPU Cooler
    Thermalright SilverArrow SB-E
    Λειτουργικό σύστημα
    Windows 7 SP1 X64
    Drivers
    SATA: Intel AHCI

     

    Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους.

     

    Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ. Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. Τώρα η μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπο δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου.

     

    Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

     

    Pegasus1.jpgPegasus2.jpgPegasus3.jpg

     

    O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

     

    Custom Test Descriptions
    Windows 7 Start up Time
    Στο συγκεκριμένο τεστ καταγράφεται ο χρόνος που θέλει το λειτουργικό για να εκκινήσει και πιο συγκεκριμένα το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που έχει "φορτώσει" ο kernel μέχρι να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα αυτόματης εκκίνησης (start up programs). Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα ακριβής μιας και το API των Windows παρέχει έναν internal timer που παρέχει αυτή την πληροφορία και το πρόγραμμα ενημερώνεται από το συγκεκριμένο timer.*
    ISO File Copy Γίνεται η αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου από ένα folder σε ένα άλλο στον ίδιο δίσκο και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αντιγραφής. Το μέγεθος του αρχείου είναι 3.1GB.
    Winrar Decompression
    Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για να αποσυμπιεστεί ένα διπλά συμπιεσμένο αρχείο (linux-3.2.9.tar.bz2).
    Antivirus scan
    Ο χρόνος που χρειάζεται το Avira για να ελέγξει το system32 folder, εξετάζοντας όλα τα αρχεία και ψάχνοντας ακόμη και τα συμπιεσμένα.*
    Windows Backup
    Καταγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα πλήρες backup του parition χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εφαρμοφή των Windows.
    Photoshop Start Up Time Εδώ καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του photoshop CS5, άνοιγμα μιας μεγάλης RAW format φωτογραφίας και μετέπειτα κλείσιμο της φωτογραφίας και του ίδιου του photoshop.

    Photoshop Image Processing

    Άνοιγμα στο CS5 δέκα φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης σε RAW format. Στη συνέχεια τρέχει ένα απαιτητικό action σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, σώσιμο της κάθε φωτογραφίας και κλείσιμο στο τέλος του photoshop. Καταγράφεται ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για όλα τα παραπάνω.
    Office Startup - Processing
    Άνοιγμα δύο μεγάλων (58MB) docx αρχείων με πίνακες, γραφικά κτλ. και στη συνέχεια σώσιμο αυτών σε μορφή doc. Ταυτόχρονα αναπαράγεται ένα υπερ-υψηλής ανάλυσης M2TS αρχείο με 90mbps bitrate το οποίο είναι αποθηκευμένο φυσικά στον προς δοκιμή δίσκο.*

    Software Compilation

    Γίνεται compile ενός πολύ μεγάλου open source C# .NET project και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία του release build.
    Software installation
    Εκτελείται το installation του Visual Studio 2010 (C# and Image Library, 2.5GB total size).

     

    Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.

     

    Synthetic Benchmarks

     

    AIDA64.jpgAnvil.jpgAS_SSD_Copy.jpgHD_Tune.jpgCDM_read.jpgCDM_write.jpgPCMark05.jpgPCMark_Vantage.jpgPCMark07.jpg

     

    Ο μόνος δίσκος για τον οποίο είχαμε έγκυρα αποτελέσματα σύγκρισης προς το παρόν ήταν μόνο ένας Plextor PX-128M5 Pro. Με τον καιρό όμως θα φτιάξουμε μια μεγάλη database, όπως έχουμε κάνει με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που σας παρουσιάζουμε κατά καιρούς. Όπως βλέπετε από τα παραπάνω διαγράμματα ο Vertex 450 κερδίζει σε access time και πέρνει καθαρά την πρωτιά στον τομέα της εγγραφής δεδομένων, κάτι λογικό μιας και διαθέτει περισσότερα flash modules οπότε έχει και περισσότερα κανάλια επικοινωνίας με αυτά. Από την άλλη ο Plextor είναι πολύ γρήγορος στην ανάγνωση δεδομέvων και σε αρκετά τεστ περνάει μπροστά από τον Vertex.

     

    Real Life tests - Pegasus Test Suite

     

    pegasus_Win_startup.jpgpegasus_winrar_decompress.jpgpegasus_ISO_copy_time.jpgpegasus_ISO_copy_speed.jpgpegasus_Avira_scan.jpgpegasus_Win_backup.jpgpegasus_PS_startup.jpgpegasus_PS_action.jpgpegasus_Office2010_action.jpgpegasus_Soft_comp.jpgpegasus_VS2010_install.jpg

     

    Τα αποτελέσματα των παραπάνω δοκιμών μαρτυρούν ένα πράγμα, ότι οι διαφορές στην απόδοση δύο καλών σύγχρονων SSD είναι ελάχιστες ως μηδαμινές, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Καλά τα synthetic benchmarks που μπορεί να δείχνουν χαώδεις διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας η αίσθηση που αποκομίζει ο εκάστοτε χρήστης είναι αυτή που μετράει περισσότερο. Βέβαια για τις ανάγκες των δοκιμών μας ακόμη και η πιο μικρή διαφορά είναι αρκετή για να αναδείξει το νικητή αλλά σε κανονικές συνθήκες είναι ο συνδυασμός αξιοπιστίας και τιμής με τις επιδόσεις να περνάν σε τρίτη μοίρα.

     

    Ο Plextor παίρνει κεφάλι σε αρκετά από τα παραπάνω τεστ με την πιο μεγάλη διαφορά να εντοπίζεται στην αποσυμπίεση δεδομένων με το Winrar. Σε αυτό το κομμάτι από ότι φαίνεται ο ξυπόλυτος (Barefoot) ελεγκτής του Vertex 450 δεν τα πάει και τόσο καλά ενώ ο Marvell 88SS9187 του Plextor βρίσκεται στο στοιχείο του. Από την άλλη ο Vertex κερδίζει κατά κράτος τον Plextor στην μεταφορά αρχείου τύπου ISO, όπου και πετυχαίνει κοντά 60 MB/s διαφορά στην ταχύτητα μεταφοράς. Τα περισσότερα κανάλια επικοινωνίας με τις μνήμες στον Vertex σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο εδώ καθώς επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες εγγραφής σε σχέση με τον μικρότερης χωρητικότητας Plextor.

     

     

    Συγκεντρωτικά Γραφήματα

     

    Relative_Performance.jpg

     

    Η συνολική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στους δύο δίσκους είναι μικρή αλλά υπάρχει. Ο Vertex όπως είναι φυσικό, λόγο της μεγαλύτερης χωρητικότητας του, παίρνει εύκολα κεφάλι. Αλλά ο μικρός Plextor ακολουθά από κοντά αποδεικνύοντας ότι είναι ένας πολύ καλός SSD, παρά τον αρκετό καιρό που μετρά στην αγορά.

     

    Price_Per_GB.jpg

     

    Και σε αυτό το διάγραμμα ο Vertex 450 περνά μπροστά, παρόλο που δεν είναι ο πιο οικονομικός 256αρης SSD της αγοράς. Βέβαια και ο Plextor διαθέτει αρκετά τσουχτερή τιμή για 128αρη δίσκο.

    Συμπεράσματα

     

     

    IMG_6202_small.jpg

     

    Η OCZ με την Indillix έχει καταφέρει να ξεφύγει από την πεπατημένη των υπόλοιπων εταιριών, που αναγκαστικά ψωνίζουν από το καλάθι όσον αφορά τους ελεγκτές που χρησιμοποιούν και αναγκαστικά μόνο το λογισμικό (firmware) τους μένει για να κάνουν τη διαφορά στις επιδόσεις. Δεδομένου όμως ότι το hardware είναι ακριβώς το ίδιο τις περισσότερες φορές αν δοκιμάσεις έναν SSD με τον Χ ελεγκτή τότε και οι υπόλοιποι που φέρουν τον ίδιο δεν έχουν σημαντικές διαφορές.

     

    Το καλό επίσης του να κατασκευάζεις μόνος σου τον ελεγκτή είναι ότι ξέρεις όλα τα τερτίπια του και μπορείς να τον προγραμματίσεις πολύ πιο αποδοτικά, έτσι ώστε να προσφέρεις τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Σε γενικές γραμμές ο Vertex 450 256 GB τα πήγε αρκετά καλά αν και για να πω την αλήθεια περίμενα να δω λίγο υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης. Από την άλλη οι ταχύτητες εγγραφής ήταν πολύ καλές και τουλάχιστον στα συνθετικά τεστ πλησίασαν τις ονομαστικές που αναφέρει η OCZ.

     

    Επιπλέον ο SSD λειτούργησε υποδειγματικά σε όλη τη διάρκεια των χρονοβόρων και επίπονων δοκιμών και ποτέ δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα σταθερότητας. Επίσης η OCZ προσφέρει μαζί με το δίσκο και τη σουίτα μεταφοράς δεδομένων της Acronis, ένα από τα καλύτερα προγράμματα τους είδους, οπότε και η αλλαγή του παλιού σας δίσκου θα γίνει γρήγορα και με μεγάλη ασφάλεια. Αν η τιμή του συγκεκριμένου Vertex ήταν πιο κοντά στα 200€ ή ακόμη καλύτερα και κάτω από αυτά, τότε είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς θα τον προτιμούσαν για το desktop ή laptop τους, έναντι του δυνατού ανταγωνισμού.

     

    O Vertex 450 256 GB της OCZ κοστίζει 225€ (συμπεριλαμβανόμενου 23% ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Υψηλές επιδόσεις
    • Στο πακέτο περιλαμβάνεται λογισμικό Acronis για την ασφαλή και γρήγορα μεταφορά δεδομένων από τον παλιό σας δίσκο
    • Μειωμένο πάχος που τον κάνει συμβατό με φορητούς υπολογιστές που δε δέχονται κανονικών διαστάσεων SSDs
    • Υποστήριξη TRIM
    • Διαθέτει έναν ελεγκτή που κατασκευάζεται από την ίδια την OCZ, οπότε ξεφεύγει από την πεπατημένη

    Μειονεκτήματα

    • Η τιμή του είναι λίγο αλμυρή
    • Περίμενα λίγο καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της ανάγνωσης

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Vertex 450 256 GB είναι:

    Vertex450-256GB.png

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.