Jump to content



Official ΦαγητοThread v2.0


astrolabos

Recommended Posts

πριν 5 λεπτά, το μέλος AlexanderK έγραψε:

Πολύτεκνος... Μυτιλήνη... Κάποιοι ξέρουν...bf3be62661099f871388183d375b9343.jpg

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 

Αθηνα στελνεις???

Έγινε επεξεργασία από kostas.karras
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος AlexanderK έγραψε:

Πέρα από την πλάκα έχει τύχει να ταξιδεύω με αεροπλάνο και κάτι φίλοι μου ζήτησαν και τους πήγα...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 

ξερω περιπτωση αποστολης σουβλακι θεσσ/νικη - γερμανια

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, pnick said:

Πριν κάνα μήνα δοκίμασα να φτιάξω κοντοσούβλι για την φαμέλια. Είμαστε και πολλοί και πήρα αρκετό κρέας. Ιδού το αποτέλεσμα κατά το ψήσιμο. Βγήκε φοβερό. Όποιος ενδιαφέρεται για συνταγή μου λέει. 

20180722_174124_1533714637317.jpg

Πες την εσύ, χαμένη δεν πάει ;).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, minast said:

Πες την εσύ, χαμένη δεν πάει ;).

 

Την αφήνω εδώ λοιπόν. 

 

Χρησιμοποιώ χοιρινό κρέας, δύο κομμάτια. Το ένα σπάλα, ή γενικώς μπροστινό κομμάτι (εκτός από λαιμό, για ευνόητους λόγους) και το άλλο παντσέτα. Η αναλογία που προτιμώ είναι σπάλα/παντσέτα=3/2. Τα κόβω μεγάλα τετράγωνα περίπου κομμάτια (7-8 εκ.) και τα βάζω σε μεγάλη σκάφη. Μια σούβλα αρνιού παίρνει περίπου 5-6 κιλά (το πολύ) κοντοσούβλι, απλά για να έχετε υπόψη. Στην φωτο που ανέβασα είχα περίπου 4 κιλά κρέας επάνω.

Μαρινάρισμα: Πιτσιλάω τα κομμάτια στην σκάφη με λευκό κρασί (αντισηψία για τα πρωτόζωα του χοιρινού :p, αλλά δίνει και μια ευχάριστη μυρωδιά και ζυμώνει το κρέας), όσο χρειάζεται για να πάει παντού (όχι να κολυμπάει, εννοείται). Αλέθω στο blender τα μυρωδικά που προσωπικά προτιμάω να είναι:

-ρίγανη,

-κόλιανδρος,

-σκόρδο σε σκόνη (μια τζούρα),

-λευκό πιπέρι (μια τζούρα)

-πάπρικα (μια τζούρα)

Τα πασπαλίζω ομοιόμορφα, ανακατεύοντας τα κομμάτια όσες φορές χρειαστεί για να πάνε παντού. 

Αλέθω μαζί και χοντρό αλάτι (ανθό κατά προτίμηση, εγώ έχω γνήσιο θαλασσινό από Χίο π.χ.). Μπορεί να μπεί και χωριστά το αλάτι για να μη παραπέσει. Μη με ρωτήσει κανείς ποσότητα, γιατί δουλεύω πάντα με το μάτι. Τί στο καλό; Δεν είναι ζαχαροπλαστική και έχω καταγωγή και από Ρούμελη από πατέρα μεριά, και αφήνω το ένστικτο να δουλέψει :D

Τελευταίο στάδιο είναι πασάλειμμα με μουστάρδα (προτιμώ απαλή), όσο χρειάζεται για να πάει παντού γύρω από τα κομμάτια χωρία να κολυμπάνε. Πασπαλίζω και με ηλιέλαιο ίσα-ίσα να καλυφθούν τα κομμάτια (τα ανακατεύω πάλι, εννοείται), κλείνω την σκάφη με το καπάκι της (αν δεν έχετε, με ζελατίνα) και την βάζω στην ψύξη αποβραδίς. Το ηλιέλαιο είναι πολύ σημαντικό γιατί μαλακώνει πολύ ωραία τα κομμάτια. Γίνονται αφρός πραγματικά. 

 

Ως προς το ψήσιμο, εγώ πάντα προτιμώ δυνατή φωτιά. Περνάω τα κομμάτια στην σούβλα, κοντά αλλά όχι στριμωχτά. Μόλις γίνει η φωτιά βάζω την σούβλα (με μοτεράκι) στην δεύτερη σκάλα. Μετά από 1/2 ώρα περίπου, μόλις αρχίσει το κρέας να ιδρώνει, κατεβάζω χαμηλά και φροντίζω να έχω συνέχεια μέτρια/δυνατή φωτιά. Σβήνω τις φλόγες με νεράκι, όταν χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο το κοντοσούβλι χρειάζεται 2 1/2 με 3 ώρες το πολύ. Καραμελώνει φοβερά από έξω και μέσα είναι αφρός. Όταν γίνει βάζω τα κομμάτια μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα. Δοκιμάζω και αν χρειαστεί λίγο αλάτι, αλέθω στο blender χοντρό αλάτι, ρίχνω στην κατσαρόλα από πάνω, κλείνω το καπάκι και τα ανακατεύω. Voila. Έτοιμο.

 

Όποιος δοκιμάσει, μου λέει. Μη βάλετε άπαχο μέρος χοιρινού. Θα αποτύχει γιατί θα στεγνώσει γρήγορα. Πρέπει να "στάει" λίγο το λιπάκι για να αξίζει...! :hehe:

 

Έγινε επεξεργασία από pnick
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

On 6/8/2018 at 10:24 ΜΜ, το μέλος AlexanderK έγραψε:

Πολύτεκνος... Μυτιλήνη... Κάποιοι ξέρουν...bf3be62661099f871388183d375b9343.jpg

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 

Ξέρω-ξέρω, συμπατριώτη. Λαϊκό προσκύνημα. Να πάτε και στο ''Κάτι Ψήνεται''. Ανάβεις και κερί εκεί?.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/8/2018 at 6:21 PM, pnick said:

 

Την αφήνω εδώ λοιπόν. 

 

Χρησιμοποιώ χοιρινό κρέας, δύο κομμάτια. Το ένα σπάλα, ή γενικώς μπροστινό κομμάτι (εκτός από λαιμό, για ευνόητους λόγους) και το άλλο παντσέτα. Η αναλογία που προτιμώ είναι σπάλα/παντσέτα=3/2. Τα κόβω μεγάλα τετράγωνα περίπου κομμάτια (7-8 εκ.) και τα βάζω σε μεγάλη σκάφη. Μια σούβλα αρνιού παίρνει περίπου 5-6 κιλά (το πολύ) κοντοσούβλι, απλά για να έχετε υπόψη. Στην φωτο που ανέβασα είχα περίπου 4 κιλά κρέας επάνω.

Μαρινάρισμα: Πιτσιλάω τα κομμάτια στην σκάφη με λευκό κρασί (αντισηψία για τα πρωτόζωα του χοιρινού :p, αλλά δίνει και μια ευχάριστη μυρωδιά και ζυμώνει το κρέας), όσο χρειάζεται για να πάει παντού (όχι να κολυμπάει, εννοείται). Αλέθω στο blender τα μυρωδικά που προσωπικά προτιμάω να είναι:

-ρίγανη,

-κόλιανδρος,

-σκόρδο σε σκόνη (μια τζούρα),

-λευκό πιπέρι (μια τζούρα)

-πάπρικα (μια τζούρα)

Τα πασπαλίζω ομοιόμορφα, ανακατεύοντας τα κομμάτια όσες φορές χρειαστεί για να πάνε παντού. 

Αλέθω μαζί και χοντρό αλάτι (ανθό κατά προτίμηση, εγώ έχω γνήσιο θαλασσινό από Χίο π.χ.). Μπορεί να μπεί και χωριστά το αλάτι για να μη παραπέσει. Μη με ρωτήσει κανείς ποσότητα, γιατί δουλεύω πάντα με το μάτι. Τί στο καλό; Δεν είναι ζαχαροπλαστική και έχω καταγωγή και από Ρούμελη από πατέρα μεριά, και αφήνω το ένστικτο να δουλέψει :D

Τελευταίο στάδιο είναι πασάλειμμα με μουστάρδα (προτιμώ απαλή), όσο χρειάζεται για να πάει παντού γύρω από τα κομμάτια χωρία να κολυμπάνε. Πασπαλίζω και με ηλιέλαιο ίσα-ίσα να καλυφθούν τα κομμάτια (τα ανακατεύω πάλι, εννοείται), κλείνω την σκάφη με το καπάκι της (αν δεν έχετε, με ζελατίνα) και την βάζω στην ψύξη αποβραδίς. Το ηλιέλαιο είναι πολύ σημαντικό γιατί μαλακώνει πολύ ωραία τα κομμάτια. Γίνονται αφρός πραγματικά. 

 

Ως προς το ψήσιμο, εγώ πάντα προτιμώ δυνατή φωτιά. Περνάω τα κομμάτια στην σούβλα, κοντά αλλά όχι στριμωχτά. Μόλις γίνει η φωτιά βάζω την σούβλα (με μοτεράκι) στην δεύτερη σκάλα. Μετά από 1/2 ώρα περίπου, μόλις αρχίσει το κρέας να ιδρώνει, κατεβάζω χαμηλά και φροντίζω να έχω συνέχεια μέτρια/δυνατή φωτιά. Σβήνω τις φλόγες με νεράκι, όταν χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο το κοντοσούβλι χρειάζεται 2 1/2 με 3 ώρες το πολύ. Καραμελώνει φοβερά από έξω και μέσα είναι αφρός. Όταν γίνει βάζω τα κομμάτια μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα. Δοκιμάζω και αν χρειαστεί λίγο αλάτι, αλέθω στο blender χοντρό αλάτι, ρίχνω στην κατσαρόλα από πάνω, κλείνω το καπάκι και τα ανακατεύω. Voila. Έτοιμο.

 

Όποιος δοκιμάσει, μου λέει. Μη βάλετε άπαχο μέρος χοιρινού. Θα αποτύχει γιατί θα στεγνώσει γρήγορα. Πρέπει να "στάει" λίγο το λιπάκι για να αξίζει...! :hehe:

 

Ευχαριστώ. Στα υπόψιν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.