Jump to content

M.2 SSD, ποιον;

DJD

Recommended Posts

Σε αρκετά z170 mobo υπάρχουν πολλαπλά m.2 slots και υποστηρίζουν raid0 στα m.2, δεν τραβάνε όμως όλα από τα ίδια 4 pci-e lanes του PCH; Αξίζει τέτοιο επιχείρημα ή οι επιδόσεις θα είναι στην καλύτερη στα ίδια με έναν μόνο m.2 ;

Δυστυχώς δεν έχω adapter. Όπως είπα, η μητρική είχε ήδη M.2 Ultra θύρα (PCIExpress 3.0 x4) για Μ.2 SSD.

Έχω αυτή την μητρική που γράφει:

1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2260/2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)*2

*2: M.2 Socket 3 shares bandwidth with SATA Express port.

Υποθέτω ότι μπαίνει κανονικά ένας 950 Pro, σωστά;

Η M.2 Ultra που έχεις εσύ έχει μεγαλύτερο bandwidth;

M.2 Ultra την έλεγε η ASRock για να δείξει πως ήταν καλύτερη από τα χρεπια που έβαζαν οι υπόλοιποι. Μια Μ.2 είναι με 32Gbps bandwidth. Αυτό που έχουν όλες οι X99 και Ζ170. Δεν δοκιμάσα να βάλω τον 950 PRO αλλά αφού έπαιξε ο SM951 δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Μιλάμε πάντα για την Z97 μητρική όχι για αυτή που έκανα τα τεστ στο προηγούμενο ποστ.

Τώρα είδα τη μητρική σου. Θα έχεις bottleneck αλλά λογικά το drive θα δουλέψει αν έχεις BIOS με NVMe υποστήριξη. Bottleneck υπολόγιζε στο 1GB/s.

Έγινε επεξεργασία από jax7480
  • Like 2

Ετρεξα ενα RamDisk με τις Hyperx Beast στα 2.400Mhz.

ramdisk.jpg

Πως τα παει σε σχεση με τον 950 Pro  :D

Δεν ξερω ψήνομαι για quad channel 64gb ram σε Χ99 με ενα ram disk 50 gb για παιχνιδια, εφαρμογες.

Έγινε επεξεργασία από sebastian

Άρα στη δεύτερη θα βάλεις τον Μ.2 SSD.

Δεν θα χάσεις το x16, γιατί ο M.2 θα παίζει x4 και όχι x8, τουλάχιστον έτσι νομίζω.

Ο M.2 είναι PCIexpress 3.0 x4, οπότε βρες, τι συμβαίνει σε περίπτωση που βάλεις στη 2η PCIexpress θύρα, μία x4 κάρτα.

Αν η πρώτη θύρα παραμένει x16 τότε είσαι good to go.

Νομίζω πάντως πως θα παίξεις κανονικά στις PCIExpress θύρες σαν x16, x4, x4.

Απλά για να σας φύγει το "άγχος" όλα παίζουν όπως ακριβώς τα σκέφτεστε! Εξάλου η Ζ,ΖΧ,ΖxR παίζουν σε μικρή θυρούλα PCI-E 3.0 X1. Απλά η 980 Ti του seb που ρωτάει θα παίξει PCI-E 3.0 Χ8.. θα χάσει 1% επιδόσεις.. τρίχες... Αν θές να έχεις το απόλυτο φυσικά η λύση είναι το Χ99! Ααα και για SLi.. το ξεχνάς :p

Έγινε επεξεργασία από Dj_ALeX
  • Like 1

Τελικα χτυπησα ενα 500gb 850 evo μιας και στις 115 λιρες ειναι best επιλογη!

Tωρα κοιταω να αλλαξω πλατφορμα....

Zaκ ο Samsung PM951 512GB M.2 NGFF PCIe Gen3 x4, NVME Solid state  εχει καλη τιμουλα με καλες επιδοσεις ειδικα στα iops. Τι λες ?

Έγινε επεξεργασία από sebastian

Μια χαρά είναι ο SM951. Απλά απ'ότι βλέπω είναι out of stock. Να θυμάσε πως επειδή δεν είναι consumer product δεν θα έχεις υποστήριξη από το Samsung Magician όπως γίνεται με τον 950 PRO. Οι NVMe drivers όμως, λογικά θα παίξουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτός που έχεις βάλει είναι ο PM951 όχι ο SM951 (γι'αυτό και η διαφορά τιμής).

Ο PM951 έχει read 1000MB/s και write 560ΜΒ/s κάτω από τις μισές επιδόσεις δηλαδή του SM951.

• Like 1

Μια χαρά είναι ο SM951. Απλά απ'ότι βλέπω είναι out of stock. Να θυμάσε πως επειδή δεν είναι consumer product δεν θα έχεις υποστήριξη από το Samsung Magician όπως γίνεται με τον 950 PRO. Οι NVMe drivers όμως, λογικά θα παίξουν.

Eλπιζω να μην απαντησες εκ παραδρομης για τον sm951,

Τον PM δειχνει..

• Like 2

Το διόρθωσα. Κι εγώ στην απάντηση έγραψα για τον SM951, μετά πρόσεξα πως έχει βάλει άλλο drive.

Εβαλα το οικονομικο μοντελο! Δεν εκανα καποιο λαθος... 

Βλεπω οτι δινει τα 512gb σε αρκετα δελεαστικη τιμη. Απο νουμερα τα παει αρκετα καλα, σε σχεση με τον 850 pro. 

Sequential Read: Up to 1050 MB/s

Sequential Write: Up to 560 MB/s

Random Read: Up to 250K IOPS

Random Write: Up to 144K IOPS

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτός που έχεις βάλει είναι ο PM951 όχι ο SM951 (γι'αυτό και η διαφορά τιμής).

Ο PM951 έχει read 1000MB/s και write 560ΜΒ/s κάτω από τις μισές επιδόσεις δηλαδή του SM951.

Για ποιους drivers μιλας ακριβως? Eννοεις του PRO στον 951? Γιατι και εγω με τους drivers των windows δουλευω τον 951 μεχρι στιγμης!

Για αυτόν τον driver μιλάω:

http://ssd.samsungsemi.com/ecomobile/ssd/update15.do?fname=/Samsung_NVMExpress_Driver_rev10.zip

Δεν τον έχω δοκιμάσει με SM951 αλλά δεν βρίσκω κάποιο λόγο για να μην παίξει.

• Like 1

Περασα τον Driver του pro. Στο SSD καποθ εκει ηταν και πριν. Δε νομιζω να βελτιωθηκε κατι!

με τον driver της samsung περνανε πλεον τα smart info. Λογικα πρεπει να μπορεις να δεις την κατασταση του δισκου με καποια προγραμματα (πχ την τελευταια beta του hd sentinel)

• Like 1