Jump to content



Αγορά ηλεκτροσυγκόλλησης


Recommended Posts

Μιας και ξεθάρεψα και μετά από μία γρήγορα αναζήτηση στο φόρουμ για σχετικές πληροφορίες, θέλησα να ανοίξω ένα θέμα σχετικά με την αγορά ηλεκτροσυγκόλλησης. Είναι ένα εργαλείο που αποφάσισα να βάλω στη λίστα των "παιχνιδιών" το οποίο αφενός μεν με "φοβίζει" γιατί μοιάζει να είναι ένα επίπεδο πέρα από τα κλασσικά εργαλεία, αφετέρου δε θα φανεί χρήσιμο στην περίπτωσή μου.

 

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως η σχέση μου με εργαλεία κτλ είναι καθαρά ερασιτεχνική σε επίπεδο αρχάριου. Ελάχιστες κατασκευές, με αρκετές ανάγκες όμως για τη συντήρηση ενός παλιού τριώροφου και μαστορέματα παντός είδους. Με την ηλεκτροσυγκόλληση η μόνη μου σχέση είναι ένα κάρο βίντεο στο youtube.

 

Οι ανάγκες συντήρησης και επιδιόρθωσης:

  • Κουπαστή σε εξωτερική σκάλα
  • Κάγκελα μπαλκονιών κτλ.
  • Μεταλλικές πόρτες αποθήκης / υπογείου και άλλων χώρων
  • Σιδεριές σε διάφορα παράθυρα

 

Ό,τι ανέφερα από τα παραπάνω, είναι σίδηρος ή ατσάλι, χονδρικά από 1-5mm. Πουθενά κάτι πιο "βαρύ". Λοιπές ιδιοκατασκευές και project έρχονται με τον καιρό. Δεν έχω κάτι εκ των προτέρων στο νου γιατί ακόμα μου λείπει να στηθεί ένα μικρό εργαστήριο με στιβαρό πάγκο εργασίας και μία μέγγενη που τόσο θέλω. Σύντομα! 

 

Το αλουμίνιο δε με ενδιαφέρει. Έχω έναν αλουμινά ο οποίος καλύπτει όλο αυτό το φάσμα και τον καλώ όταν χρειάζεται  κάτι άλλο επιδιόρθωση άμεσα. Γνωρίζω πως για όλες τις εργασίες θα μπορούσα να τον καλέσω και να τις κάνει πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό. Χώρος για δοκιμές και γενικώς εργασίες υπάρχει και δεν είναι πρόβλημα να κάνω "πειράματα" και βλακείες σε γενικές γραμμές :p 

 

Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό για το τι έχω ψάξει και βρει στο διαδίκτυο, αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Ενδεικτικά έχω βάλει στο μάτι μία μικρή Gasless Mig. Η φορητότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, πρέπει να μπορώ να ανεβοκατεβαίνω σκάλες! Το budget θα κριθεί και από τις συμβουλές σας, μπορώ να περιμένω λίγο καιρό για κάτι καλύτερο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να "ξηλωθώ" για επαγγελματικό εργαλείο.

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Αμα σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φορητοτητα, δες καποια μικρη inverter (ηλεκτροδίου δηλ). Οι συρματος (εστω και gasless) δεν ειναι και τοσο ελαφριες. 

 

Σιγουρα πάντως  οι συρματος ειναι πιο ευκολες για αρχαριους. Οι ηλεκτρονικες  ηλεκτροδιου θελουν εκμαθηση, αλλα αμα τις μάθεις, κάνεις  παπαδες. 

Link to comment
Share on other sites

σαν αρχαριος που εισαι θα τα καψεις ασχημα τα ματια σου με τη mig,παρε μια μικρη ινβερτερ μεχρι 150amp θα σε καλυψει σε αυτα που θελεις να κανεις μπορεις να κανεις τις δοκιμες σου φυσικα στον παγκο με μια πλακα μεταλλικη,φυσικα παρε καλη μασκα που δουλευει στο αυτοματο σκοταδι-φως κ εχε ενα βιξ στο συρταρι του κομοδινου να βαζεις στα ματια απο κατω για τις δυσκολες νυχτες!!!

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπαν και οι από πάνω με μια inverter είσαι υπέρ καλυμμένος! 

45 μοιρες γωνία το ηλεκτρόδιο (περίπου) ,  λίγη εξάσκηση με το πόσο το "πατάς" (πιέζεις) στο σίδερο που κολλας (το γαλβανιζε π. χ. θέλει περισσότερο πάτημα) και θα είσαι μια χαρά! 

Κι όσο για τα μάτια αν πάρεις ηλεκτρονική μάσκα θα γλιτώσεις  το βιξ; και τα κολλυρια και θα έχεις τα χέρια ελεύθερα όταν δουλεύεις! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 

 

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν μια μικρή gasless MIG για το λόγο ότι είναι πολύ πιο εύκολη για αρχάριους. Από την άλλη φαντάζομαι, πως με εξάσκηση και υπομονή, γίνονται "παπάδες" με μία ηλεκτροδίου, όπως αναφέρθηκε ήδη.

 

Η αλήθεια είναι πως με ανησυχεί λίγο το θέμα της ασφάλειας κι επειδή αγαπώ τα ματάκια μου ιδιαίτερα, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την αγορά μάσκας. Δίχως αμφιβολία, θα αγοράσω μία ηλεκτρονική διότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Αλλά όπως με κάθε πράγμα, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Μία σύντομη αναζήτηση σε επώνυμες καλές μάσκες με απογοήτευσε (200 ευρώ και βάλε), αλλά από την άλλη δεν ξέρω τι να εμπιστευτώ από τις πιο οικονομικές. Θα μπορούσατε να μου δώσετε έναν "μπούσουλα" για την αγορά μάσκας;

 

Εάν τηρώ τους κανόνες ασφαλείας κατά γράμμα, δε θα χρειαστούν κολλύρια, σωστά;!

Link to comment
Share on other sites

Στην ουσία, αν απλά χρησιμοποιείς την μάσκα (ηλεκτρονική) δεν θα έχεις πρόβλημα.

 

Τα 200 για μάσκα νομίζω ακούγονται κάπως υπερβολικά. Και με τα μισά (και βγάλε) μπορείς να κάνεις δουλειά.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτή  που δουλεύω είναι του 50αρικου ρυθμιζόμενη και είναι μια χαρά! 

Δε νομίζω των 200 € να προσφέρει κάτι  πολύ σημαντικότερο  στο φίλτρο, αλλά αν υπάρχει κάποιος με εμπειρία στις μασκες (Ζορο;)  ας μας πει :p

Γνώμη μου πάρε μια awelco με κάνα 40αρι,  ρυθμιζόμενη,  και θα είσαι super batman! 

Link to comment
Share on other sites

Με τα σχέδια που βλέπω στις μάσκες, μάλλον Power Ranger γίνεσαι!

 

Παρήγγειλα μάσκα από ebay και γάντια από σκρουτζομάγαζο για αρχή. Η αγορά ηλεκτροσυγκόλλησης μάλλον θα γίνει ακριβώς μετά το Πάσχα,  Επίσης περιμένω τον ηλεκτρολόγο να αλλάξει την παροχή ρεύματος στο χώρο που κάνω τις περισσότερες δουλειές. Θα αλλαχτεί καλώδιο + ασφάλεια (από 10Α σε 25Α).

 

Προς το παρόν γλυκοκοιτάζω μια Telwin Force 165 που βγαίνει λίγο παραπάνω από το budget μου, αλλά φαίνεται αξιοπρεπέστατη επιλογή.

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 41 λεπτά, το μέλος kfer έγραψε:

Προς το παρόν γλυκοκοιτάζω μια Telwin Force 165 που βγαίνει λίγο παραπάνω από το budget μου, αλλά φαίνεται αξιοπρεπέστατη επιλογή.

 

Το οποίον budget είναι??

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Siera
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ήθελα να μην περάσω τα 300 σύνολο (μηχάνημα + παρελκόμενα). Αν έπαιρνα καμιά πιο φθηνιάρικη μάσκα, μάλλον θα ήμουν μέσα ( μαζί με τα ~250 που κάνει η Telwin Force 165). Στο ebay τη βρίσκω φθηνότερα, αλλά άμα βγάλει κανένα πρόβλημα, θα μου βγει ο κούκος αηδόνι.

 

Το budget μπορεί να ανέβει εάν κάνω υπομονή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει εξαιρετικός λόγος.

Link to comment
Share on other sites

την Telwin την κοίταζα κι εγώ πριν κάνα 3αρι χρόνια !

Tελικά παλάβωσα να διαβαζω από δω κι από κι, με τα real amperes των inverter, και πήρα μια stel Max 161 PFC που την βρήκα εδώ σε ένα μαγαζί!

Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχει βγει αστέρι :amen:

Σε ένα φίλο μου ηλεκτρονικό είδα 2-3 Telwin  μαζί χαλασμένες, θα τον ρωτήσω πως του φαίνεται η κατασκευή και γιατί χαλασαν ...

Link to comment
Share on other sites

Ωχ ωχ! Τέτοια λέγε μου :(

 

Απ'ό,τι βλέπω η τιμή της ηλεκτροσυγκόλλησής σου είναι υψηλότερη και με τρελές διακυμάνσεις στην τιμή λιανικής. 370 ο ένας, 507 προ ΦΠΑ ο άλλος...

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ είμαι σε φάση αναζήτησης, και ξεκίνησα με no gas mig αλλά μετά είδα ότι χωρίς αέριο δεν λέει.

Όποτε πάω για ηλεκτρόδιου με μια αμφιβολία κατά πόσο θα μπορώ να χειριστώ με ευστάθεια  ένα ηλεκτρόδιο μήκους 35 εκ.,  εντάξει δεν έχω πάρκινσον αλλά δεν είμαι και 20 χρονών.

 Εκεί ίσως με την Mig να είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Την Max  161 δεν την είχα πάρει είδηση, αρκετά καλά τα χαρακτηριστικά της.

Ίσως λίγο καλυτέρα έχει της Γαλλικής GYS η Gismi E160, την βρίσκω 269 σκέτη και με μάσκες 295 και 312. Το ίδιο μοντέλο βγαίνει χωρίς οθόνη και πλήκτρα, με ποτενσιόμετρο δηλαδή στα 215.

Link to comment
Share on other sites

Siera,

 

Για να είμαι ειλικρινής με προβληματίζει κι εμένα η χρήση του ηλεκτροδίου, αλλά σε γενικές γραμμές θα κάνω χοντροδουλειές και κουτσά στραβά θα τα καταφέρω... Θα έκανα υπομονή για να πάω σε Mig, αλλά η δυσκολία φορητότητας και η βαβούρα με τις μπουκάλες με απώθησε. Εάν ήταν να έχω μία ηλεκτροσυγκόλληση μέσα σε ένα εργαστήριο, ίσως να το σκεφτόμουν διαφορετικά.

 

Κοίταζα κι εγώ την E160, αν και διάβασα μερικές γκρίνιες σε ένα βρετανικό φόρουμ για τα προϊόντα τους, παρόλο που είναι Γαλλικά. 

 

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή, φαίνεται να είναι η ESAB Buddy (145 και 180), η οποία θεωρείται καλή μάρκα απ'ό,τι έχω διαβάσει. Με προβληματίζει λίγο το θέμα εγγύησης βέβαια.

 

ESAB Buddy 145

 

Έγινε επεξεργασία από kfer
πρόσθεση λινκ
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω εάν θα κολλήσω ποτέ με 4mm ηλεκτρόδιο αλλά καλό θα είναι να μπορούσα εάν το ήθελα.

Η 145 δεν μπορεί, 360Ε.

Τα ίδια ισχύουν και για την δυνατότητα Tig scratch, πάλι δεν μπορεί.

Η επομένη η 180 πάει στα 483Ε.

Με 40Ε επιπλέον πάω στην Imperia 161 που είναι  inverter Mig gas/no gas αλλά και ηλεκτροδίου (βέβαια δεν είναι ESAB αλλά και οι δυο στην Κίνα:( φτιάχνονται).

Link to comment
Share on other sites

Μια ηλεκτροκολιση μετασχηματιστής που να κολλάει 2,5 ηλεκτρόδιο  κάνει για το 99% των περιπτώσεων. Απλά μην είναι αλουμίνιο το σύρμα.

Τα υπόλοιπα είναι πεταμένα λεφτά

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέει ο Γιάγκος είναι αλήθεια. Δεν έχω δουλέψει πιο χοντρό από 2.5 ηλεκτρόδιο και με έχει καλύψει σε ότι και να ήθελα να κολλήσω. (εκτος αν θελει καποιος να αρχισει να φτιάχνει κανα πλοίο :p )

Από λεπτή λαμαρίνα μέχρι κοιλοδοκό καλύπτει το εύρος και απλά χρειάζεται ρύθμιση στα Α. Λίγα για λεπτά μέταλλα και πιο πολλά για χοντρά.

Πάντα κάνω δοκιμή σε ένα ρετάλι μέχρι να βρω το ιδανικό.

 

 

Σύμβουλή για την αγορά ηλεκτροκόλλησης μην την αγοράσεις online αλλά πήγαινε σε κατάστημα. Σχεδόν πάντα παίζει μία έκπτωση 10% αν πας από εκεί.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, karmen1983 said:

Από λεπτή λαμαρίνα μέχρι κοιλοδοκό καλύπτει το εύρος και απλά χρειάζεται ρύθμιση στα Α. Λίγα για λεπτά μέταλλα και πιο πολλά για χοντρά.

Πάντα κάνω δοκιμή σε ένα ρετάλι μέχρι να βρω το ιδανικό.

Μετά απο κάμποσες αποτυχημένες προσπάθειες να κολήσω στράτζα η οποία τρύπαγε ακόμα και με τη μικρότερη ρύθμιση σε Α (με την κομοδινούλα), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τον κυριότερο ρόλο παίζει η γωνία που σχηματίζει το ηλεκτρόδιο με την επιφάνεια συγκόλησης. Όσο πιο αμβλεία είναι η γωνία, τόσο πιο εύκολο γίνεται να μείνει κόληση και να μην τρυπήσει το κομμάτι, και αντίστοιχα σε ορθή γωνία, το κομμάτι δέχεται τη μεγαλύτερη καταπόνηση.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μίλησα με τον φίλο ηλεκτρονικό... οι  μικρές Telwin έχουν αντίσταση για να κόβουν το ρεύμα όταν κολλήσει το ηλεκτρόδιο ενώ σε άλλες γίνεται με ηλεκτρονικό κύκλωμα!

Είχε δυο καμένες για επισκευή επειδη τις δούλευαν με τυλιγμένη  μακριά μπαλαντέζα

(η μακριά μπαλαντέζα είναι κακό για την ηλεκτροκολληση επειδη κάνει πτώση τάσεως αν είναι λεπτή σχετικά - αν είναι τυλιγμένη κιόλας λειτουργεί σαν πηνίο και είναι ακόμα χειρότερα  ) 

οι ''φτηνές'' έχουν λίγα FET και ''κρεμάνε'' εύκολα...

το ποιο αξιόπιστο spec (το δινουν οι ''σοβαροι'' κατασκευαστες inverter)

είναι  σε 100% χρήση της inverter στους 40 βαθμούς C ποσα ampere μπορει να δινει συνεχομενα...

Π.Χ. σε αυτήν που εχω δινει:

Welding Current 45% (25°C) 150 A
Welding Current 100% (25°C) 100 A
Welding Current 30% (40°C) 150 A
Welding Current 60% (40°C) 100 A
Welding Current 100% (40°C) 95 A

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω την ηλεκτρονική μάσκα της imperia και την Imperia pro arc 181 όπως και την Imperia Mig 161.

H Μάσκα για τα λεφτά της νομίζω εχει γύρω στα 60 είναι πολύ τίμια.

Την Mig την έχω με gassles flux 0,9 wire,ναι μεν δεν κουβαλάς μπουκάλα και μπορείς να κολλήσεις μεχρι 8mm αλλα εμφανισιακά οι κολλήσεις είναι χάλια.

Γενικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζει πατάω το πιστόλι και κολλάει.

Αντιθέτως η ηλεκτροδίου με τα anti-arc kai anti-stick που έχει είναι πολύ πολύ πιο εύκολο για αρχάριο.

 

Αυτά από προσωπική εμπειρία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.