Jump to content



Ήρθε η ώρα να λογαριαστούμε κύριοι της Corsair


Recommended Posts

Λοιπόν ο Γολγοθάς έλαβε τέλος. 

 

Αυτό το thread είναι η συνέχεια του thread με την αναλυτική περιγραφή του προβλήματος εδώ: https://www.thelab.gr/forums/topic/184262-πρόβλημα-hardware-η-ιστορία-επαναλαμβάνεται-αυτή-τη-φορά-με-θύμα-εμένα/

 

 

 

Σύντομο ιστορικό. Επί δυο χρόνια με χρήση Linux 95% είμαι ΟΚ με το συστημά μου. Στο σύστημά μου περιλαμβάνονται μνήμες Corsair Vengeance LPX και συγκεκριμένα ένα kit CMK16GX4M2B3000C15. Τις τελευταίες δυο βδομάδες αποφάσισα να ξεκινήσω ξανά λίγο gaming που είχα σταματήσει χρόνια. Εκεί άρχισαν τα μαρτύρια. Αρχικά στο CoD Warzone και στη συνέχεια των ελέγχων μου και σε άλλους τίτλους έτρωγα ανεξήγητα crash των παιχνιδιών στο desktop. Έφτασα στα όρια της αρρώστιας για να βρω τι φταίει μια που το σύστημά μου δεν αποτύγχανε στα γνωστά stress tests. Όμως το CoD Warzone είναι άλλο κτήνος. Χρησιμοποιεί και εναλλάσσει συνεχώς 10-11GB RAM, κάτι που κανένα stress test εξ όσων γνωρίζω δεν κάνει. Επί μία βδομάδα είμαι με το σύστημα λυμένο εκτός κουτιού να προσπαθώ να βρω ποιο υποσύστημα έχει το πρόβλημα. Αναγκάστηκα (και ευτυχώς που υπήρχε η δυνατότητα) να πάρω το PC συγγενικού μου προσώπου για να αρχίσω τις τράμπες να βρω τι φταίει. Ο ένοχος απομονώθηκε και ήταν οι μνήμες. Οι μνήμες δοκιμάστηκαν εξαντλητικά σε memory stress test και δεν αποτύγχαναν, παρά το γεγονός ότι ήταν χαμηλής ποιότητας A0 (downbin dies) όπως δείνχει το thaiphoon burner.

 

Στο Warzone αλλά και σε κάποια άλλα παιχνίδια μετά από ώρα έτρωγα crash στο desktop. Αλλάζοντας μνήμες το πρόβλημα λυνόταν. Με τις corsair το πρόβλημα δεν υφίστατο μόνο στην rated συχνότητα των μνημών, αλλά και στην υποστηριζόμενη συχνότητα από τους Ryzen 1st gen 2666, αλλά μέχρι και 2133 που δοκίμασα.

 

Ήταν ξεκάθαρη ασυμβατότητα με τους 1st gen ryzen, καθώς με τις G.skill Flare-X b-dies που αγόρασα το σύστημα δεν παρουσιάζει πρόβλημα ακόμα και στα 3200 MHz.

 

Φταίω εγώ που δεν πρόσεξα στην αγορά;

 

Για να δούμε τι λέει η Corsair. Από εδώ https://help.corsair.com/hc/en-us/articles/360030557852-AMD-Ryzen-1-DDR4-Compatibility

 

 

Το κιτ περιλαμβάνεται σε αυτά που υποστηρίζουν 1st gen αλλά με αστερίσκο

 

image.png

 

Ο αστερίσκος σημαίνει ότι αναφέρεται μόνο σε "select motherboards"

 

Ωραία για πάμε στο QVL της μητρικής μου  ( https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/STRIX_B350-F_GAMING/ROG_STRIX_B350-F_GAMING_SummitCPUDDR4_DRAM_QVL20170520.pdf )

 

image.png

 

 

Επομένως οι συγκεκριμένες μνήμες είναι μη 100% συμβατές με ryzen 1st gen, παρά τα όσα υποστηρίζουν Corsair και ASUS) και αν δεν είχα 2ο σύστημα Ryzen με ποιοτικότερες μνήμες για να δοκιμάσω, δεν θα μπορούσα να το ανακαλύψω. Αν ζούσα στις HΠΑ ήδη θα είχα ειδοποιήσει τον δικηγόρο μου για σοβαρότατη έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας και θα έσκαγα μια μηνυσάρα  να τόσο στην Corsair όσο και στην Asus για ψυχική οδύνη.

 

Στο Ελλάντα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γράψω κατεβατά από email για να μπορέσω να πείσω τον εδώ retailer να μου τις αντικαταστήσει με κάποιο kit που είναι συμβατό με Ryzen.

 

Βέβαια τα έσκασα ήδη για αγορά b-dies, αλλά να έχω έστω την ηθική ικανοποίηση ότι μου τις αντικατέστησαν.

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

...μπορει το συγκεκριμενο κιτ να μη δουλευει στο συστημα σου (γιατι μπορει να ειναι ελλατωματικο ή οτιδηποτε) και οχι ολοκληρη η παρτιδα αυτων των μνημων.

Το γραφω γιατι αναφερεσαι σε μηνυσεις κλπ κλπ. Αυτα ειναι υπερβολες.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

update 29/05/2020

 

Φτάσαμε στο 4ο 5ο 6ο δεν ξέρω email με την corsair και επιτέλους συμφωνήσαμε ότι οι μνήμες θα πάνε για αλλαγή... (Χρειάστηκε πολύ πειθώ και τελικά μόνο εφόσον βρήκα tool να πετάξουν error οι μνήμες συμφώνησαν)

 

Το τελευταίο email που είχα στείλει (σε απάντηση προηγούμενου δικού τους):

 

Quote
Sure, game instabilities don't necessary mean that memory sticks are bad. But when replacing the sticks (as I did) the instabilities go away, this means that the old sticks are either bad either not fully compatible with my cpu (which is probably the case). Since Corsair states that CMK16GX4M2B3000C15 is compatible with 1st gen ryzen (https://help.corsair.com/hc/en-us/articles/360030557852-AMD-Ryzen-1-DDR4-Compatibility), then we have a problem.
 
Anyway, since memtest86+ tests chunks of 4GB and does not utilize all the RAM simultaneously, I choose to run Google's stressapptest.  Google use this stress test to evaluate memory stability of their servers – nothing more needs to be said about how valid that makes this as a stress test tool. It is also the preferred method of testing for Asus motherboards, as stated here:
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?73665-Our-preferred-memory-stress-test
 
 
So I run the test with the parameters:
stressapptest -W -s 3600 -m 6 -M 10240
 
(-s 3600 ---> 1 hour // -m 6 ---> 6 threads // --> -M 10240 --> 10GB RAM)
These parameters are very close to gaming scenario ~ 6threads and about 10GB of RAM.
 
And guess what: stressapptest found ERRORS!!!! Please see attached HTML file, as you requested.
 
Also see the attached images (bios_1 & bios_2) in order to prove that I run the memory sticks @ 2133 (and NOT 2933 or 3000)
 
Now, I think beyond a shadow of a doubt, my corsair memory sticks are BAD. You should consider exchange them with memory sticks that are compatible with 1st gen ryzen and are good quality

 

 

Και η απάντηση (στανταράκι χρειάζονται 3-5 εργάσιμες για να απαντήσουν) :

 

Quote

Hi george,

Thank you for running a test on your memory that showed errors. We only use memtest because of the community's familiarity with it and relative ease of use. 
No arguing google's stress test is good, just not many people are familiar with github or command line which is why we use memtest.

With the results from the test I can get the RMA approved and get your kit exchanged for this one CMK16GX4M2D3600C18.

If you are okay with that as the replacement I can set up the RMA in the next email.

I just want to confirm that the shipping info we have is correct before proceeding. If there is any changes you would like made to the address please let me know.


[ακολουθούν οι πληροφορίες διεύθυνσης κτλ που έχω δώσει]

 

 

Λοιπόν οι μνήμες που μου προτείνουν έχουν στάμπα "optimized for AMD Ryzen" και το revision D (CMK16GX4M2D3600C18) φοράει micron-e dies που έχουν καλά αποτελέσματα συμβατότητας με ryzen. Για ryzen 1st-gen δεν βρήκα και πολλά λήμματα στo net, αλλά μάλλον θα το ρισκάρω. 

 

Το θέμα είναι κατά πόσο αξίζει να πληρώσω 20-30€ για αποστολή στο εξωτερικό (δεν ξέρω ακόμα πού θα μου πουν να τις στείλω, αλλά φαντάζομαι δεν παίζει Ελλάδα) για μνήμες που τις βρίσκω στο skroutz 65€ (λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήδη έσκασα ~110€ για να αγοράσω g.skill Flare-X (b-dies). 

 

Οι μνήμες μου είναι 3000ΜΗz 15-17-17-36 και μου τις αλλάζουν με 3600ΜΗz 18-22-22-42. Επίσης με τον δικό μου επεξεργαστή πάνω από 2933 έως και οριακά 3200 αποκλείεται να παίξουν. Έχω στο πρόγραμμα αναβάθμιση κάποια στιγμή σε Ryzen 3700X οπότε ίσως τότε αξιοποιηθούν. 

 

Η Corsair δεν έχει memory kits με b-dies για να τους πιέσω να μου αντικαταστήσουν τις μνήμες με τέτοια.

 

Τι γνώμη έχετε;

 

 ΥΓ ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για αποστολή ενός φακέλου με φυσαλίδα (εκεί θα τις βάλω) στο εξωτερικό;

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Λογικά Ολλανδία, εκεί είχα επιστρέψει πριν 2 χρόνια περίπου έναν ssd τους.

 

Τον είχα στείλει με ΕΛΤΑ, Α προτεραιότητα, συστημένο, σαν επιστολή σε μικρό κουτάκι και δεν είχα πληρώσει πάνω από €10.

 

 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 12 λεπτά, το μέλος gdp77 έγραψε:

ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για αποστολή ενός φακέλου με φυσαλίδα (εκεί θα τις βάλω) στο εξωτερικό

 

ΑΥΤΟΣ

 

elta.PNG

 

 

Spoiler

1-0 :p:p:p

 

  • Like 1
  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

update 4/8/2020

 

Τελικά έστειλαν mail με RMA # και συνημμένο pdf με έτοιμες τις ετικέτες προπληρωμένης αποστολής μέσω DHL. Δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι πέρα από το να τυπώσω το PDF, να το κολλήσω πάνω στον φάκελο και να το πάω στην DHL.  Φυσικά και μπορείς να το ταχυδρομήσεις μέσω άλλης υπηρεσίας στα ίδια στοιχεία διεύθυνσης, αλλά με κόστος δικό σου. Οπότε πήγα στην πλησιέστερη DHL και το ταχυδρόμησα. Ο προορισμός ήταν Ολλανδία. Μένει να δούμε σε πόσες μέρες/εβδομάδες θα έχω τις μνήμες αντικατάστασης και αν θα είναι 100% συμβατές με 1st gen ryzen και σε ποια συχνότητα. Λογικά θα τις κρατήσω για spare part, αλλά καλό είναι να ξέρω ότι συνεργάζονται με τον εξοπλισμό μου. Οι μνήμες που θα μου στείλουν, με μια αναζήτηση στο part number, είδα ότι φοράνε micron e-dies, συνεπώς έχω λόγους να ελπίζω σε καλή συνεργασία. Αν παίξουν καλά από μόνες τους (τώρα που έχω τα κατάλληλα εργαλεία για να ελέγξω τη συμβατότητα), θα δω μήπως παίξουν και σε συνδυασμό με τα 16GB Flare-X (b-dies) που αγόρασα, για συνολικά 32GB. Όχι ότι μου είναι απαραίτητα, αλλά να μην κάθονται στο ράφι.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος gdp77 έγραψε:

Όχι ότι μου είναι απαραίτητα, αλλά να μην κάθονται στο ράφι

<------- Μην το πετατε χαριστε το εδω :p

Εγω αυτο κραταω απο τη ιστορια ειναι οτι εφοσον αποδειχτηκε περιτρανα το "λαθος" ενηρησαν σωστα χωρις αλλη ταλαιπωρια

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Seek & Find said:

Εγω αυτο κραταω απο τη ιστορια ειναι οτι εφοσον αποδειχτηκε περιτρανα το "λαθος" ενηρησαν σωστα χωρις αλλη ταλαιπωρια

 

Η ιστορία πατάει σε λεπτή  γραμμή...

 

Βάζω στοίχημα ότι το kit δεν θα είχε κανένα θέμα με Intel σύστημα...

Η corsair το συγκεκριμένο kit σε κάποιο link αναφέρει ότι είναι συμβατό με 1st gen ryzen, αλλά με το memory finder tool της εταιρείας δεν στο εμφανίζει στα συμβατά. Εγώ την πάτησα γιατί δεν είχα δει αυτή τη λεπτομέρεια. Από κει και πέρα έπρεπε εγώ να βρω το stressapptest για να το αποδείξω. Ιδανικά θα έπρεπε να παραδεχτούν από την αρχή ότι υπάρχει θέμα συμβατότητας και "false advertisment" και όχι να πρέπει να το αποδεικνύω εγώ. Αναρωτιέμαι πόσοι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άτυχοι θα ψάχνουν να βρουν γιατί κρασάρουν τα συστήματά τους στο gaming και η corsair σφυράει αδιάφορα.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πω τρίχες ενήργησαν σωστά, έγραψε ο gpd δοκίμια και έχασε 800 εργατοώρες για να αποδείξει αυτό που έπρεπε να έχουν ελέγξει από μόνοι τους. Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε

 

αλλάξει μνήμες,

δει ότι όλα πάνε καλά,

πάει στο μαγαζί να επιστρέψει τις παλιές

πάρει τα π@πάκια του

βρίσει τα πάντα

προχωρήσει με τη χασούρα του

 

 

Αν δε, μιλάμε για λιγότερο σχετικούς τότε θα είχε πάει ακριβά το μαλλί, θα είχε πάει το μηχάνημα σε ''ειδικό΄΄ που θα είχε διαγνώσει λάθος πλατφόρμα και θα τα είχε αλλάξει όλα

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

update 18/8

 

Λοιπόν 4/8 είχα ταχυδρομήσει μέσω DHL (προππληρωμένο).

10/8 παρελήφθη το πακέτο από την Corsair στο Amsterdam

 

Σήμερα 18/8 παρέλαβα αυτές:

 

IMG_20200818_124153.jpg

 

Στο site (υπενθυμίζω) έχουν στάμπα υποστήριξης Ryzen και 300 series μητρικές.

 

Αποφάσισα να μην τις τοποθετήσω μόνες τους. Κατευθείαν τις κάρφωσα δίπλα από το ζευγάρι Flare-X 3200 που αγόρασα με το σκεπτικό να δω αν μπορώ να τις παίξω σε διάταξη 4dimms 32GB @ 2933 (και μελλοντικά να πειραματιστώ @ 3200).

 

Δεν περίμενα τέτοια έκπληξη!

 

Παίζουν απροβλημάτιστα @ 2933 4 dimms για 32 GB σύνολο

 

george@ryzen: ~_001.png

 

Μέχρι στιγμής τρέχει το stressapptest για 15 λεπτά και δεν έχει χτυπήσει (οι προηγούμενες που αντικατέστησα πετούσαν σφάλματα σε λίγα δευτερόλεπτα).

 

Αν τελικά αποδειχτεί το setup απροβλημάτιστο, τότε χαλάλι η ταλαιπωρία για να τις κάνω RMA...

 

Επόμενο (real world) test θα γίνει με το CoD Warzone να δούμε τι ψάρια πιάσαμε... Αν δεν έχω dev errors στο Warzone, ε τότε είμαι stable με 32 GB RAM....

 

Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι μπορούσα να παίξω 1st gen Ryzen στα 2933 μνήμες με 4 dimms και OC τον επεξεργαστή στα 3.9.... και μάλιστα με 2 διαφορετικά ζεύγη!

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Update

 

και έτσι εξηγείται η τύχη μου....

 

Τα dimms που παρέλαβα δεν είναι micron e-dies που είχα ψάξει και βρει στο net για το συγκεκριμένο part number...

 

Τελικά είναι b-dies Samsung!!!

 

Για αυτό και παίζουν απροβλημάτιστα σε 32GB διάταξη με 4 dimms. Δεν νομίζω ότι θα ήταν εφικτό διαφορετικά....

 

image.png

 

Επειδή τώρα παίζω τη διάταξη με τα default settings του νέου kit 18-22-22-42, έχω την αίσθηση ότι μπορώ να πειράξω τα settings ώστε να φτάσω τα 16-16-16-39 των Flare-X, δεδομένου ότι δεν είμαι στα 3600, αλλά στα 2993. Ή μπορώ να δοκιμάσω να τις παίξω στα 3200! Οι επιλογές είναι πολλές... Χρόνο να βρω μόνο για testing....

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Efialtis said:

Θεωρώ έχεις πιθανότητες καλές να παίξουν 3200 στα settings των Flare-X.

 

Ναι και εγώ αυτό πιστεύω, αν και θα χρειαστεί fine-tuning με τα timings και πιθανόν το ρεύμα στο SOC οπότε θα δούμε πότε θα βρω χρόνο να ασχοληθώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν ημουν εσυ θα ειχα πουλησει τα παντα. Δεν υπηρχε ουτε μια στο εκατομμυριο να καθομαι να τρωω ωρες για τετοια πραγματα. Χαρα στο κουραγιο σου. Ουτε οταν ημουν 20 δεν ξερω αν θα καθομουν να ασχοληθω πραγματικα.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Πάντως ο υπάλληλος σωστά σου απάντησε, άπαξ και μπόρεσες να δείξεις το πρόβλημα, μπόρεσε κι αυτός να προχωρήσει το RMA.

Δηλαδή η υποστήριξή τους δεν μου ακούγεται κακή, ή τουλάχιστον, όχι χειρότερη από αυτά που ξέρω.

Τώρα αν πρέπει να σαι χακερόνι για να αλλάξεις 2 μνήμες, αυτό είναι θέμα.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, sotiris said:

Πάντως ο υπάλληλος σωστά σου απάντησε, άπαξ και μπόρεσες να δείξεις το πρόβλημα, μπόρεσε κι αυτός να προχωρήσει το RMA.

 

O υπάλληλος δεν ήταν τυχαίος. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μνήμες που πουλούσαν με δήθεν support Ryzen 1st gen, τελικά δεν ήταν και τόσο συμβατές. Και αρχίζω και πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο που μου έστειλαν b-dies....

 

Θυμίζω ότι οι μνήμες περνούσαν χωρίς errors τα κλασικά memtest tools και μόνο στο stressapptest αποτύγχαναν. Ήταν κλασική περίπτωση ασυμβατότητας με 1st gen ryzen, κατά την άποψή μου, και false advertisement. 

 

8 hours ago, icy20 said:

Αν ημουν εσυ θα ειχα πουλησει τα παντα. Δεν υπηρχε ουτε μια στο εκατομμυριο να καθομαι να τρωω ωρες για τετοια πραγματα. Χαρα στο κουραγιο σου. Ουτε οταν ημουν 20 δεν ξερω αν θα καθομουν να ασχοληθω πραγματικα.

 

Ρε συ πώς θα πουλούσα τα πάντα τη στιγμή που βρήκα ότι οι μνήμες ήταν ο υπαίτιος, λόγω ασυμβατότητας; Εννοείς να τα πουλούσα κομμάτι κομμάτι χωριστά και να αγόραζα καινούριο setup? Αυτό θα ήταν εφικτό να μου περίσσευαν αρκετά φράγκα για νέο setup, που δεν μου περίσσευαν. Εφόσον αγόρασα  με ~ 110€ νέες μνήμες για να κάνω τη δουλειά μου, άξιζε η προσπάθεια RMA των παλιών. Επίσης αν πουλούσα τα κομμάτια, λόγω παλαιότητας θα έφευγαν σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ μικρότερες από την πραγματική αξία που έχει για μένα το σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν θα ασχολιόμουν ούτε με σφαίρες εφόσον οι μνήμες δεν είχαν βγάλει πρόβλημα σε κανονική χρήση, βγάζω το καπέλο στον τζιντι για την επιμονή και την μεθοδικότητά του. Έτσι προχωρά σιγά σιγά η βελτίωση της όποιας κατάστασης, επειδή μερικοί «τρελοί» δεν ακολουθούν τον εύκολο δρόμο, δεν τα παρατάνε και προσπαθούν να βγάλουν άκρη.
Πέρα από το γεγονός ότι έβγαλε κάποια άκρη, μάθαμε κι από πάνω όσοι δεν το γνωρίζαμε το πρόγραμμα για τον έλεγχο μνημών. Θα φανεί χρήσιμο σε αρκετούς από εμάς.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.