Jump to content



Πρόβλημα hardware - Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με θύμα εμένα...


Recommended Posts

Πριν από πολλά χρόνια, 15-20, ο υπολογιστής του bro είχε ένα περίεργο πρόβλημα: random crashes χωρίς κανένα pattern. Μπορούσε να ήταν στο desktop, στα παιχνίδια, σε απλές εφαρμογές, στο browsing. Επίσης τα χρονικά σημεία ήταν απροσδιόριστα. Μπορούσε να κρασάρει στα 5 λεπτά ή μετά από ώρες. Το θέμα ήταν ότι κράσαρε. Είχα τρέξει τότε κάθε είδους διαγνωστικό τεστ που υπήρχε, το μηχάνημα περνούσε εξαντλητικά 24ωρα low level test χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά τα κρασαρίσματα στα windows παρέμεναν. Εβδομάδες ολόκληρες μας απασχόλησε το θέμα, μέχρι και σε service τον στείλαμε για να μας βρουν ποιο κομμάτι είχε θέμα (αφού δεν την πάλευα άλλο να ασχοληθώ), αλλά και από το service επέστρεψε χωρίς να βρεθεί κάτι. Τελικά η μόνη λύση που απέμεινε, εφόσον δεν μπορούσε να υπάρξει διάγνωση, ήταν να αλλαχθεί όλο το πακέτο mobo-ram-cpu και κρίθηκε ότι υπήρχε κάποια "λεπτή" ασυμβατότητα μεταξύ των κομματιών που δεν μπορούσε να εντοπιστεί από κανένα stress test. Εννοείται ότι όλες οι ενέργειες είχαν γίνει και από πλευράς λογισμικού, επανεγκατάσταση OS, τελευταίοι drivers, παλιότεροι drivers τα πάντα όλα. Μιλάμε για άπειρες εργατοώρες χαμένες, χωρίς να βρεθεί τελικά άκρη.

 

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί μάλλον αντιμετωπίζω ένα παρόμοιο, αλλά πιο εστιασμένο πρόβλημα που με έχει φρικάρει. 

 

Όταν αγοράσα B350 + Ryzen 1600 + RAM (στην υπογραφή), το πρόβλημα ήταν ότι η RAM αρχικά δεν έπαιζε σταθερά και είχα freezes. (οι πρώτοι ryzen ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τις μνήμες). Με νέο bios έπαζαν σε χαμηλή συχνότητα, με επόμενο στα 2933 (με 10% πιθανότητα memory training boot loop στην εκκίνηση) και τελικά με μεταγενέστερο bios έστρωσε και αυτό (όλα αυτά μέσα σε έναν μήνα).

 

Έκτοτε (2-3 χρόνια) το PC παίζει @3.9 και μνήμες @2933 με μόνη σημείωση ότι το DOCP της ASUS χώνει by default στις μνήμες 1.4v γιατί -το τσέκαρα- στα 1.35v του κατασκευαστή εμφανίζουν πάλι το boot training loop x3-. Και τι δεν έχω κάνει σε αυτό το PC τα τελευταία χρόνια. Από απλή χρήση, μέχρι πολύ βαριά σε όλα τα σενάρια (95% χρήση Linux) δεν έβγαλε κιχ. Θεωρούσα ότι είμαι rock stable.

 

Όλα όμως κατέρρευσαν όταν αποφάσισα να ξανασχοληθώ με το gaming πριν λίγες μέρες. Αρχικά με supreme commander μέσα από Linux και στη συνέχεια με command and conquer, SC2 και τελικά αποφασίζω να ασχοληθώ και με CoD Warzone, που προφανώς είναι πιο απαιτητικός τίτλος από τους προηγούμενους.

 

Το πρελούδιο των προβλημάτων άρχισε όταν αντίκρισα και τα πρώτα dev error XXXX Direct X unrecoverable error. Σκέφτηκα ότι ίσως έφταιγε και η μη υποστηριζόμενη από το παιχνίδι GTX 1050 που είχα και περίμενα την Radeon 5600 ΧΤ που παρήγγειλα (και τώρα πλέον έχω), για να παίξω σε ανθρώπινα frames αφενός και -ήλπιζα- να λυθεί και το πρόβλημα των dev errors.

 

Το παιχνίδι, λοιπόν, παίζει για απροσδιόριστο διάστημα, από 5 λεπτά έως μερικές ώρες και ξαφνικά πετάει dev error και με βγάζει στο desktop. Ο υπολογιστής δεν κολλάει, αλλά το παιχνίδι είναι δεδομένο ότι θα κολλήσει στο 5 λεπτο αν το ξανατρέξω. Χρειάζεται επανεκκίνηση υπολογιστή για να στρώσει και να ξαναρχίσει ο "κύκλος" του dev error.

 

Αρχικά με παρέσυραν τα δεκάδες post για το πρόβλημα στο διαδίκτυο, όπου προτείνονται δεκάδες λύσεις με επανεγκατάσταση του παιχνιδιού, command line parameters, συγκεκριμένες ρυθμίσεις στα γραφικά, αλλαγή του priority στα windows, απενεργοποίηση εφαρμογών παρασκηνίου, τα δοκίμασα όλα. 

 

Μπαίνουν τελευταίοι drivers στα πάντα, τίποτα. Stress test ξανά, prime95, OCCT, memtest, δίσκοι, gpu test, δεν υπήρχε πρόβλημα πουθενα. Αλλά το warzone εκεί, dev errors. Αρχίζω να πειράζω το OC να το χαλαρώνω, να το απενεργοποιώ εντελώς και τα dev tests επέμεναν. Τώρα με αυξημένη συχνότητα.

 

Οι δυο τελευταίες λύσεις ήταν επανεγκατάσταση λειτουργικού και τελευταίο bios (που το αποφφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι). Τα έκανα και τα δύο. Τίποτα. 

 

Το τεράστιο πρόβλημα ήταν ότι μερικές φορές τύχαινε πειράζοντας μία ρύθμιση στο bios το παιχνίδι να παίξει για αρκετή ώρα και πάνω που πήγαινα να αναθαρρήσω ότι βρήκα τη λύση, τσουπ πάλι error. Δεν υπήρχε αξιόπιστος τρόπος να καταλάβω αν μια ρύθμιση στο bios βοηθάει ή όχι γιατί το error ήταν random (ή έτσι φαινόταν).

 

To πρόβλημα φαίνεται ότι μετριάστηκε αρκετά όταν έβγαλα και το DOCP της Asus και έπαιξα τις μνήμες auto, οπότε και μπήκαν @ 2933 εξαιρετικά χαλαροί χρονισμοί από 35-17-17-15, έμπαιναν στο αυτόματο 50+ / 22 / 22 / 16 ή κάτι τέτοιο δεν θυμάμαι. Ακόμα και έτσι θα τα παρατούσα και θα το άφηνα εκεί, τόσο απηυδισμένος ήμουν. Όμως ναι μεν καταφέρνω να παίξω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και πάλι κάποια στιγμή χτυπάει dev error.

 

Οι μνήμες είναι οι ακόλουθες και δεν είναι b-die και προφανώς είχε φανεί από την αρχή ότι δεν είναι 100% συμβατές με ryzen 1st gen. Τα ανανεωμένα bios απλά "έκρυψαν" το πρόβλημα. Ή αυτό ή έφαγαν degrade, που όμως ακόμα δεν φαίνεται σε stress test για να μπορώ τουλάχιστον να τις κάνω RMA. Ή μήπως φταίει ο IMC του επεξεργαστή μου; Ή μήπως η μητρική;

 

image.png

 

Ένα από αυτά τα τρία κομμάτια είναι το πρόβλημα ή ο συνδυασμός τους. Ιδανικά αν διέθετα τα χρήματα θα αντικαθιστούσα και τα τρία δεν αξίζει να ασχοληθώ άλλο. Έχω φτάσει στο σημείο να πειραματίζομαι με τις 150 διαφορετικές ρυθμίσεις που εχει η Asus για τη μνήμη, αλλά κυριολεκτικά στατιστικά δεν θα βρεθεί άκρη. Μπορεί και  να μην είναι εφικτό να βρεθεί άκρη.

 

Πάνω στους χιλιάδες πειραματισμούς που έκανα είδα και τα πρώτα freeze στο desktop και κυριολεκτικά έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στο σύστημά μου. 

 

Σε πρώτη φάση θα δοκιμάσω με ένα set g.skill aegis που έχει ο bro στο σύστημά του, οπότε αν δω ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται ξέρω σίγουρα ότι είναι οι μνήμες. Μπορεί όμως και όχι, δεν ξέρω.... Έχω χάσει την ηρεμία μου με αυτή την κατάσταση...

 

Δεν είναι εξωφρενικό το κόστος να αγοράσω 16GB b-dies, αλλά να τις πληρώσω και να έχω την πιθανότητα να μην κάνω δουλειά;;;; 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι έχω να κάνω με απροσδιόριστη ασυμβατότητα στο υλικό μου, που δεν φαίνεται σε stress test και δεν έχει κάποιο pattern. Απλά εμφανίζεται μόνο σε έναν συγκεκριμένο τίτλο (δεν ξέρω για άλλους τίτλους δεν μπορώ να κάθομαι να παίζω 800 παιχνίδια). 

 

ΥΓ κερασάκι στην τούρτα κατά τη διάρκεια του memtest (bootable) άκουσα και coil whine. Δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι από την νέα κάρτα, τις μνήμες που παραδίδουν πνεύμα ή τη μητρική. Δεν προσδιορίζεται ούτε ο ήχος ακόμα και αν στήσεις αυτί. Το coil whine είναι μόνο σε boot εφαρμογές τύπου memtest και όχι μέσα στο λειτουργικό (windows είτε Linux). Μπορεί να φταίει και το τελευταίο Bios που πέρασα, δεν ξέρω.... Με καταράστηκε κάποιος.... 

 

ΥΓ2 Το warzone χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες RAM και πιθανόν τις τροποποιεί συνεχώς και γι΄αυτό η όποιο ασυμβατότητα στο σύστημά μου κάνει την εμφάνισή της. Έτσι εξηγείται ότι και κάποιοι προτείνουν την απενεργοποίηση background apps. 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, gdp77 said:

Δεν είναι εξωφρενικό το κόστος να αγοράσω 16GB b-dies, αλλά να τις πληρώσω και να έχω την πιθανότητα να μην κάνω δουλειά;;;; 

 χαρά στο κουράγιο σου. Θα ειχα πετάξει το παιχνίδι πριν αγοράσω κάτι, εφόσον το σύστημα έτρεχε σε ο,τιδήποτε άλλο έκανες χωρίς πρόβλημα. Ειδικά το bios (efi) δεν θα το ακούμπαγα. Anyway.

Πριν λίγο καιρό η GEIL ανακοίνωσε μια σειρά μνημών, ORION, τις οποίες βγάζει και σε AMD έκδοση. Πιθανότατα πηχτό, αγνό μάρκετιγκ αλλά στο γράφω να τις έχεις υπόψιν αν καταλήξεις να αγοράζεις μνήμες. Δεν θα το έκανα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν αγοράσω μνήμες θα είναι b-dies, με την AMD στο όνομά τους και θα έχω επιβεβαιώσει ότι παίζουν με ακριβώς το ίδιο setup με μένα. Κάηκα στο χυλό και φυσάω και το γιαούρτι πλέον. Και από εδώ και πέρα τελειώνουν οι πειραματισμοί.... Ψώνια "από το πάνω ράφι" μόνο, εφόσον έχω χρήματα. Αν δεν έχω, δεν θα αγοράζω.... Και τέλος και το OC. Δεν είναι για την ηλικία μου αυτά....

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 λεπτά, το μέλος gdp77 έγραψε:

 και θα έχω επιβεβαιώσει ότι παίζουν με ακριβώς το ίδιο setup με μένα.

 

Έλα όμως που ποτέ δεν υπάρχει ακριβώς το ίδιο setup. Κι αυτό γιατί όλα τα chip με το εμπορικό όνομα ryzen 5 1600 δεν συμπεριφέρονται το ίδιο, ούτε οι μητρικές, ούτε οι μνήμες. Πραγματικά έψαξες με σωστή σειρά και εις βάθος και ακόμα και αν δεν έλυσες το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου έκανες ό,τι ηταν δυνατό. Πλην ενός: Έπρεπε να δοκιμάσεις και με άλλα games δειγματοληπτικά.

 

ΥΓ. Με τα updates των windows τι έγινε; Σε όλες σου τις δοκιμές ήταν περασμένα ακριβώς τα ίδια updates? Απο τα xp υπάρχουν on the fly updates στα windows αλλά η μετατροπή τους από λειτουργικό σε υπηρεσία που έγινε με τα 10, έδωσε και άλλα ζητήματα για το troubleshooting.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Trexx said:

ΥΓ. Με τα updates των windows τι έγινε; Σε όλες σου τις δοκιμές ήταν περασμένα ακριβώς τα ίδια updates? Απο τα xp υπάρχουν on the fly updates στα windows αλλά η μετατροπή τους από λειτουργικό σε υπηρεσία που έγινε με τα 10, έδωσε και άλλα ζητήματα για το troubleshooting.

 

Τα πρώτα "χτυπήματα" τα έφαγα με την προηγούμενη έκδοση (1903 νομίζω). Τώρα είμαι με 2004 (φρέσκια εγκατάσταση) και προκοπή δεν είδα.

4 hours ago, Trexx said:

Έπρεπε να δοκιμάσεις και με άλλα games δειγματοληπτικά.

 

Έχω δοκιμάσει και με άλλα games, αλλά όχι κάτι τόσο βαρύ. 

 

Με CoD MW3 δεν έχω θέμα.

Με Supreme Comander δεν έχω θέμα (Linux + Windows)

Με Command and Conquer 3, επίσης δεν έχω θέμα...

Με fortnite που δοκίμασα πριν λίγο καιρό και πάλι δεν είχα θέμα..

 

Εκτός αν ξαφνικά άρχισε να κάνει degrade κάτι. Τροφοδοτικό, μνήμες, cpu, motherboard. Δεν ξέρω.... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυσκολο να βρεθει καποιος να σου προτεινει κατι αλλο περαν των οσων εχεις κανει... τα εχεις κανει ολα. Εγω θα επιμεινω σε αυτο που ειπα κι αλλες φορες, βρες ενα αλλο παιχνιδι της προκοπης να παιξεις. Δε θα μου φανει περιεργο να παιξεις απροβληματιστα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, gdp77 said:

Αν αγοράσω μνήμες θα είναι b-dies,

δεν έχουν σταματήσει να τις κατασκευάζουν; Είχα την εντύπωση ότι αυτά με τα b-dies αφορούσαν τις αρχικές φουρνιές των Zen και πως έχει στρώσει η κατάσταση πλέον.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, salde said:

δεν έχουν σταματήσει να τις κατασκευάζουν; Είχα την εντύπωση ότι αυτά με τα b-dies αφορούσαν τις αρχικές φουρνιές των Zen και πως έχει στρώσει η κατάσταση πλέον.

 

Δεν ξέρω αν έχουν σταματήσει να τις κατασκευάζουν. Σε στοκ πάντως βρίσκεις στην Ελλάδα.

 

Και όντως με την τρίτη γενιά δεν τίθεται θέμα.

 

Update: Παιδιά άσκοπα παιδεύομαι. Το παιχνίδι πετάει dev errors στον μισό ντουνιά. Δεν έχω θέμα με το hw μου. Εδώ το πήγα το OC από 3.9 ---> 4.0 και δεν έκανε κιχ. Το είχα παρατήσει το OC στα 3.9 γιατί δεν είχα χρόνο να τεστάρω όταν είχα αγοράσει τον Ryzen και έμεινα εκεί. Τώρα το έβαλα 4.0 γιατί σκέφτηκα "για μισό λεπτό, ό,τι και να κάνω σε default δεν παίζει, ρε μπας και θέλει πιο πολύ ισχύ;;;; και βάζω 4 GHz και περνάω prime με χρήση 12GB μνήμη αέρα"

 

Κάποια μαμακία έχει το παιχνίδι στον κώδικά του. Τέλος.

 

Κοιτάω τώρα και το 19:10 μήπως δεν του αρέσει και θέλει 16:9 (θα αλλάξω το εσωτερικό rendering να δούμε)

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ξέρω αρκετά παιδιά με 2ης γενιάς και 3ης με Ryzen και δεν έχουν θέμα. Κάποια μικρή ασυμβατότητα έχει η μητρική με τη ραμ.σου. Αν είναι σάπιες οι ραμ πούλα τες και πάρε micron e die chipακια. Η μητρική ποια είναι; Γενικά η 1η σειρά μαζί με τις τότε μητρικές είχαν πολλά προβλήματα και εμφανίζονται περισσότερο σε παιχνίδια.

Αυτό με το αρχείο που σου είπα το τσρκαρες; Βέβαια αυτό είναι για πιθανό micro stutter

Ο Μάριος νομίζω έχει τον 3900Χ και δεν έχει κανένα θέμα @icy20

Link to comment
Share on other sites

update 9/7/2020

 

Λοιπόν είναι θέμα με το hardware τελικά. Ξεκίνησα να κατεβάζω το Assasin Creed Ancient Greece Tour που είχα τσιμπήσει δωρεάν από τις προσφορές της Ubisoft εντός κορονοϊού για να τεστάρω με ένα εξίσου βαρύ παιχνίδι ή τέλος πάντων αρκετά βαρύ. Την ώρα που το κατέβαζα (50GB) λέω δεν ξαναδοκιμάζω CoD MW3 να παίξω όσο πάει. Ε λοιπόν στη 1+ ώρα μου κράσαρε. Με πέταξε στο desktop, γέμισε η οθόνη χιόνι σαν τις παλιές τηλεοράσεις όταν δεν είχαν σήμα και τα windows έριξαν bsod.

 

Δεν μου το είχε κάνει την άλλη φορά που το δοκίμασα, αλλά φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα και αυτουνού....

 

Πάει το μυαλό μου στο τροφοδοτικό που παρέδωσε πνεύμα προ ημερών εντός τηλεκπαίδευσης και αντικαταστάθηκε με ένα δεύτερο που είχα (όχι καινούργιο αλλά επώνυμο). Άρα τι μας μένει;

α) Το τροφοδοτικό αντικατάστασης (RM650x) έχει πρόβλημα

β) Οι μνήμες είναι αναξιόπιστες

γ) Το παλιό τροφοδοτικό που κάηκε πήρε μπάλα και τη μητρική

δ) Ο επεξεργαστής για κάποιον λόγο τα έπαιξε

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάρτα γραφικών είναι OK καθώς μόλις αγόρασα την 5600 XT και το ίδιο θέμα είχα και με την Νvidia 1050.

 

To ΣΚ (μαύρο ΣΚ θα περάσω) θα ψήσω τον αδερφό μου να έρθει σπίτι με το tower του(ούτως ή άλλως πρέπει να του εγκαταστήσω τη δικιά του 5600 ΧΤ). Θα λύσω το σύστημά μου, θα το έχω "στον αέρα" εκτός κουτιού και θα σκαντζάρω ένα ένα τα κομμάτια. Δεν μπορεί θα βρεθεί ο ένοχος. Συνήθως το CoD Warzone κρασάρει μέσα σε 1-15 λεπτά αν και κάποιες φορές κρατάει παραπάνω. Θα σκαντζάρω κομμάτι και θα κάνω δοκιμή. 

 

Το setup του αδερφού μου είναι Asrock X370 Gaming-X, Ryzen 1600X (default), 16GB Trident-Z (MFR dies), και ένα corsair TX τροφοδοτικό (σαν και αυτό που μου κάηκε). 

 

@SpirosKGR

41 minutes ago, SpirosKGR said:

Ξέρω αρκετά παιδιά με 2ης γενιάς και 3ης με Ryzen και δεν έχουν θέμα.

 

Ο αδερφός μου με 1η γενιά (αναφέρω πιο πάνω) δεν έχει κανένα θέμα

 

41 minutes ago, SpirosKGR said:

Κάποια μικρή ασυμβατότητα έχει η μητρική με τη ραμ.σου. Αν είναι σάπιες οι ραμ πούλα τες και πάρε micron e die chipακια. Η μητρική ποια είναι;

 

Αυτή της υπογραφής μου. Οι μνήμες είναι σάπιες αλλά δεν είναι απαραίτητο να φταίνε. (Διάβασε πιο πάνω). Μπορεί να είναι μητρική ή τροφοδοτικό.

41 minutes ago, SpirosKGR said:

Αυτό με το αρχείο που σου είπα το τσρκαρες; Βέβαια αυτό είναι για πιθανό micro stutter

 

Το έκανα, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Τώρα που επιβεβαίωσα πρόβλημα και σε άλλο παιχνίδι, δεν είναι θέμα ρυθμίσεων, αλλά hardware. To Θέμα είναι να βρεθεί ο ένοχος.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Shit just got serious.....

 

 

Όταν θα βρω τι φταίει, θα το ανατινάξω....

 

Στο λύσιμο διαπιστώθηκε ότι κάποιες βιδες-βασεις του κουτιού πάνω στις οποίες κάθεται η μητρική ήταν ξεβιδωμενες... 

Το μηχάνημα θα μείνει έτσι μέχρι να έρθει το pc του bro το ΣΚ για τραμπες....

 

 

IMG_20200709_174927.jpg.ca6ae5759ff107b88dcba29d62734115.jpg

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον στου αδερφού σου το pc, στο ίδιο παιχνίδι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις εσύ, σου προτείνω να εστιάσεις για αρχή στην προσπάθεια να αναπαράγεις το πρόβλημα στο pc του αδερφού σου δοκιμάζοντάς το με ένα δικό σου εξάρτημα τη φορά. Θα είναι πολύ πιο σίγουρο ότι βρήκες τον ένοχο εάν αυτός εκδηλωθεί στο απροβλημάτιστο pc, παρά εάν βγάλεις περισσότερη ώρα σταθερότητας απ' ότι συνήθως στο δικό σου βάζοντας κάποιο εξάρτημα του αδερφού σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, Seek & Find said:

Για μενα βαλε κατευθειαν τις μνημες σου σκατζα μα δουμε τι θα κανει..

 

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να τραμπάρω τις μνήμες. Πραγματικά ελπίζω να είναι εκεί το θέμα. 

Όλα τα άλλα θέλουν πόνο και ώρες (μητρική, τροφοδοτικό, cpu) γιατί σημαίνουν λύσιμο και του 2ου pc του bro...

 

Mόλις ξανάτρεξα memtest και το μαμημένο δεν θέλει να χτυπήσει.....

Υπάρχει κάποιο test που να εξομοιώνει καταστάσεις gaming με 12 στα 16GB χρήση μνήμης;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, gdp77 said:

Στο λύσιμο διαπιστώθηκε ότι κάποιες βιδες-βασεις του κουτιού πάνω στις οποίες κάθεται η μητρική ήταν ξεβιδωμενες... 

αν εννοείς τους αποστάτες, πρόσεχε λίγο σε αυτό το σκέλος. Όσοι δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να έχουν βγει και να έχουν μείνει μόνο εκείνοι που αντιστοιχούν στις τρύπες της μητρικής.

Αν έχει ξεχαστεί «άχρηστος» αποστάτης μπορεί να σου κάνει ζημιά. Δεν είναι πολύ πιθανό να προκαλεί τέτοιο ζήτημα το πρόβλημα στο παιχνίδι -συνήθως λανθασμένοι αποστάτες μπορεί είτε να εμποδίσουν εντελώς την μητρική από μπουτάρισμα είτε να την καταστρέψουν εντελώς, επομένως δεν νομίζω ότι είναι εκεί το πρόβλημά σου- αλλά μιας και αναφέρεις «ξεβιδωμένες βίδες» έλεγξε με την ευκαιρία του λυσίματος ότι είναι όλα όπως πρέπει.

Είναι «ασήμαντο» σημείο, θεωρείται πάντα ότι το κάνουμε σωστά, κι επειδή είναι ασήμαντο είναι εύκολο να το παραβλέψει κάποιος. Έχω δει δύο τεχνικούς να σπάνε το κεφάλι τους γιατί δεν μπουτάρει και τελικά να έχει ξεχαστεί κάποιος αποστάτης που βραχυκύκλωνε την μητρική. Δούλευε κανονικά εκτός κουτιού αλλά όχι εντός μέχρι να το πάρουν είδηση ότι είχε ξεχαστεί αποστάτης.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, salde said:

αν εννοείς τους αποστάτες, πρόσεχε λίγο σε αυτό το σκέλος. Όσοι δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να έχουν βγει και να έχουν μείνει μόνο εκείνοι που αντιστοιχούν στις τρύπες της μητρικής.

Αν έχει ξεχαστεί «άχρηστος» αποστάτης μπορεί να σου κάνει ζημιά. Δεν είναι πολύ πιθανό να προκαλεί τέτοιο ζήτημα το πρόβλημα στο παιχνίδι -συνήθως λανθασμένοι αποστάτες μπορεί είτε να εμποδίσουν εντελώς την μητρική από μπουτάρισμα είτε να την καταστρέψουν εντελώς, επομένως δεν νομίζω ότι είναι εκεί το πρόβλημά σου- αλλά μιας και αναφέρεις «ξεβιδωμένες βίδες» έλεγξε με την ευκαιρία του λυσίματος ότι είναι όλα όπως πρέπει.

Είναι «ασήμαντο» σημείο, θεωρείται πάντα ότι το κάνουμε σωστά, κι επειδή είναι ασήμαντο είναι εύκολο να το παραβλέψει κάποιος. Έχω δει δύο τεχνικούς να σπάνε το κεφάλι τους γιατί δεν μπουτάρει και τελικά να έχει ξεχαστεί κάποιος αποστάτης που βραχυκύκλωνε την μητρική. Δούλευε κανονικά εκτός κουτιού αλλά όχι εντός μέχρι να το πάρουν είδηση ότι είχε ξεχαστεί αποστάτης.

 

Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Δεν ήξερα ότι λέγονται αποστάτες. Λοιπόν, όχι, δεν είχα αχρησιμοποίητους αποστάτες. 2-3 ήταν χαλαρωμένοι, όπως διαπίστωσα κατά το ξεβίδωμα της μητρικής. Ένας μάλιστα βγήκε μαζί με τη βίδα της μητρικής. Εννοείται θα τους σφίξω όταν, με το καλό, συναρμολογήσω πάλι το σύστημα. 

 

Προφανώς δεν δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα, εφόσον και με το σύστημα "στον αέρα" όπως το έχω τώρα, το πρόβλημά παραμένει.

 

10 hours ago, schumifer said:

Το πρόβλημα υπάρχει και με το πισί εκτός κουτιού; Έχω πετύχει κάποια παπ@ριά που έκανε κουλαμάρες σε καλοστημένο μηχάνημα εντός κουτιού, αλλά όχι εκτός

 

Ναι το πρόβλημα παραμένει και εκτός. Το έχω δει και εγώ να συμβαίνει, όχι σε δικό μου σύστημα. Εντός κουτιού δεν λειτουργούσε και εκτός λειτουργούσε. Σε φίλο μου. Δεν βρέθηκε ποτέ γιατί βραχυκύκλωνε, παρά τον εξονυχιστικό έλεγχο του κουτιού και αντικαταστάθηκε το κουτί για να δουλέψει το PC.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, gdp77 said:

Εννοείται θα τους σφίξω όταν,

όχι υπερβολικό σφίξιμο, απλώς να είναι σταθερά ολα χωρίς να μπαινοβγαίνει τίποτα. Συγγνώμη που τα γράφω αυτά, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τα κάνεις σωστά, περισσότερο τα γράφω μη τυχόν πέσει κανείς αναγνώστης πάνω στο νήμα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, chrkon said:

Εσύ ήσουν που σου είχε σκάσει το 850tx και σου χα πει να παρακαλάς μην έχει έχει παρει μαζί του M/B ?

 

Ναι εγώ είμαι. Το αναφέρω πιο πάνω ως πιθανό σενάριο. Αλλά τόσο επιλεκτικό πρόβλημα; Δεν το έπαιρνε μια και καλή να ξεμπερδεύω; Στη δικιά σου εμπειρία ήταν αντίστοιχα τα θέματα ή ψόφησε και το mobo μια και έξω; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.