Jump to content



Η αλήθεια στο διαδίκτυο.


Volrath

Recommended Posts

Με κίνδυνο να ακουστώ σαν τον κ. Λιακόπουλο, θα μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου.

Ξεκίνησα αυτό το νήμα αρχικά, με μια ιστορική αναδρομή περί αλήθειας/έλεγχο ροής πληροφοριών, για τους ιστορικούς, τις εφημερίδες, τα κανάλια κτλ. Αφού κάθισα και διάβασα τις αράδες που είχα γράψει, κατάλαβα ότι ήταν πράγματα αυτονόητα. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος σε ηλικία 13-73 που να πιστεύει 100% ό,τι βλέπει στην τηλεόραση, ή ό,τι διαβάζει στην αγαπημένη του εφημερίδα. Και άμα υπάρχει, θα αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Από όταν υϊοθετήθηκε η χρήση του διαδικτύου, φαινόταν ότι η κατάσταση θα άλλαζε. Πλέον, ο κάθε ένας από μας μπορούσε να ενημερωθεί και να ενημερώσει με μηδαμινό κόστος. Όπως η δύναμη της εξουσίας πήγε από τους λίγους στους πολλούς (δημοκρατία), έτσι και η δύναμη της πληροφορίας πήγε από τους λίγους, στους πολλούς. Φανταστείτε να υπήρχαν τέτοια εργαλεία στα χέρια του Einstein, του Gandhi ή του Martin Luther King. Το όνειρο όμως, κράτησε λίγο.

Εταιρίες, κυβερνήσεις, ισχυροί άνθρωποι κατάλαβαν νωρίς την δύναμη που παρέχει το διαδίκτυο. Και δεν έχασαν την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν. Και φτάσαμε σε χειρότερο σημείο, από ότι είμασταν πριν. Γιατί πλέον μας δίνεται η ψευδαίσθηση της αλήθειας. Γιατί πλέον, το μέσο με το οποίο ελέγχουν την πληροφορία είμαστε εμείς. Όχι δε μιλάω για συνωμοσίες.

Μιας και το forum μιλάει για τεχνολογικά θέματα, θα αναφερθώ μόνο σε αυτά, αν και μπορείς να βγάλεις αντίστοιχα συμπεράσματα και σε άλλους τομείς.

Θα ξεκινήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα, για να καταλάβετε τι εννοώ:

Είμαι "bang for buck" χαρακτήρας. Έχω προδιάθεση δηλαδή, τα ακριβά προϊόντα τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν (στα μάτια μου) την απόδοση τους να μη τα έχω σε υψηλή εκτίμηση. Διάβαζα την ιστορία με την μήνυση των 200.000 (υπάρχει και στο φορουμ μας
) και το ένα link έφερε το άλλο...imac έχει τάδε πρόβλημα, τόσα $ κάνει καινούριο. Πρόβλημα με το iphone και το ξυπνητήρι, ενώ είναι κινητό τάδε $ κτλ κτλ. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να μου δημιουργηθεί μια αντιπάθεια σε οτιδήποτε έχει το πάνω logo το μήλο.

Σήμερα καθώς έκανα το απογευματινό μου surfing, πετάχτηκε ένα link:
Until Apple issues an official fix for the iPhone alarm glitch, please do not open your iPhone's clock app. Doing so may void the warranty.

Εξοργισμένος αλλά με αίσθηση ικανοποιήσης το έκανα post στο φόρουμ. Μετά του γεγονότος όμως, κάτι δε μου πήγαινε καλά. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ έλεγε η λογική πλευρά του εγκεφάλου μου να ισχύει αυτό. Έκατσα και το έψαξα λίγο. Το συγκεκριμένο το είχε κάνει tweet ένας "fake" jobs, το πήραν διάφορα blog αριστερά δεξιά και το έκαναν σχεδόν "αλήθεια". Και εγώ το μετέφερα εδώ, και το έκανα και εγώ "αλήθεια".

Συνέπεια: οποιοσδήποτε με τις ίδιες προδιαθέσεις με εμένα, θα το δεχτεί απευθείας σαν πραγματικότητα. Παρεπιπτώντος, δείτε και το πόσοι κατηγορούν την apple για την ιστορία που ανέφερα με την μύνηση.

Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου. Αλλά μη νομίζετε ότι δε θα πάω και στην άλλη μεριά.

Πόσοι απο εμάς, που προτείναμε π.χ. iphone σε ένα forum, αναφέραμε και τα προβλήματα του. Ή προτείναμε κάτι σε άλλους, μόνο και μόνο επειδή ήταν δικιά μας επιλογή.

Είναι ανθρώπινο. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι η επιλογή μας ήταν η σωστή. Προσπαθώντας να πείσουμε τους άλλους, πείθουμε και τον εαυτό μας.

Πάρτε λοιπόν αυτό το παράδειγμα, και θα εφαρμόστε το σε κάθε μορφή πληροφορίας που υπάρχει στο διαδίκτυο. Πόσα τεχνολογικά blog πέρσι μόνο, έβγαλαν "τροποποιημένα" benchmarks, προκατειλημένα reviews πάνω στις κάρτες γραφικών.

Πάμε ένα επίπεδο πιο πάνω. Τα search results της εκάστοτε μηχανής, πώς νομίζεται ότι καθορίζεται η σειρά τους;

Πάμε ακόμα ένα επίπεδο πιο πάνω. Ποιος νομίζετε ότι καθόριζει τους όρους του net neutrality; Ή ακόμα χειρότερα, ξέρετε τι είναι; Γιατί είμαι σίγουρος ότι δε διαφημίστηκε όσο το lauch π.χ. του sandy bridge. Κάντε search και εδώ στο forum. Sandy bridge 68 vs net neutrality 1. Γιατί πραγματικά μας ενδιαφέρει περισσότερο στα πόσα μπορούμε να φτάσουμε τον νέο i5k παρά το τι θα μπορούμε στο μέλλον να κάνουμε στο διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας.

Δε ξέρω, μπορεί να γίνομαι παρανοϊκός.

όταν όμως βλέπω ότι υπάρχει κόσμος που πληρώνει για 1000 likes στο facebook, για reviews και 5star ratings σε apps στα κινητά, εταιρίες που αγοράζουν active email/facebook accounts,

όταν το αγαπημένο μου blog μου λανσάρει το τάδε περιφεριακό επειδή τους πλήρωσαν,

όταν, σπάνια, βγαίνει η αλήθεια στη(α) φόρα για δοσοληψίες μεγάλων εταιριών σε βάρος δικό μας και οι οργανισμοί τους χαϊδεύουν για τιμωρία

καταλαβαίνω ότι κάτι δε πάει καλά.

Υπάρχει πρόβλημα τελικά; Υπάρχει λύση;

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος σε ηλικία 13-73 που να πιστεύει 100% ό,τι βλέπει στην τηλεόραση, ή ό,τι διαβάζει στην αγαπημένη του εφημερίδα. Και άμα υπάρχει, θα αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Πολλοι λενε "το ξερω χαζομαρες,αλλα το βλεπω για να περασει η ωρα".Μπορει να μη συμφωνουν με οσα βλεπουν στην TV λογου χαρη,αλλα το μυνημα το ελαβαν ,χωρις να το παρουν χαμπαρι πολλες φορες.Ειναι τρομερο το ποσα μυνηματα αποτυπωνονται στο υποσυνειδητο μεσα σε μια μερα μπροστα στην TV.Τρομερο...

Οταν δινεις σε καποιον δυναμη χωρις ορια,επερχεται αναρχια.Αυτο γινεται τωρα στο διαδυκτιο.Δεν υπαρχουν περιορισμοι.Οτιδηποτε θελω να γραψω ,θα το γραψω.Δεν θα μπορεσει να με σταματησει τιποτε.Το προβλημα ομως δεν ειναι ενας χρηστης ,αλλα ενα blog οπως λες,που υποτιθεται οτι εχει και καποια φημη,δεν ειναι απλα η σελιδα ενος ατομου....

Τοτε ειναι το κριμα της υποθεσης.... :sick:

Αλλα να σου πω και κατι; Οταν φωναζαμε μερικοι για το troktiko ,οτι δινει πληροφοριες αρβυλα ,δε συνεχισαν παμπολα ατομα και απο εδω μεσα να το διαβαζουν καθημερινα?

Πραγματικα απορουσα πως γινεται κατι τετοιο,καθε φορα που εμπαινα μου ερχοταν να κλαψω απο τη γελοιοτητα της σελιδας.Ειχε ειδησεις 3 σειρες και απο κατω "ΑΝΑΓΩΝΣΤΗΣ" ....αντε γεια σου Φωτη...τι μας ειπες!!!

Link to comment
Share on other sites

Το internet είναι χαοτικό. Χρειάζεται το κάθε άτομο ξεχωριστά να μπορεί να ερευνά, να αξιολογεί (κριτική ικανότητα) τις πληροφορίες και να τις ανοικοδομεί σε αποτελεσματικά μοντέλα (χρήση). Μέσα στο χάος του διαδικτύου θα βρει κανείς και αλήθειες και ψέμματα και "πληρωμένες" αλήθειες και "πληρωμένα"'ψέμματα. Πίστεψέ με δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Να είμαστε ευτυχισμένοι όμως που η κάθε πλευρά θα ακουστεί στο διαδίκτυο. Στην εκτός διαδικτύου καθημερινότητά μας δε συμβαίνει αυτό.

Και μια που αναφέρεις το Λιακόπουλο : Υπάρχουν ή όχι πετρέλαια στο Αιγαίο; Κοιτάσματα πλουτωνίου και χρυσού στη Μακεδονία (την Ελληνική); Είναι ή δεν είναι η κρίση που περνάμε πλασματική; και εκατομμύρια άλλα ερωτήματα. Ποιος ξέρει την αλήθεια; 'Η ποιος έχει τη δύναμη να σε κάνει να πιστέψεις ότι η αλήθεια δεν είναι αλήθεια, αλλά ατάκες κάποιου γραφικού; :wall:

Προσωπικά αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν τον Neo στο Matrix προτού γνωρίσει τον Μorpheus. Κάτι δεν πάει καλά...

Link to comment
Share on other sites

Το διαδίκτυο η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί σαν "πολλαπλασιαστής" της κοινωνίας μας. Τα στοιχεία τα οποία την αποτελούν, καλά ή κακά εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα σε αυτό. Σαφώς και υπήρχε παιδική πορνογραφία πριν το διαδίκτυο, σαφώς και υπήρχε κουτσομπολιό πριν το διαδίκτυο και σαφώς και υπάρχει μια τάση πόλωσης της ελεύθερης έκφρασης όπως υπάρχει και στη κοινωνία μας. Λόγω του διαδικτύου αυτά γίνονται πιο προσιτά σε εμάς και συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα, μιας και ο συμβατικός χρόνος πλέον εκμηδενίζεται χάρις της άμεσης μεταφοράς της πληροφορίας.

Νομίζω ότι ζούμε το φαρ ουέστ του διαδικτύου, όπου όλα ακόμα είναι άναρχα, δεν έχει οριστεί τίποτα ακόμα και απλά περιφερόμαστε ελεύθερα μέσα σε αυτό. Αυτό σύντομα θα αλλάξει. Τα παιδιά μας δε θα απολαύσουν την δικιά μας ελευθερία σίγουρα. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το διαδίκτυο σε μια ελεύθερη κοινωνία και όχι σε μια κοινωνία φόβου όπως έχει γίνει η δικιά μας.

Link to comment
Share on other sites

Στο διαδίκτυο, πιστεύω, ότι είναι ευκαιρία να δοκιμαστεί η ικανότητα του ανθρώπου να αυτορυθμίζεται...δεν σε περιορίζει κανείς τι θα πεις και τι θα κάνεις (εκτος ελαχιστον περιπτώσεων).

Αντε να δουμε λοιπόν είμαστε ικανοί ή θέλουμε βουρδουλα?

Πριν 5-10 χρόνια η πραγματικότητα στο ελληνικό κυρίως, διαδίκτυο ήταν διαφορετική γιατι η κοινότητα ήταν υποπολλαπλάσια...τώρα ο κάθε δημοσιογράφος έχει από 100 blogs και website με νέα...αφού πάει για "κλείσιμο" η τηλεόραση ήρθαν και απο δω...

Link to comment
Share on other sites

@ Volrath

Sorry mate αλλα αν δεν ξερεις τον ceoSteveJobs και τον ειρωνικό τροπο που σχολιάζει τα μηλο τεκτενόμεντα, you are using it (the internets) wrong! - no offence ετσι;

Εγώ πιστεύω ότι πολύ απλά η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας που υπάρχει στην εποχή μας είναι καλο πραγμα. Γινεται κατι, τραβας φωτο με κινητο και upload and tweet. Και ετσι μπρουν πραγματα που παλαιότερα να επεφτε συγκαλυψη της αρκουδας να "βγαινουν" προς τα εξω. Ασφαλιτες ντυμενοι κουκουλοφοροι, smile you are in the interwebs! κοκ Τα παντα προσβάσιμα παντα.

Τωρα αν εσυ, εγω και ο καθενας εχει αδυναμια φιλτραρισματος της πληροφοριας, τοτε sorry for being you, me or somebody else...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Γενικά το συστημικό κατεστημένο δεν δίνει ποτέ κάτι (π.χ.διαδίκτυο) που μπορεί δυνητικά να αποβεί σοβαρή απειλή εναντίον του.

Παράδειγμα:Πόσοι από εσάς έχετε άδεια οπλοφορίας;Τι θα γινόταν αν οι ''αγανακτισμένοι'' ήταν και ''κουμπουρομένοι'';

Το διαδίκτυο δόθηκε στο κόσμο γιατί υπήρχε η πρόβλεψη παρακμής (ηθικής,κοινωνικής,οικονομικής) σαν ένα εργαλείο διασποράς νέων ιδεών,εμπορίου,ενίοτε προπαγάνδας και γιατί όχι πολλές φορές και ελέγχου.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Τι να πιστέψει κανείς....αυτά που λέει αυτό το βίντεο, ή αυτά που μας λένε οι πολιτικοί και οι οργανώσεις?

Τελικά μήπως η αλήθεια βρίσκετε εκεί που δεν λογοκρίνετε?

Δηλαδή στο διαδίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Τι να πιστέψει κανείς....αυτά που λέει αυτό το βίντεο, ή αυτά που μας λένε οι πολιτικοί και οι οργανώσεις?

Τελικά μήπως η αλήθεια βρίσκετε εκεί που δεν λογοκρίνετε?

Δηλαδή στο διαδίκτυο.

τι καθεται και βλεπει ο ανθρωπος αμα εχει χρονο...

Link to comment
Share on other sites

τι καθεται και βλεπει ο ανθρωπος αμα εχει χρονο...

Καλά...άμα βρεις τι έχει το καλάθι, θα σου δώσω ένα τσαμπί.

Καλά αλλού αυτά...εγώ θέλω να δω εσένα που δουλεύεις πολύ πως θα πληρώσεις την εφορεία.

Link to comment
Share on other sites

Καλά...άμα βρεις τι έχει το καλάθι, θα σου δώσω ένα τσαμπί.

Καλά αλλού αυτά...εγώ θέλω να δω εσένα που δουλεύεις πολύ πως θα πληρώσεις την εφορεία.

δεν πληρωνω εφορια (για λογους που δε σε αφορουν προφανως). φιλακια και καληνυχτα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το "μου" κάνει τη διαφορά.

Βαφτίζει το ίδιο "συμφέρον", σε αλήθεια "μου", παραλείποντας βέβαια το "μου" για να μην προδώσει το "εμπόριο".

Η όντως Αλήθεια είναι ΕΝΑ με τη φύση μας, το λόγο της ζωής μας, κι αφού επιλέγουμε τη διαίρεση και την ατομική τακτική - διαστροφή, στο πως ο καθένας "φαντάζετε" την Μις Παράδεισο, τα καλλιστεία της βαβυλωνιακής σχετικής οπτικής, συνεχίζουν... να γεννούν υβρίδια.

Συνειδητά ή ασυνείδητα... ζούμε διαρκώς τη διαστροφή της Αλήθειας, ...παραχωμένης στην σχετική οπτική της κλειδαρότρυπας του ιδίου "συμφέροντος". που κρύβεται ο καθείς μας, διαιρεμένος.

Αενάως το ίδιο βαβυλωνικάο μουχαμπέτι... ποιά οπτική, σχετική πάντα, θα επιβληθεί... ως Αλήθεια

Τώρα, όντως εύστοχη η παρατήρησή σου, το μήλο της γνώσης σερβίρεται μαζικά...

στο Σούπερ Μάρκετ της "εικονικής" τεχνολογικής πραγματικότητας...

Πιστεύω πως όντως ξεκούραση: η επίγνωση της σχετικότητας της όποιας οπτικής, το μάταιο του αλληλοτυρρανισμού, κι η συνειδητή κατάθεση της όποιας σχετικής οπτικής του καθενός μας, στην όντως Αλήθεια.

...να δούμε αν, πότε και πως θα "εμέσουμε" το Μήλο της Γνώσης...

Αφουγκράζουμε πως... Ένας ο Άνθρωπος ...με πολλές υποστάσεις βέβαια, αλλά Ένας.

Αλληλοτυρρανιόμστε

Link to comment
Share on other sites

Για τον καθένα είναι αλλιώς τα πράγματα. Τα blogs για μένα λένε αλήθεια μόνο όταν το Rapidshare link που δίνουν είναι ακόμα ζωντανό και καθαρό από ιούς. Οτιδήποτε άλλο εμπεριέχει το blog είναι απλά white noise.Fakebook/Myboobs etc είναι για τους λάτρεις εκπομπών τηλεμαρκετινγκ που απλά κανουν διάλειμμα απο τις διαφημίσεις(επειδή ξεκίνησε ταινία).

Το να μην μπορείς να ξεχωρίσεις αλήθεια απο ψέμματα είναι θέμα σοβαρό που σίγουρα χρειάζεται φάρμακα απτον γιατρό για να λυθεί. Οπότε γρήγορα στον γιατρό αν εχετε εμφανίσει συμπτώματα μ@λακινσης στον εγκέφαλο...

Link to comment
Share on other sites

Τι να πιστέψει κανείς....αυτά που λέει αυτό το βίντεο, ή αυτά που μας λένε οι πολιτικοί και οι οργανώσεις?

Τελικά μήπως η αλήθεια βρίσκετε εκεί που δεν λογοκρίνετε?

Δηλαδή στο διαδίκτυο.

38k views X 6 hours = 228.000 εργατοώρες :fie:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.