Jump to content
 • Silverstone Fortress FT05 Case Review


  Πρόλογος

   

  Την εταιρία Silverstone την ξέρουμε καλά και τελευταία όσον αφορά τις παρουσιάσεις κουτιών, είχαμε δει αρκετά προϊόντα της από την value κατηγορία. Ήρθε ο καιρός να δούμε και κάτι αρκετά ακριβότερο, καλύτερα μελετημένο, σίγουρα μεγαλύτερο από τα προηγούμενα και με εμφάνιση που είτε θα λατρευτεί, λόγω της μινιμαλιστικής του σχεδίασης, είτε θα προσπεραστεί σαν κάτι αδιάφορο από όλους αυτούς που επιθυμούν καμπύλες και πιο επιθετική σχεδίαση.

   

  Ο λόγος που γράφεται η σημερινή παρουσίαση είναι το Silverstone Fortress FT05, το οποίο έχει πολλά κοινά σημεία με το Raven RV05, τουλάχιστον όσον αφορά το σκελετό και το εσωτερικό και έρχεται εξοπλισμένο με δύο ανεμιστήρες 180mm εισαγωγής, θέση για Slim slot-loading optical drive, για να διατηρηθεί η απλότητα της πρόσοψής του, ηχομονωτικά υλικά, δυνατότητα εγκατάστασης έως και SSI-CEB μητρικές στο εσωτερικό του και αυτό που βλέπουμε σπάνια στα κουτιά που δεν είναι άλλο από το περιστραμμένο κατά ενενήντα μοίρες Motherboard tray, το οποίο στη κυριολεξία φέρνει τα πάνω κάτω.

   

  Επειδή όμως όλα του τα χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να τα περιγράψουμε και να τα παρουσιάσουμε σε μία μόνο σελίδα, ακολουθήστε μας στις εννέα σελίδες που ακολουθούν.

   

   

  Silverstone Fortress FT05 case review1


   

   

  Χαρακτηριστικά προϊόντος

   

  Αρχικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.

   

   

  gallery_33144_855_181079.jpg


  To κουτί διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις με δύο χρωματικές εκδοχές. Την μαύρη -η οποία είναι και αυτή του κουτιού της παρουσίασης- και την ασημί. Επίσης και στους δύο χρωματισμούς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του προϊόντος με πλαϊνό παράθυρο ή χωρίς. Η εγγύηση είναι διετής και η προτεινόμενη τιμή από τη κατασκευάστρια είναι 186,36$ μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

   

  Τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, με τελική τιμή 227.67 € και για τις δύο χρωματικές εκδόσεις.

   

   

  Silverstone Fortress FT05 case review1


   

   

  Συσκευασία και περιεχόμενα

   

  Η συσκευασία που περικλείει το Silverstone Fortress FT05 είναι απλή και το χρώμα που κυριαρχεί πάνω της είναι το μαύρο. Στις τέσσερις πλευρές της, μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, μια μικρή παρουσίασή του σε δέκα γλώσσες, μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής και κάποιες φωτογραφίες από τη μεριά της πρόσοψης αλλά και του εσωτερικού.

   

  IMG 8951 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8952 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8953 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8954 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Το κουτί στο εσωτερικό της συσκευασίας είναι προστατευμένο με δύο μεγάλα κομμάτια φελιζόλ, για να απορροφήσουν τυχόν χτυπήματα και μία μαύρη υφασμάτινη σακούλα για να κρατηθεί η σκόνη μακριά, να αποτραπούν τυχόν γρατσουνιές αλλά και για να δοθεί μία πινελιά πολυτέλειας.

   

  IMG 8955 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Τα παρελκόμενα του κουτιού είναι όλα μαζί τακτοποιημένα μέσα σε ένα μικρό χαρτονένιο κουτί...

   

  IMG 9053 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Το οποίο μόλις το ανοίξουμε, αντικρίζουμε, μερικές βίδες, αποστάτες, δεματικά καλωδίων αλλά και ένα stand off socket για να βιδώσουμε ή ξεβιδώσουμε εύκολα τους αποστάτες. Δε το κρύβω βέβαια ότι για κουτί σε αυτή τη κατηγορία τιμής, μέσα σε τόσο μεγάλο χαρτόκουτο περίμενα να βρω περισσότερα.

   

  IMG 9054 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9055 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Μέσα σε μία μικρή σακουλίτσα βρήκαμε ένα μαγνητικό φίλτρο αλλά και το αναλυτικό manual του κουτιού, το οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

   

  IMG 9059 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

   

   

  Εξωτερικό μέρος Silverstone Fortress FT05

   

  Καιρός για τις πρώτες ματιές και τις πρώτες εντυπώσεις μας από το εξωτερικό του Silverstone Fortress FT05. Ο σχεδιασμός είναι απλός και γενικά όλο το κουτί χαρακτηρίζεται από μία κομψότητα. Το χρώμα που κυριαρχεί στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας είναι το μαύρο και μόνο μία καθρεπτίζουσα λωρίδα υπάρχει στα δύο πλαϊνά, αλλά και τη πρόσοψη, για να "σπάσει" το μαύρο χρωματισμό.

   

  Το αλουμίνιο κάνει την εμφάνισή του στη πρόσοψη, στο πίσω μέρος και στο κάτω. Τα πλαϊνά, όπως και ο σκελετός του κουτιού, είναι από λαμαρίνα και η βαφή μοιάζει αψεγάδιαστη. Στο μόνο σημείο που η βαφή μας τα χαλάει λίγο είναι στο δέσιμο μεταξύ μεταλλικών και πλαστικών κομματιών, όπως αυτό της οροφής. Αλλά η χρωματική διαφορά είναι ανεκτή.

   

  IMG 8957 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8958 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Ξεκινάμε μια πιο αναλυτική παρουσίαση βάζοντας αρχή -όπως κάνουμε συνήθως- από τη πρόσοψη του κουτιού. Η πρόσοψη όπως ήδη αναφέραμε είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και στο κάτω μέρος της, υπάρχει μία καθρεπτίζουσα λωρίδα με το σήμα της εταιρίας. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά, μιας και με τη πρώτη ένα άπειρο μάτι το προσπερνάει, φαίνεται και κάτι ακόμα. Στα δεξιά της πρόσοψης -όπως βλέπουμε το κουτί- υπάρχει μία λωρίδα. Εκεί όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει ένα slim slot loading drive.

   

  Μπορεί λοιπόν σε αυτό το κουτί να έχουμε μασίφ αλουμίνιο για να μη χαλάει η ομοιομορφία και η καθαρότητα της πρόσοψης, αλλά δε χάνει σε χρηστικότητα ή εμφάνιση. Η εταιρία κατάφερε να εξοπλίσει το κουτί με θέση για οπτική συσκευή, χωρίς να του "χαλάσει" την εμφάνιση.

   

  IMG 8959 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 9026 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8960 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Πρώτη στροφή και αντικρίζουμε το αριστερό πλαϊνό. Εδώ ανάλογα την έκδοση που θα επιλέξετε, μπορεί να είναι με ή χωρίς παράθυρο, όπως αυτό της παρουσίασης. Στο κάτω μέρος υπάρχει μία στρώση από ηχομονωτικό υλικό και ένα κενό 3cm, συνδυασμός που "στήνει" μια υπέροχη ηχοπαγίδα.
  Μα και κάτι άλλο σα να φαίνεται να είναι κρυμμένο εκεί κάτω...

   

  IMG 8961 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8962 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8968 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  ...Αυτό δεν είναι άλλο από ένα φίλτρο άριστης ποιότητας και κατασκευής, το οποίο πιάνει με μαγνήτες στο κάτω μέρος. Μπορεί η εγκατάσταση να είναι απλή, αλλά η απεγκατάσταση θέλει κάποια εξοικείωση.

   

  IMG 8980 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8981 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Στο πίσω μέρος του κουτιού έχουμε και πάλι αλουμίνιο και όπως μπορείτε να δείτε και εσείς έχουμε ήδη εγκαταστήσει το φίλτρο στη θέση για το τροφοδοτικό, που είχαμε βρει στα παρελκόμενα του κουτιού, μία σελίδα πριν. Στο επάνω μέρος υπάρχει ένα ορθογώνιο άνοιγμα και αν κοιτάξουμε μέσα βλέπουμε θέση για τροφοδοτικό και κάποιες PCI θέσεις.

   

  Τώρα όσον αφορά το φίλτρο λυπάμαι που σας το λέω αλλά συμπαθεί τις γυναίκες. Γιατί θα ρωτήσετε. Εμ χμμμμ... Η εγκατάσταση του είναι απλή και unisex. Η απεγκατάσταση όμως, επειδή ακριβώς δεν έχει κάποιο σημείο να το πιάσετε και να το ξεκολλήσετε από τη λαμαρίνα, μιας και μιλάμε για μαγνητικό φίλτρο, είναι πιο συνεργάσιμο με άτομα που έχουν μακριά νύχια. Με τις γυναίκες λοιπόν τα πηγαίνει καλύτερα.

   

  IMG 8963 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8966 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8965 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8964 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Για το δεξιό πλαϊνό, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από όσα είπαμε για το αριστερό.

   

  IMG 8967 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Στο κάτω μέρος δεν έχουμε να σχολιάσουμε και πολλά, πέρα από το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και τέρμα δεξιά και αριστερά, υπάρχουν δύο σετ από τρεις βίδες. Φυσικά θα δούμε στη συνέχεια το λόγο ύπαρξής τους. Τέλος, δε θα μπορούσαν να λείπουν λαστιχένιες επενδύσεις, για να αποσβέσουν τυχόν κραδασμούς, αλλά και να προστατεύσουν τόσο το κουτί και τη βαφή του, όσο και την επιφάνεια πάνω στην οποία θα το τοποθετήσουμε.

   

  IMG 8976 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8978 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Στο πάνω μέρος έχουμε να πούμε αρκετά. Αρχικά συναντάμε ένα πλαστικό τμήμα με κοψίματα σε όλη του την επιφάνεια και προς τη μεριά της πρόσοψης φαίνεται να υπάρχει μία πορτούλα.

   

  IMG 8983 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αριστερά και δεξιά της πόρτας έχουμε τα κουμπιά εκκίνησης και επανεκκίνησης και ένα βελάκι στο πάνω μέρος της μικρής πόρτας μας κλείνει το μάτι. Δεν είχαμε από το να πιέσουμε και... σουσάμι άνοιξε ένα πράμα είδαμε το front panel, το οποίο αποτελείται από δύο θύρες USB3.0, jacks για τον ήχο και δύο επιλογείς τριών θέσεων και όχι δύο όπως δείχνουν οι ενδείξεις H (high) και L (low) που προφανώς έχουν να κάνουν με ελεγκτή ανεμιστήρων.

   

  IMG 8992 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8993 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8994 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Το πλαστικό διάτρητο τμήμα που είδαμε αφαιρείται πολύ εύκολα απλά τραβώντας από το πίσω μέρος. Μόλις βγει μας δείχνει ότι η οροφή του σημερινού κουτιού είναι ουσιαστικά το πίσω μέρος στα "κοινά" κουτιά.

   

  Αρχικά εντοπίζουμε δύο χειρολαβές οι οποίες είναι πολύ στιβαρές και δεν θα σας μείνουν στα χέρια αφήνοντας το κουτί να μαθαίνει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ελεύθερη πτώση.

   

  Στη σειρά παρακάτω βλέπουμε θέση για τροφοδοτικό, τις επτά PCI Θέσεις με ένα κομμάτι λαμαρίνα από πάνω τους που αφαιρείται με δύο βίδες και τέλος μία θέση για 120mm ανεμιστήρα. Όλα τα καλούδια εδώ λοιπόν.

   

  IMG 8986 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8987 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8988 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8989 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 8990 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αρκετά είδαμε για μία πρώτη ματιά, πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται και στο εσωτερικό.

   

   

  Εσωτερικό μέρος Silverstone Fortress FT05

   

  Ήδη είδαμε ότι το συγκεκριμένο κουτί έχει φέρει λίγο τα πάνω κάτω από χωροταξική άποψη. Καιρός να δούμε αυτές τις αλλαγές και να μπούμε στο εσωτερικό του λοιπόν. Συνήθως κάπου εδώ λέω ότι ξεβιδώνουμε δύο χειρόβιδες και τραβάμε το πλαϊνό και αμέσως μετά, γκρινιάζω για την απουσία λαστιχένιων επενδύσεων στις βίδες, η οποία προκαλεί φθορές στη βαφή του κουτιού.

   

  Σήμερα δε θα γκρινιάξω σίγουρα γι' αυτό το λόγο, αλλά που θα πάει θα βρω κάτι να προσάψω αργότερα... Το πλαϊνό ανοίγει αφού αφαιρέσουμε το πλαστικό της οροφής και αφού πιέσουμε τον διακόπτη που δείχνει το δεξιό βέλος στη πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί. Με τη πίεση, ελευθερώνεται ο πλαστικός γάντζος που δείχνει το αριστερό βέλος και δεν έχουμε από το να τραβήξουμε προς τα πάνω.

   

  Την πρώτη φορά που θα κάνετε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί αρκετή δύναμη. Μη το φοβηθείτε τραβήξτε και θα σας κάνει τη χάρη. Επίσης μπορούμε να δούμε το γράμμα L (Left) όπως και στο άλλο πλαϊνό το γράμμα R (Right) που υποδηλώνουν ποιο πλαϊνό μπαίνει που.

   

  IMG 8995 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Το πλαϊνό αφαιρέθηκε και πλέον μπορούμε να δούμε την αθέατη πλευρά του. Πρώτη παρατήρηση το γεγονός ότι είναι από λαμαρίνα και όχι αλουμίνιο, όπως άλλωστε μαρτυρά και το μαγνητάκι πάνω αριστερά. Η δεύτερη παρατήρηση, έχει να κάνει με την εφαρμογή του ηχομονωτικού υλικού. Ναι εντάξει δε θα το βλέπει κανείς, αλλά είναι ένα κουτί που κοστίζει πάνω από 200 ευρώ και το να κολληθεί στραβά το ηχομονωτικό, όπως και σε κάποια σημεία να μην είναι καλά κολλημένο, χτυπάει κάπως άσχημα στο μάτι δε νομίζετε;

   

  IMG 8996 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8997 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Επόμενη στάση μας στο πλαϊνό είναι ένα κοντινό στον μηχανισμό ανοίγματος/κλεισίματος. Παρόλο που τον ζορίσαμε αρκετά κατά τη διάρκεια των δοκιμών με άσκοπα ανοίγματα κλεισίματα, δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα. Τέλος, κάτι που δεν μας αρέσει όταν το βλέπουμε, είναι τα άβαφα κομμάτια μετάλλου.

   

  IMG 8998 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 8999 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Πρώτη ματιά στο εσωτερικό όπου διακρίνουμε αρκετές οπές για το πέρασμα των καλωδίων, ένα cage για δύο δίσκους στα αριστερά, αρκετά καλώδια στο front panel, και ηχομονωτικό και στο πίσω μέρος.

   

  IMG 9000 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Πάμε να τα δούμε όμως όλα πιο αναλυτικά. Αρχικά προς τη μεριά της πρόσοψης βλέπουμε επένδυση ηχομονωτικού υλικού και πιο κάτω ένα λευκό πλαστικό από το οποίο βγαίνουν κάποια καλώδια. Να είναι άραγε τίποτα LEDs; Θα δείξει η νεκροψία...
  Βέβαια για να δένει καλύτερα με το εσωτερικό θα το προτιμούσαμε μαύρο.

   

  IMG 9001 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG_9002_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Η οροφή του κουτιού έχει όλα τα καλούδια. Θέση για το τροφοδοτικό, όπου όμως δε βλέπουμε κάποια λαστιχένια επένδυση. Επτά θέσεις PCI όπου απουσιάζουν χειρόβιδες. Θέση για ανεμιστήρα 120mm και I/O. Η θέση για τον ανεμιστήρα μάλιστα έχει το κλασικό εξόγκωμα.

   

  IMG_9003_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

  IMG_9004_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς, από τη πρώτη κιόλας φωτογραφία όπου φαίνεται το εσωτερικό, θα είδατε ότι κάτι δε πάει καλά. Οι λιγότερο παρατηρητικοί, θα το είδατε από την προηγούμενη φωτογραφία. Ε όσοι δεν είστε καθόλου παρατηρητικοί ας σας βοηθήσουμε...

   

  IMG_9005_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Δυστυχώς για μία ακόμα φορά σε ένα προϊόν της εταιρίας, ενώ η ποιότητα βαφής κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα με χοντρό και ανθεκτικό στρώμα, η εφαρμογή δείχνει να έχει προβλήματα. Και αυτή τη φορά μιλάμε για ένα αρκετά ακριβό κουτί.

   

  Παίρνουμε την κατηφόρα και συναντάμε την θέση από την οποία θα αναπνεύσει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Ακριβώς πίσω της είναι το μαγνητικό φίλτρο που είδαμε κατά τη πλοήγησή μας στο εξωτερικό του κουτιού.

   

  IMG_9006_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Κάτω από αυτήν συναντάμε το cage δίσκων το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο δίσκους 3,5". Όπως μπορείτε να δείτε από τη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται να στηρίζεται σε τρεις βίδες. Μη βιάζεστε όμως...

   

  IMG_9007_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

  IMG_9008_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Πάμε στο κάτω μέρος όπου εκεί έχουμε τους δύο ανεμιστήρες 180mm, που θα τροφοδοτήσουν με αέρα το εσωτερικό. Αυτή η διάταξη συνεισφέρει τα μέγιστα από θέμα ψύξης μιας και η εταιρία εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τη φυσική ροή του αέρα. Ψύχει και ο θερμός πλέον αέρας που έχει τη τάση να πηγαίνει προς τα πάνω θα φύγει από την οροφή χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

   

  IMG_9009_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Μια πιο κοντινή ματιά στους ανεμιστήρες μας δείχνει κάτι που δε το έχουμε συνηθίσει. Ο κάθε ανεμιστήρας αποτελείται από έξι και όχι από τρία καλώδια. Η μία άκρη του, είναι κουμπωμένη στον fan controller και η άλλη είναι ελεύθερη.

   

  IMG_9010_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

  IMG_9011_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Τα πέριξ του εσωτερικού τα είδαμε πάμε να δούμε και το σημείο που θα εγκατασταθεί η μητρική. πάνω δεξιά βλέπουμε ένα μεγάλο CPU cut out και κάτω από αυτό τη θέση για το Slim slot optical drive η οποία είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Στο μεταλλικό τμήμα βλέπουμε πολλές οπές για το πέρασμα καλωδίων και στην κάτω από όπου μάλλον θα περάσει το 24pin καλώδιο εντοπίζουμε πρόβλημα εφαρμογής της βαφής. Με μια πιο κοντινή ματιά, πρόβλημα εντοπίζουμε και πάνω από το cage δίσκων.

   

  IMG_9012_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

  IMG_9013_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Πάμε και στο πίσω μέρος του κουτιού. Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά, βλέπουμε τη θέση για το Slim slot-loading optical drive, προς το κέντρο βλέπουμε τέσσερις οπές επάνω και τέσσερις κάτω. Σε αυτές τις θέσεις μπορούν να φιλοξενηθούν δύο δίσκοι 2,5" και τέρμα δεξιά είναι το cage δίσκων όπου βλέπουμε ότι στηρίζεται με δύο ακόμα βίδες στο πίσω μέρος. Συνολικά λοιπόν πρέπει να αφαιρεθούν τρεις από τη μεριά που θα είναι το Hardware μας και δύο από το πίσω μέρος του Motherboard tray.

   

  IMG_9014_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

  IMG_9016_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  IMG 9028 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9056 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG_9015_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Κλείνοντας και με μία γρήγορη βόλτα στο εσωτερικό ρίχνουμε μία ματιά στα καλώδια του front panel όπου δεν έχουμε να σχολιάσουμε και πολλά, πέρα από το γεγονός ότι χωρίς καλά-καλά να έχουμε προβεί σε κάποια εγκατάστασή τους πάνω στη μητρική, τα θερμοσυστελόμενα έχουν διαχωριστεί από το sleeve, όπως μπορείτε να δείτε στα καλώδια HDD LED και RESET SW. Λίγο μεγαλύτερη προσοχή δε θα έβλαπτε.

   

  IMG_9017_silverstone_fortress_ft05_case_review_raven_rv05.jpg

   

  Δύο μετρήσεις που αξίζουν είναι ο χώρος που έχει το κουτί στο πίσω μέρος για να κρυφτούν τα καλώδια, ο οποίος κυμαίνεται από 1,8cm έως 3cm και ο χώρος που έχει κάτω από το πλαστικό της οροφής, από όπου θα περαστούν και πάλι καλώδια. Εκεί φτάνουμε τα 9cm σχεδόν, χώρος άπλετος για να μην έχετε κάποιο πρόβλημα.

   

  IMG 9051 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9052 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

   

  Εις βάθος

   

  Ας ξεκινήσουμε την εις βάθος ανάλυση του προϊόντος. Σε αυτή τη σελίδα δείχνουμε μέρη του κουτιού που δε φαίνονται με μία πρώτη, αλλά καμιά φορά ούτε με μία δεύτερη ματιά. Η αρχή γίνεται από το εσωτερικό της πρόσοψης και την αφαίρεση του front panel, το οποίο στηρίζεται με τέσσερις συνολικά βίδες. Παρακάτω φαίνεται το ένα από τα δύο σετ βιδών.

   

  IMG 9030 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  H ποιότητα των κολλήσεων όσο και ο καθαρισμός της πλακέτας δε μπορούμε να πούμε ότι μας ξετρέλαναν και τέλος ο ελεγκτής ανεμιστήρων δεν είναι τίποτα άλλο από ένας διακόπτης τριών θέσεων που περιλαμβάνεται μαζί με τους ανεμιστήρες που θα δούμε παρακάτω και οι στροφές ανάλογα την επιλογή μας θα είναι είτε 600, είτε 900, είτε 1200 ανα λεπτό.

   

  IMG 9031 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9032 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 9033 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9034 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Επιστρέφουμε στην πρόσοψη όπου το παχύμετρο έδειξε εντυπωσιακά νούμερα. Το αλουμίνιο της πρόσοψης είναι 5mm στις άκρες και 3mm στο κέντρο της πρόσοψης.

   

  IMG 9035 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9036 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αφήνουμε την πρόσοψη και πάμε στο κάτω μέρος. Όπως είχαμε δει κατά τη πλοήγησή μας στο εξωτερικό μέρος, στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχουν έξι βίδες. με τρεις από αυτές να βρίσκονται στη μεριά της πρόσοψης και τις άλλες τρεις προς το πίσω μέρος του κουτιού. Δεν είχαμε από το να τις ξεβιδώσουμε και να δούμε τι κρύβεται από κάτω.

   

  IMG 8979 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αυτό το οποίο έγινε είναι να πάρουμε στα χέρια μας όλο το κάτω μέρος του κουτιού το οποίο αποτελείται από αλουμίνιο 3mm και στο εσωτερικό του είναι επενδυμένο με ηχομονωτικό υλικό.

   

  IMG 9037 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9038 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Το αφήνουμε σε μία άκρη και πλέον μπορούμε να δούμε και τους ανεμιστήρες 180mm μαζί με το φίλτρο αέρα. Φυσικά τους αφαιρέσαμε ξεβιδώνοντας τέσσερις βίδες για τον κάθε ένα και είδαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης 2x180mm ή 2x140mm ή 3x120mm.

   

  IMG 9039 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9040 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Οι ανεμιστήρες φέρουν τον κωδικό SST-AP181-H, έχουν στοιχεία λειτουργίας DC12V και 0,45A και φέρουν όπως μπορείτε να δείτε, ένα Fan guard για να κατευθύνουν τον αέρα και να μην τον σκορπούν.

   

  IMG 9041 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9042 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 9043 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9044 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αν έχετε κέφια μπορείτε να δείτε και μία παρουσίαση από την ίδια την Silverstone στους ανεμιστήρες της σειράς.

   

   


  Αμέσως μετά σειρά παίρνει το cage δίσκων. Όπως έχουμε δει στηρίζεται πάνω στο κουτί με πέντε συνολικά βίδες. Τις ξεβιδώσαμε και το πήραμε στα χέρια μας. Οι παρατηρήσεις που έχουμε να κάνουμε δεν είναι πολλές πέρα από το γεγονός ότι θα το προτιμούσαμε μεταλλικό και όχι πλαστικό και επίσης τις οπές στα πλαϊνά θα τις θέλαμε μεγαλύτερες ώστε να αερίζονται καλύτερα οι δίσκοι.

   

  IMG 9045 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9046 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αφού αφαιρέσαμε και τους ανεμιστήρες από το κάτω μέρος λίγο πριν, βλέπουμε ότι πέρα από κάποιες βίδες στο εσωτερικό που συγκρατούν το λευκό πλαστικό πλαίσιο στη πρόσοψη, έχουμε και άλλες δύο που φάνηκαν με την αφαίρεση των ανεμιστήρων. Το ξεβίδωμα ειδικά των τελευταίων είναι λίγο μπελάς μιας και σχεδόν το μισό κεφάλι της βίδας είναι κάτω από τη λαμαρίνα, αλλά με λίγη υπομονή όλα γίνονται.

   

  IMG 9047 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9048 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αφαιρέσαμε το πάνω κάλυμμα και πλέον βλέπουμε τέσσερα συνολικά LEDs. Το κόκκινο είναι το HDD activity LED και τα τρία λευκά, είναι για τους fan controllers ανάλογα τη τάση που έχουμε επιλέξει. Σε αυτό το σημείο έχουμε να κάνουμε μία ακόμα παρατήρηση. Το σημείο που τελειώνει το sleeve είναι χωρίς κάποιο μακαρόνι συνεπώς το Sleeve μπορεί εύκολα να κόβει βόλτες σε κάθε τράβηγμα.

   

  IMG 9049 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9050 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Τα είδαμε όλα, το "γδύσαμε" εντελώς καιρός τώρα να το συναρμολογήσουμε και να βάλουμε στο εσωτερικό του το Hardware μας.

   

   

  Εγκατάσταση συστήματος

   

  Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:

   

   

  ATX test system

   

  Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.

   

  Αρχικά τοποθετήσαμε τη μητρική στο εσωτερικό του κουτιού και μετρήσαμε το μέγιστο ύψος ψύκτρας που μπορεί να φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του Fortress FT05 και το μέτρο μας έδειξε 16,1cm! Αμέσως μετά δοκιμάσαμε το CPU cut out αν λειτουργεί σωστά. Αρχικά έπρεπε να αφαιρέσουμε το bracket για το slim DVD και να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση. Συνεπώς η πρόσβαση από το πίσω μέρος εξυπηρετεί και δε θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τη μητρική για μία αλλαγή στη ψύκτρα.

   

  Όμως αν είστε από τους χρήστες που πρώτα τοποθετούν τη ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή και μετά εγκαθιστούν μητρική και ψύκτρα στο εσωτερικό του κουτιού, τότε καλά θα κάνετε, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ψύκτρα πύργου να το ξανασκεφτείτε. Εκτός αν δε σας νοιάζει να μη βιδώσετε τη βίδα που είναι κοντά στα ram slots.

   

  IMG 9060 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9089 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 9070 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9069a silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Προχωρήσαμε με την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών. Για να γίνει αυτό έπρεπε από το πίσω μέρος να ξεβιδώσουμε δύο βίδες και να βγάλουμε το κάλυμμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα PCI slots. Επειδή οι δύο χειρολαβές είναι ακριβώς πάνω από αυτές τις βίδες ίσως κάποιος μπερδευτεί και προσπαθήσει να βάλει το κατσαβίδι του κάπως έτσι...

   

  IMG 9062 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  ...και αφού απογοητευτεί να ψάχνει κάνα κατσαβίδι νάνο. Η κατασκευάστρια όμως το έχει μελετήσει καλά το πράγμα σε αυτό εδώ το σημείο του κουτιού και έχει εξοπλίσει τις χειρολαβές με οπές από τις οποίες περνάει το κατσαβίδι και κάνει τη δουλειά εύκολη.

   

  IMG 9063 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9065 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αμέσως μετά ξεβιδώνουμε τις βίδες για να απελευθερώσουμε τα PCI slots που μας εξυπηρετούν.

   

  IMG 9066 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Για να πω την αμαρτία μου βέβαια πολύ κακό για το τίποτα. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε ένα κουτί σε αυτό το εύρος τιμής, δε σκέφτηκαν να βάλουν κάποιες χειροβιδες, όπως κάνουν σχεδόν όλες οι εταιρίες και να μη χρειάζεται βίδωμα ξεβίδωμα συνέχεια.

   

  Όπως και να έχει, η κάρτα γραφικών πήρε τη θέση της χωρίς κανένα πρόβλημα και αμέσως πήραμε τις απαραίτητες μετρήσεις για το μήκος PCI συσκευών, που μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του Silverstone Fortress FT05 και το μέτρο μας έδειξε 31,2cm.

   

  IMG 9068 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Η εγκατάσταση του σκληρού δίσκου είναι tool free και αρκεί ένα σπρώξιμο. Φυσικά αν ο χρήστης το επιθυμεί μπορεί να ενισχύσει τη στήριξη με μία ακόμα βίδα. Περιττό να αναφέρουμε βέβαια ότι δεν υπάρχει αντικραδασμικό υλικό στις θέσεις εγκατάστασης των μηχανικών δίσκων. Ε και μαζί με αυτόν μπήκε και ο ssd στο πίσω μέρος με δύο βίδες.

   

  IMG 9067 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9071 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε το τροφοδοτικό, του οποίου το μήκος -αν θέλετε να κρατήσετε και το cage δίσκων στη θέση του, καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 16cm και αυτός καθώς το τροφοδοτικό που χρησιμοποιήσαμε (Corsair AX850) είναι 16cm σε μήκος και για να εγκατασταθούν τα καλώδια έπρεπε να αφαιρέσουμε το cage δίσκων. Αμέσως μετά το Cage εγκαταστάθηκε οριακά στη θέση του με εμάς να σπρώχνουμε καλώδια και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να βιδώσουμε το cage.

   

  IMG 9078 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Όσον αφορά το cable management έχουμε ζήσει και καλύτερες στιγμές. Το κουτί δεν βοηθάει καθόλου το χρήστη κατά τη διαδικασία της διευθέτησης των καλωδίων. Σκεφτείτε ότι αριστερά όπου είναι το slim dvd slot δεν υπάρχει χώρος μέχρι το πλαϊνό. Στο σημείο που είναι ο ssd επίσης, συνεπώς μένει ένα μικρό κομμάτι ακριβώς απο κάτω του, για να κρυφτούν καλώδια. Αν μπει και δεύτερος ssd βέβαια, τότε μη προσπαθήσετε καν να κρύψετε ειδικά το 24pin καλώδιο στο πίσω μέρος. Το 8pin καλώδιο πέρασε μετά από αρκετή προσπάθεια από μία σχισμή.

   

  Μετά λοιπόν από κόπο, περιορισμό των καλωδίων στα απολύτως απαραίτητα και μερικές "ευχές", το πλαϊνό έκλεισε...

   

  Εδώ καλό είναι να επαναλάβουμε ότι ο διαθέσιμος χώρος για cable management στο πίσω μέρος ξεκινάει από 1,8cm και φτάνει έως και 3cm, που σαν νούμερο μοιάζει να είναι αρκετός, αλλά η επιφάνεια στο πίσω μέρος δεν βοηθάει. Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες μετά τη διευθέτηση των καλωδίων και το τελικό αποτέλεσμα.

   

  IMG 9079 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9080 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  IMG 9082 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9083 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Κάτι που επίσης μας χάλασε αν και μάλλον μόνο σε εμάς θα συμβεί, είναι ότι η οθόνη που χρησιμοποιούμε για τα reviews είναι λίγο αρχαία και διαθέτει μόνο VGA καλώδιο. Η κάρτα γραφικών δεν έχει, οπότε χρησιμοποιούμε σε όλες τις παρουσιάσεις έναν αντάπτορα από VGA σε DVI. Με αυτό τον συνδυασμό δεν συρταρώνει το πάνω πλαστικό καθώς ήθελε λίγο χώρο ακόμα. Άλλα όπως είπαμε, το κουτί έπεσε στην περίπτωση.

   

  IMG 9088 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Πατήσαμε το κουμπί εκκίνησης, άναψαν τα λαμπάκια και προχωράμε στις μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου αλλά και πίεσης.

   

  IMG 9085 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

   

  Μετρήσεις θερμοκρασιών θορύβου και "στατικής" πίεσης

   

  Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Silverstone Fortress FT05.

   

  Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:

  • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
  • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.14.1.2 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
  • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
  • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
  • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C

   

  IMG 9027 silverstone fortress ft05 case review raven rv05


  To κουτί τα πήγε αρκετά καλά αν και ήταν λίγο αναμενόμενο. Οι δύο ανεμιστήρες 180mm σαρώνουν κυριολεκτικά το hardware και λόγω της διάταξης του κουτιού, διατηρείται η φυσική ροή του αέρα, που είναι από κάτω και προς τα πάνω. Συνεπώς, το ότι έπιασε κορυφή σχεδόν σε όλα τα διαγράμματα που ακολουθούν δεν προκάλεσε καμία εντύπωση.
  Εκεί που θα μπορούσε να πετύχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, ήταν στη θερμοκρασία του σκληρού δίσκου, αν είχαν φροντίσει από την κατασκευάστρια να εξόπλιζαν το cage με μεγαλύτερα ανοίγματα.

   

  Εργοστασιακή συχνότητα – Idle

   

   

  gallery_33144_855_165424.jpggallery_33144_855_89015.jpg
  gallery_33144_855_57463.jpggallery_33144_855_87546.jpg


  Μόλις είδαμε τι συνέβη σε idle κατάσταση και παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα μετά το Load του συστήματος.

   

  Εργοστασιακή συχνότητα – Load

   

   

  gallery_33144_855_11322.jpggallery_33144_855_103219.jpg
  gallery_33144_855_138044.jpggallery_33144_855_28411.jpg


  Το πήγαμε λίγο παραπέρα όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.
  Το Silverstone Fortress FT05 συνέχισε και εδώ στον ίδιο ρυθμό πετυχαίνοντας κορυφαίες θερμοκρασίες. Είτε σε στιγμές ηρεμίας...

   

  Υπερχρονισμός – Idle

   

   

  gallery_33144_855_101052.jpggallery_33144_855_141536.jpg
  gallery_33144_855_39360.jpggallery_33144_855_69570.jpg


  ... Είτε σε στιγμές ζόρικες.

   

  Υπερχρονισμός – Load

   

   

  gallery_33144_855_16925.jpggallery_33144_855_27023.jpg
  gallery_33144_855_112216.jpggallery_33144_855_7345.jpg

   

  Μέτρηση Θορύβου

   


  Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον. Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.

   

  Το κουτί καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών ήταν ήσυχο και μόνο με τους ανεμιστήρες σε full στροφές μας έκανε να αναστενάξουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

   

   

  gallery_33144_855_31675.jpg

   

  ”Στατική Πίεση”

   

  Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση. Κάτι που ήταν αναμενόμενο εξάλλου με δύο 180mm ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα.

   

  Στήσιμο υδρόψυξής και μικρές παρεμβάσεις

   

  Το κουτί δεν έχει και πολλές θέσεις για να διερευνήσουμε σε αυτή τη σελίδα της παρουσίασης. Η μία θέση είναι στο κάτω μέρος και η άλλη τέρμα πάνω στη θέση για 120mm ανεμιστήρα.

   

  Αρχικά πάμε να δούμε το βαρύ πυροβολικό που είναι το κάτω μέρος του κουτιού. Όπως ήδη έχουμε δει υπάρχουν θέσεις για 3x120mm ανεμιστήρες. Πήραμε ένα τριπλό ψυγείο μαζί με τρεις ανεμιστήρες και πήγαμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό μιας και οι οπές του κουτιού δεν ευθυγραμμιζόταν με αυτές του ψυγείου. Έγινε δοκιμή και με άλλο ένα τριπλό ψυγείο που έχω στη κατοχή μου και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Συνεπώς σχέδιο τριπλό ψυγείο απορρίπτεται.

   

  Πάμε στο plan b το οποίο περιλαμβάνει εγκατάσταση διπλού ψυγείου στο κάτω μέρος. Εδώ δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα και το μόνο περιοριστικό είναι το γεγονός ότι το ψυγείο μπαίνει μόνο με τη φορά που φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία. Με τα ρακορ δηλαδή προς τη μεριά του cage δίσκων. Επίσης εγκαθιστώντας διπλό ψυγείο στο κάτω μέρος δεν χάνετε καμία θέση για δίσκους.

   

  IMG 9093 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9092 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Αφού έγινε η εγκατάσταση του ψυγείου, το οποίο είναι πάχους 30mm, προχωρήσαμε σε μία ακόμα μέτρηση για την κάρτα γραφικών. Ουσιαστικά δηλαδή ελέγχουμε πόσο είναι το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να φιλοξενήσει το κουτί, αν ο χρήστης επιλέξει να εγκαταστήσει στο εσωτερικό του μία ΑΙΟ διπλού ψυγείου και με μία σειρά ανεμιστήρων. Τα αποτελέσματα της μέτρησης έδειξαν 29,7cm και στη δεξιά φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε το χώρο που απομένει για να περαστούν 24pin , data sata και γενικά τα καλώδια σε αυτή τη μεριά της μητρικής.

   

  IMG 9090 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9091 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

  Λίγο πριν το τέλος και αυτής της σελίδας δοκιμάσαμε και τη θέση στο επάνω μέρος για να δούμε αν θα μπορέσει να μπει εκεί ένα μονό ψυγείο. Όπως βλέπετε δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα απλά θέλει λίγο προσοχή με τη πρώτη θέση PCI. Για την πληροφόρησή σας το ψυγείο της παρουσίασης έχει ύψος 151mm

   

  IMG 9094 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

  IMG 9095 silverstone fortress ft05 case review raven rv05

   

   

  Ο Απολογισμός

   

  Πολλά τα πράγματα που θέλω να πω για το σημερινό κουτί. Δε το κρύβω ότι περίμενα αρκετά παραπάνω από την κατασκευάστρια σε αυτό το εύρος τιμής. Λίγο πολύ τα κουτιά της που είχαμε δει στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από παρουσιάσεις, ήταν προϊόντα που κινούνταν σε οικονομικά επίπεδα, οπότε οι απαιτήσεις μας δεν ήταν μεγάλες.

   

  Σήμερα όμως, ξεπερνάμε τα δύο πράσινα χαρτονομίσματα και πράγματα όπως, η δυσκολία στο cable management, η πλήρης απουσία tool free μηχανισμών, οι ατασθαλίες της βαφής στο εσωτερικό, αλλά και οι μόλις δύο θέσεις για σκληρούς δίσκους 3.5”, ήταν τα πιο βασικά μειονεκτήματα που εντοπίσαμε.

   

  Στον αντίποδα είδαμε ένα ακόμα κουτί που πέρα από την καθιερωμένη λαμαρίνα διαθέτει και αλουμίνιο στη κατασκευή του, το οποίο φτάνει μέχρι και τα πέντε χιλιοστά σε πάχος. Είδαμε δύο θέσεις για ssd στο πίσω μέρος, ελεγκτές ανεμιστήρων στο front panel, φίλτρα πολύ καλής κατασκευής στις θέσεις εισαγωγής αέρα, ηχομονωτικά υλικά και δύο ισχυρούς και αποτελεσματικούς ανεμιστήρες προεγκατεστημένους, που χάρισαν στο κουτί κορυφαίες επιδόσεις. Και κάπου εδώ, έρχεται και η πινελιά που έλειπε από προηγούμενο κουτί, που ακούει στο όνομα slim slot-loading optical. Και μάλιστα αυτή η πινελιά μπήκε με περίσσια τέχνη και με σεβασμό στο οπτικό αποτέλεσμα της αλουμινένιας πρόσοψης.

   

   

  gallery_33144_855_456130.jpg


  Όπως καταλάβατε πολλά τα πράγματα που πρέπει να ζυγίσουμε για να αποδώσουμε μία βαθμολογία στο προϊόν. Το οπτικό κομμάτι -όπως έχω πει και στο παρελθόν- το αφήνω σε εσάς. Πάμε στις υπόλοιπες κατηγορίες τώρα.

   

  Τομέας χαρακτηριστικών… Θα ήθελα να δω περισσότερες θέσεις για σκληρούς δίσκους. Ο όγκος του κουτιού δεν σε προϊδεάζει για μόλις δύο θέσεις. Επίσης, θα ήθελα να δω άριστη βαφή στο εσωτερικό του κουτιού και τέλος tool free μηχανισμούς και χειρόβιδες στις θέσεις PCI.

   

  Στον τομέα της χρηστικότητας. Δε ξέρω τι σκέφτηκε ο σχεδιαστής αλλά το cable management είναι πονοκέφαλος στο σημερινό κουτί. Αν δε, επιλέξετε να βάλετε δύο ssd στο πίσω μέρος, τότε ξεχάστε ότι θα περάσετε τα καλώδιά σας πίσω από τη μητρική. Και γενικά όπως είδαμε στη σελίδα της εγκατάστασης του συστήματος δεν είχαμε και τη πιο εύκολη μέρα μας.

   

  Στον τομέα των επιδόσεων το κουτί πέτυχε κορυφαίες επιδόσεις και η μόνη παραφωνία ήταν τα αυξημένα επίπεδα θορύβου όταν πλέον οι ανεμιστήρες δούλεψαν στο μέγιστο των στροφών τους.

   

  Στον τομέα της απόδοση/τιμή θεωρώ ότι ναι μεν η κατασκευή είναι πολύ καλή, αλλά σε καμία περίπτωση η αξία του προϊόντος δε θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 160 ευρώ και απλά θα είμαι πιο ελαστική, μιας και στη χώρα μας υπάρχει σε ένα μόνο κατάστημα.

   

  Κλείνοντας, τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στον Ελληνικό χώρο με τιμή εκκίνησης 227.67 € για την ασημί έκδοση. Παρακάτω ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

   

  Πλεονεκτήματα

   

  +Άριστη ποιότητα κατασκευής με αλουμίνιο που αγγίζει τα 5mm.
  +Δύο προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες με δυνατότητα ελέγχου στροφών.
  +Δυνατότητα εγκατάστασης των περισσοτέρων αερόψυκτρων αλλά και καρτών γραφικών.
  +Ηχομονωτικά υλικά.
  +Θέση για Slim optical drive χωρίς να χαλάει η αισθητική της πρόσοψης.
  +Μηχανισμοί για το άνοιγμα των πλαϊνών.
  +Μεγάλο CPU cut out.
  +Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο χρωματισμούς και εκδόσεις με ή χωρίς πλαϊνό παράθυρο..
  +Πολύ καλές θερμοκρασίες.
  +Sleeved καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
  +Χειρολαβές για εύκολη μεταφορά.
  +Aναλυτικό manual.

   

  Μειονεκτήματα

   

  -Κακός σχεδιασμός στο cable management του κουτιού.
  -Κακή εφαρμογή βαφής σε μερικά σημεία στο εσωτερικό.
  -Θορυβώδης λειτουργία με τους ανεμιστήρες στο μέγιστο των στροφών.
  -Μόλις δύο θέσεις για σκληρούς δίσκους 3,5”.
  -Απουσία tool free μηχανισμών.
  -Δεν υπάρχουν αντικραδασμικά υλικά στη θέση για το τροφοδοτικό αλλά και στο cage δίσκων.
  -Φτωχά παρελκόμενα.

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Silverstone Fortress FT05, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
  00
  Loading.

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  gallery_33144_803_175165.jpg

   

  Για το TheLab.grkarmen1983 23/12/2014

  Edited by karmen1983


  Συντελεστές Review
  Reviewers: karmen1983
  Photographers: karmen1983
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:8
  Usability6.50
  QualitySelect
  Performance9
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments  To σκεπτικό έχει να κάνει με τη φυσική. Οπως λέω και στο review αυτή η διάταξη είναι ότι καλύτερο στο να δημιουργήσεις εύκολα και απλά μια σωστή ροή αέρα με τους λιγότερους στροβιλισμούς. Και αυτό καθώς ο αέρας ακολουθεί τη φυσική του πορεία. Μπαίνει ο κρύος απο χαμηλά και ο ζεστός βγαίνει από πάνω σαρώνοντας το hardware σου.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μου φαίνεται ότι οι ανεμιστήρες μας έχουν χαλάσει την αίσθηση της φυσικής ροής των "πραγμάτων" !

  Αυτό που αντηχεί λίγο περίεργο (ο κατακόρυφος προσανατολισμός) μερικά χρόνια πριν (εντάξει ...αρκετά χρόνια πριν! :), ήταν ο απαράβατος κανόνας στην ψύξη.

  Όλες οι ψύκτρες που είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό θερμικό φορτίο είχαν κατακόρυφη διευθέτηση, ακριβώς για να εκμεταλλεύονται το φυσικό ανοδικό ρεύμα του θερμού αέρα, είχαν αρκετή μάζα και επιφάνεια και έκαναν μια χαρά δουλειά!

  Ακόμα τις βλέπουμε σε περιπτώσεις που υπάρχει απαίτηση για μηδενικό θόρυβο, σε ενισχυτές αλλά και εδώ σε εμάς σε κουτιά που προορίζονται για dead silent HTPC, που έρχονται φορτωμένα με ψύκτρες που "παριστάνουν" τα πλαϊνά !

  Αλλά και στις δοκιμές που κάνουμε στις ψύκτρες φαίνεται ότι -εκεί που δεν συντρέχουν λόγοι μειονεκτικού προσανατολισμού των heat pipes- , η διάταξη που ευνοεί τα κατακόρυφα ρεύματα αέρα, πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.