Jump to content

Recommended Posts

46 λεπτά πριν, το μέλος eleozz έγραψε:

δέν μπορείς να φοβάσαι τόσο μία τεχνολογία που βρίσκεται στην τσέπη σου πάνω απο 20 χρόνια,

ναι προφανώς και αν βραχυκυκλωσεις τους πόλους θα πάρει φωτιά, άλλα δέν είναι κάτι που γίνεται εύκολα αν προσέχεις.

στην ζωή μου δέν έχω δεί ποτέ μπαταρία live να πιάνει φωτιά, και απο συναδέλφους έχω ακούσει μόνο μία περίπτωση που πελάτης "διπλώσε" στα 2 μπαταρια απο tablet και πήρε φωτιά.

Είχαμε μια συσκευή εδώ στο εργαστήριο η οποία για να είναι φορητή είχε μέσα μια μπαταρία λιθίου ηλεκτρικού ποδηλάτου. Δηλαδή σχετικά μεγάλη, επώνυμη (με CE πιστοποιήσεις κλπ.).  Η μπαταρία δεν χρησιμοποιούνταν, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς δούλευε το BMS. Ένα βράδυ του Δεκέμβρη, 1-2 ώρες αφού φύγαμε, η μπαταρία εξερράγη και πήρε φωτιά και η μαυρίλα που έβγαλε διασκορπίστηκε σε χώρο περίπου 400 τμ^2. Η ενέργεια (ενεργειακή πυκνότητα) που περιέχουν είναι αρκετά μεγάλη, και αν κάτι πάει στραβά, έχασες. 1 κελί ήταν το βλαμμένο (ήταν αυτές οι κλασσικές κυλινδρικές), αλλά η νεκροψία θα στο δείξει. Υπάρχουν φωτιές που ξεκινάν αργά, υπάρχουν άλλες που γίνονται πιο γρήγορα (έκρηξη), το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να σβήσει. Τα αλκάλια καλώς ή κακώς έχουν μεγάλη αστάθεια και ενέργεια όταν είναι σε μεταλλική μορφή και το πρόβλημα των μπαταριών λιθίου είναι ότι δημιουργούνται κάποια δενδρομερή τα οποία δυσκολεύουν την κίνηση των ιόντων και υποθέτω από ένα σημείο και μετά ξεκινάει το πρόβλημα.

Η πυροσβεστική (που υποθέτω ήρθε σε 30 λεπτά) απλά έκλεισε την πόρτα. Δεν υπάρχει τρόπος κατάσβεσης.

Καταλαβαίνω πως το βλέπεις, έτσι το έβλεπα κι εγώ, αν δεν είχα δει την αστείρευτη ποσότητα μαυρίλας, δεν θα το πίστευα ούτε εγώ. Και ως χημικός γνωρίζω και τα θεωρητικά, αλλά αν το δεις στην πράξη είναι διαφορετικό. 

(edited)

μην συγκρίνεις μία σχεδόν νεκρή μπαταρία (σε στάδιο που έχει φουσκώσει) με μία μπαταρία ποδηλάτου εν ζωή

μία "νεκρή" μπαταρία μπορεί να έχει χωρητικότητα ~900mAh και αφόρτιστη μπορεί να έχει ~3.2V

οπότε 0,9Ah * 3.2V = 2.88Wh

2.88Wh * 3600 = 10.37KJ ενέργειας

στα ποδήλατα έχω δεί συνήθως 18650, σε ένα κελί (χωρίς να είναι 100%)

θα σου πώ 3.7V (4.2V είναι πλήρως φορτισμένο) και χωρητικότητα 1800mAh (συνήθως είναι παραπάνω)

1.8Ah * 3.7V = 6.66Wh

6.66Wh * 3600 = 23.98KJ

οι μπαταρίες ποδηλάτου έχουν σίγουρα πάνω απο 50 τέτοια κελια ας πούμε 56

23.98KJ * 56 = 1342,88KJ ενέργειας

όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μεγάλη διαφορά, δέν γίνεται να κάνουν την ίδια ζημιά.

και ναι το λίθιο δέν το σβήνεις, απλά το περιορίζεις και περιμένεις να τελειώσει.

Έγινε επεξεργασία από eleozz
(edited)

Απλά μπερδεύεσαι με το εξής, μετράς την ενέργεια που αποδίδει ως μπαταρία σαν δείκτη επικινδυνότητας.

Όταν σκάει δεν έχει την ίδια διαφορά ενεργειών προφανώς, γιατί το λίθιο στην μπαταρία δεν δρα ως καύσιμο, υπό ΚΣ δεν είναι στοιχειακό και ούτε αντιδρά με το νερό / υγρασία του αέρα.

Οπότε τα ενεργειακά σου μεγέθη δεν στέκουν, αν θες να το ψάξεις σωστά δες τι ενέργεια εκλύεται στο μπαμ.

Δεν λέω ότι είναι πυρηνικός αντιδραστήρας, αλλά ένα έγκαυμα θα στο κάνει σίγουρα αν σου σκάσει.

hint: αυτό είναι το πολύ πιο ασφαλές / αδρανές Νάτριο (το πιάνεις με το χέρι και δεν σου σκάει - το είχανε παλιά σε μικρές ποσότητες τα εργαστήρια Χημείας στα σχολεία, το αποθηκεύεις συνήθως σε λάδι για να μη σκάει):

Το νάτριο το τρώμε κάθε μέρα στο αλάτι (+1 ιόν). Δεν σημαίνει ότι σε στοιχειακή μορφή είναι ασφαλές. Στις μπαταρίες λιθίου δεν έχω ψάξει πώς ακριβώς εκρήγνυνται, αλλά γίνεται και αν για κάποιο λόγο σχηματιστεί στοιχειακό λίθιο, αυτό είναι πιο δραστικό από το Νάτριο (Χημεία Λυκείου). 

Έγινε επεξεργασία από sotiris

να κλείσω λέγοντας οτι μιλάς για ακραίες περιπτώσεις.

με την ιδια λογική να σταματήσουμε να κινούμαστε με αυτοκινητα/μηχανακια γιατι καινε βενζινη που ειναι εκρηκτικο / εύφλεκτο

να σταματισουμε να εχουμε ρευμα στο σπιτι μας γιατι σκοτωνει, etc