Jump to content

Εισαγωγή

 

Το 2018 σας είχαμε παρουσιάσει τη ναυαρχίδα των πληκτρολογίων της Corsair, το Corsair K95 RGB Platinum. Οι εντυπώσεις που μας είχε αφήσει ήταν άριστες και οι προτάσεις μας για πιθανές βελτιώσεις του προϊόντος, λιγοστές. Είναι αυτονόητο ότι όταν η Corsair ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του, το Corsair K95 RGB Platinum XT, κανονίσαμε με συνοπτικές διαδικασίες να βρεθεί άμεσα στον πάγκο των δοκιμών μας.

 

Η διαφορά των μόλις 2 χαρακτήρων στο όνομα του προϊόντος μας προϊδεάζει για αντίστοιχα μικρές αλλαγές στο ίδιο το προϊόν. Κάτι που άλλωστε δεν είναι κακό, καθώς το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο ήταν ήδη εξαιρετικό.

 

 

Ας δούμε λοιπόν τι αλλαγές και βελτιώσεις έκανε η Corsair στη ναυαρχίδα των πληκτρολογίων της και αν οι προτάσεις μας εισακούστηκαν.

 

 

Χαρακτηριστικά

 

Τα χαρακτηριστικά του Corsair K95 RGB Platinum XT συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

 

large.Specs.png

 

Όπως βλέπετε, η έκδοση του Corsair K95 RGB Platinum XT που παραλάβαμε χρησιμοποιεί διακόπτες Cherry MX Speed. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν φωτισμό RGB, έχουν 1000Hz report rate και Full Key Matrix (NKRO) με 100% anti-ghosting.

 

Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, μπορείτε να πατήσετε ταυτόχρονα όλους του, τους ποικιλοτρόπως φωτισμένους, Cherry MX Speed διακόπτες και όλες οι ενεργοποιήσεις των διακοπτών θα καταγραφούν ταυτόχρονα, χωρίς απώλειες, με ρυθμό δειγματοληψίας 1000 φορές το δευτερόλεπτο!

 

 

Η Πρώτη Επαφή

 

Το Corsair K95 RGB Platinum XT έρχεται σε ένα πολυτελές, ιλουστρασιόν κουτί που τονίζει τον RGB φωτισμό του. Καθώς είμαι κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, η αποθήκη της Corsair μου έστειλε πληκτρολόγιο με UK layout πλήκτρων, που είναι ελαφρώς διαφορετικό από το NA (North America) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά τα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου είναι τα ίδια και δε θα αλλάξει κάτι στο review.

 

Στο πίσω μέρος αναγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου σε 8 γλώσσες, μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής. Αναφέρεται επίσης ότι περιέχει και 6 S keycaps, με τα οποία μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 6 G keycaps των προγραμματιζόμενων πλήκτρων. Ο λόγος είναι ότι το Corsair K95 RGB Platinum XT υποστηρίζεται πλέον από το λογισμικό Elgato Stream Deck, μέσω του οποίου μπορούμε να αντιστοιχίσουμε λειτουργίες του εν λόγω λογισμικού στα προγραμματιζόμενα πλήκτρα του πληκτρολογίου της Corsair. Πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον αν το λογισμικό Elgato Stream Deck ενσωματωθεί στο iCUE.

 

large_01.jpg large_02.jpg

 

 Αφαιρώντας το καπάκι, βλέπουμε το πληκτρολόγιο προστατευμένο σε διαφανές νάιλον.

 

large_05.jpg

 

Κάτω από το πληκτρολόγιο κρύβεται το wrist rest (ή επί το επιστημονικότερον, ακουμπιστήρι καρπών) και ένα κουτί με τα υπόλοιπα παρελκόμενα.

 

large_06.jpg large_07.jpg

 

Τα παρελκόμενα αποτελούνται από τα γνωστά φυλλάδια της εγγύησης και του Manual, ένα πλήρες Corsair Gaming Performance FPS/MOBA Key Kit — Grey σε bulk συσκευασία και τα 6 S keycaps μαζί με ένα keycap με το λογότυπο της Corsair.

 

 large_08.jpg

 

Το Corsair K95 RGB Platinum XT είναι ένα πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο, με μια επιπλέον στήλη προγραμματιζόμενων μηχανικών πλήκτρων στο αριστερό του άκρο και ακόμα κάποια πλήκτρα στο πάνω μέρος του, που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη:

 

Στα αριστερά βλέπουμε 3 πλήκτρα: Το πρώτο είναι αυτό της επιλογής των hardware προφίλ, τα οποία είναι 5 και μπορούν να προγραμματιστούν μέσω του λογισμικού iCUE αλλά να χρησιμοποιηθούν και χωρίς αυτό, κάνοντας το πληκτρολόγιο εύκολα μεταφέρσιμο και ικανό να χρησιμοποιηθεί, με τα προφίλ αυτά, σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς τη χρήση του λογισμικού. Το δεύτερο είναι για την επιλογή της έντασης του φωτισμού, πάλι χωρίς το λογισμικό, ενώ το τρίτο είναι το πλήκτρο που απενεργοποιεί τα Windows Keys, για να μην πατηθούν κατά λάθος κατά τη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού και επιτελεί ακόμα κάποιες λειτουργίες που θα δούμε στην ανάλυση του iCUE.

 

Στα δεξιά, πάνω από το αριθμητικό πληκτρολόγιο, βρίσκουμε μια πλήρη σειρά από multimedia keys, συμπεριλαμβανομένου ενός volume roller, με ωραία, tactile αίσθηση.

 

Το υλικό κατασκευής του πάνω μέρους του Corsair K95 RGB Platinum XT είναι το αλουμίνιο και σε συνδυασμό με τη βουρτσισμένη υφή του δίνει ένα εξαιρετικό, ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Το καλώδιο είναι μακρύ, στα 1,8 μέτρα, και χωρίζεται στο τέλος σε 2 βύσματα USB, το ένα για το πληκτρολόγιο και το άλλο για το USB pass through.

 

large_09.jpg

 

Στο πίσω μέρος βλέπουμε μόνο την έξοδο του καλωδίου και τη θύρα του USB pass through.

 

To USB pass through είναι μια πολύ βολική προσθήκη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προέκταση USB που ενσωματώνεται στο καλώδιο του πληκτρολογίου και παρέχει μια πολύ βολική θύρα USB ακριβώς πάνω στο πληκτρολόγιο. Δυστυχώς, πρόκειται για θύρα προδιαγραφών USB 2.0 και συνεπώς είναι μια χαρά για κάποιο ποντίκι, ακουστικά και λοιπά παρελκόμενα, αλλά όχι η καλύτερη λύση για κάποιο σύγχρονο εξωτερικό δίσκο, καθώς θα περιορίσει σημαντικά την ταχύτητά του.

 

Το καλώδιο είναι αρκετά παχύ και με καλής ποιότητας sleeving.

 

large_10.jpg large_11.jpg

 

Στις 4 γωνίες του κάτω μέρους διακρίνουμε μεγάλα ελαστικά ποδαράκια που σταθεροποιούν το πληκτρολόγιο πολύ καλά, ενώ τα 2 πίσω εμπεριέχουν αναδιπλούμενα τμήματα που μπορούν να ανυψώσουν το πίσω μέρος του.

 

Στο κέντρο του πληκτρολογίου υπάρχουν κανάλια με σκοπό τη δρομολόγηση του καλωδίου που θα συνδεθεί στην υποδοχή του USB pass through.

 

Στο εμπρός μέρος υπάρχουν 2 υποδοχές για τη σύνδεση του wrist rest.

 

large_12.jpg large_13.jpg

 

Το wrist rest είναι σημαντικά αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχο του Corsair K95 RGB Platinum XT, καθώς επενδύεται από δερματίνη και περιέχει αφρολέξ που κάνει τη χρήση του πληκτρολογίου σημαντικά πιο άνετη και ξεκούραστη. Το υλικό κάτω από το μαξιλαράκι της δερματίνης παραμένει πλαστικό, το οποίο αν και καλής ποιότητας, δεν είναι το ίδιο με το αλουμινένιο σώμα του ίδιου του πληκτρολογίου. Θα ήθελα, τουλάχιστον το πλαίσιο που φαίνεται γύρω από τη δερματίνη να είναι από αλουμίνιο, όπως και το ίδιο το πληκτρολόγιο.

 

large_14.jpg large_15.jpg

 

Η προσθήκη και αφαίρεση του wrist rest γίνεται πολύ εύκολα, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

 

large_16.jpg large_17.jpg

 

Το Corsair K95 RGB Platinum XT δείχνει πολύ όμορφο με το wrist rest και η άνεση της χρήσης του βελτιώνεται σημαντικά.

 

large_18.jpg large_19.jpg

 

Μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχο του αποτελούν και τα keycaps του Corsair K95 RGB Platinum XT. Φαίνεται ότι η τοποθέτησή μας στο review του Corsair K95 RGB Platinum πως η ναυαρχίδα των πληκτρολογίων της εταιρίας θα έπρεπε να διαθέτει και τα καλύτερα keycaps που προσφέρει η εταιρία εισακούστηκε. Έτσι, το Corsair K95 RGB Platinum XT έρχεται με PBT Double Shot Keycaps!

 

large_20.jpg

 

Οι διακόπτες που κρύβονται κάτω από αυτά, στο δείγμα μας, είναι οι Cherry MX Speed αλλά το πληκτρολόγιο διατίθεται και με Cherry MX Brown και Cherry MX Blue.

 

Τα PBT Double Shot Keycaps είναι μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τα τυπικά ABS keycaps, τόσο στην ποιότητα και την αίσθηση, όσο και στην αντοχή στη χρήση και το χρόνο.

 

large_21.jpg large_22.jpg

 

Δυστυχώς, τα G keys δε διαθέτουν PBT Double Shot Keycaps.

 

large_23.jpg

 

 

Φινίρισμα

 

Το φινίρισμα του Corsair K95 RGB Platinum XT είναι αντάξιο του κορυφαίου προϊόντος μιας κορυφαίας εταιρίας. Από το αλουμινένιο σώμα μέχρι την εξαιρετική ανοδίωση και τα PBT Double Shot Keycaps, το πληκτρολόγιο είναι άριστο από όλες τις απόψεις.

 

Ακόμη και το wrist rest έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει έως σήμερα σε οποιοδήποτε πληκτρολόγιο.

 

large_24.jpg

 

Συνδεσιμότητα

 

Η σύνδεση του Corsair K95 RGB Platinum XT με τον υπολογιστή γίνεται μέσω καλωδίου USB, μήκους 1,8 μέτρων. Το καλώδιο είναι αρκετά παχύ, επενδεδυμένο με καλής ποιότητας sleeving και καταλήγει σε 2 βύσματα, το ένα για τη σύνδεση του πληκτρολογίου στον υπολογιστή και το άλλο για το USB pass through.

 

large_25.jpg

 

Τα βύσματα είναι από ποιοτικό πλαστικό και έχουν τη λειτουργία (πληκτρολόγιο και pass through) χαραγμένη στη μία πλευρά και το λογότυπο της Corsair στην άλλη.

 

Τα βύσματα είναι σχετικά μακρυά, οπότε ίσως χρειαστεί λίγη προσοχή αν το πίσω μέρος του υπολογιστή είναι πολύ κοντά σε κάποιο τοίχο.

 

large_26.jpg large_27.jpg

 

 

Επιπλέον Keycaps

 

Όπως είδαμε, η συσκευασία του Corsair K95 RGB Platinum XT περιλαμβάνει κάποια επιπλέον keycaps, σε 2 πακέτα. Το ένα πακέτο περιλαμβάνει τα 6 S keycaps που μπορούν να αντικαταστήσουν τα G keycaps των 6 προγραμματιζόμενων πλήκτρων της αριστερής στήλης. Φυσικά, τα kecaps δεν αλλάζουν τη λειτουργικότητα των πλήκτρων, αλλά τονίζουν τη δυνατότητα συνεργασίας του πληκτρολογίου με το λογισμικό Elgato Stream Deck. Έτσι, S σημαίνει Streaming, καθώς οι περισσότερες δυνατότητες που προσφέρει το εν λόγω λογισμικό αφορούν ακριβώς αυτό.

 

Έχουμε λοιπόν 6 ελαφρώς φαρδύτερα πλήκτρα, όπως και τα αρχικά G keys, με μπλε χρωματισμό. Μαζί, και ένα keycap με το λογότυπο της Corsair.

 

large_28.jpg

 

Τα S keycaps είναι κατασκευασμένα από ABS πλαστικό, όπως και τα G keycaps και αποτελούνται από 2 τμήματα. Το πλήκτρο με το λογότυπο της εταιρίας είναι ένα τυπικό ABS keycap. Θα προτιμούσαμε βέβαια PBT Double Shot Keycaps και εδώ, αλλά καθώς πρόκειται για πλήκτρα περιορισμένης χρήσης και παραγωγής, το κόστος θα ήταν μάλλον πολύ μεγάλο.

 

large_29.jpg large_30.jpg

 

Το δεύτερο σετ είναι το Corsair Gaming Performance FPS/MOBA Key Kit — Grey και μπορείτε να δείτε σχετικές λεπτομέρειες στο παραπάνω link. Περιέχει και έναν απλό και λειτουργικό εξωλκέα για να αλλάζετε εύκολα τα keycaps.

 

large_31.jpg

 

Καθώς το σετ αφορά 2 configurations, FPS και MOBA, έχει το γράμμα W και το γράμμα D από 2 φορές. Το D μάλιστα με διαφορετικές κλίσεις, καθώς στο FPS configuration (WASD) το χρειαζόμαστε ανυψωμένο από δεξιά και στο MOBA configuration (QWERDF) ανυψωμένο από αριστερά. Έτσι το σετ περιλαμβάνει και τα 2 πλήρη keysets, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, σε ξεχωριστά πληκτρολόγια.

 

large_32.jpg large_33.jpg

 

Τα πλήκτρα του σετ είναι όμοιας κατασκευής με τα G και τα S  keys.

 

large_34.jpg

 

Εδώ βλέπουμε τις διαφορές ανάμεσα στα PBT Double Shot Keycaps (ESC), τα ABS keycaps (Λογότυπο) και τα ειδικής κατασκευής ABS keycaps 2 τμημάτων (W).

 

large_35.jpg large_36.jpg

 

Και τις αντίστοιχες διαφορές στη μάζα τους.

 

large_37.jpg large_38.jpg

 

large_39.jpg

 

Τα G και S keys έχουν μεγαλύτερη μάζα από τα υπόλοιπα ABS πλήκτρα 2 τμημάτων, λόγω μεγαλύτερου μεγέθους, αλλά και πάλι σημαντικά μικρότερη από τα PBT Double Shot Keycaps.

 

large_40.jpg large_41.jpg

 

Παίρνουμε λοιπόν το βολικό key puller και...

 

large_42.jpg 

 

Δοκιμάζουμε διάφορα configurations με τα επιπλέον πλήκτρα.

 

large_43.jpg large_44.jpg

 

large_45.jpg

 

large_46.jpg


 

Πλήκτρα Cherry MX Speed

 

Όπως έχουμε πει, το Corsair K95 RGB Platinum XT χρησιμοποιεί διακόπτες Cherry MX Speed.

 

CherryMXSpeed400.gif

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των διακοπτών φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Πρόκειται για διακόπτες που σε αντίθεση με τα άλλα μοντέλα της εταιρίας τα οποία ενεργοποιούνται αφού διανύσουν 2 χιλιοστά κατά το πάτημα, ενεργοποιούνται μόλις στα 1,2 χιλιοστά, δίνοντας ταχύτερη ανταπόκριση και ένα απειροελάχιστο πλεονέκτημα στους hardcore gamers. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους θυμίζουν τους διακόπτες Cherry MX Red, καθώς έχουν την ίδια operating force και δε διαθέτουν απτικό ή ηχητικό feedback.

 

CherryMXSpeedTechnicalData.png

 

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το σημείο ενεργοποίησης και επαναφοράς του διακόπτη.

 

CherryMXSpeedGraph.png

 

 

 

Φωτισμός RGB

 

Ο φωτισμός του Corsair K95 RGB Platinum XT είναι απόλυτα ελεγχόμενος σε χρώμα και ένταση, μέσω του λογισμικού iCUE. Εκτός από το κάθε πλήκτρο ξεχωριστά, υπάρχει και μια φωτεινή γραμμή στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου, η οποία χωρίζεται σε 19 ζώνες. Οι 3 κεντρικές περιλαμβάνουν και το λογότυπο της εταιρίας, το οποίο επίσης φωτίζεται.

 

large_47.jpg large_48.jpg

 

large_50.jpg large_51.jpg

 

Ο φωτισμός είναι ζωηρός και φωτεινός ακόμα και την ημέρα.

 

 

 

Λογισμικό iCUE

 

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Corsair K95 RGB Platinum XT , όπως και όλων των πληκτρολογίων της Corsair, είναι το λογισμικό ελέγχου, που ονομάζεται iCUE.

 

Η πρώτη καρτέλα του λογισμικού ονομάζεται Home και εκεί βλέπουμε όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές στο σύστημά μας. Επιλέγοντας κάποια, βλέπουμε τα προφίλ που έχουμε ρυθμίσει για αυτή, είτε software, είτε αποθηκευμένα στη μνήμη της συσκευής, αν έχει.

 

Βλέπουμε λοιπόν αριστερά ένα software προφίλ που έφτιαξα και τα 5 που αποθηκεύονται στη μνήμη του πληκτρολογίου και τα οποία μας ακολουθούν όπου και αν συνδέσουμε το πληκτρολόγιο και δεν απαιτούν την ύπαρξη του iCUE για να λειτουργήσουν.

 

Το κάθε προφίλ μπορούμε να το συνδέσουμε με κάποιο πρόγραμμα, ώστε να φορτώνεται αυτόματα όταν το πρόγραμμα αυτό τρέχει και είναι στο προσκήνιο. Μπορούμε επίσης να του ορίσουμε κάποιο custom εικονίδιο και φόντο.

 

large_02.png

 

Αυτό ισχύει τόσο στα software όσο και στα hardware προφίλ.

 

large_03.png

 

Σε κάθε προφίλ μπορούμε επίσης να ορίσουμε μια μεγάλη ποικιλία από Actions (ενέργειες), τις οποίες φυσικά δε θα αναλύσουμε διεξοδικά εδώ γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του review. Μπορείτε όμως και μόνο από τους τίτλους που φαίνονται στη φωτογραφία να καταλάβετε ότι οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

 

Μπορούμε ακόμη να σώσουμε κάποια Actions στη σχετική βιβλιοθήκη για να τα χρησιμοποιούμε σε όποια προφίλ θέλουμε.

 

large_04.png

 

Παρόμοια ποικιλία βρίσκουμε και στα Lighting Effects (Εφέ Φωτισμού). Μπορούμε να έχουμε πολλαπλά επίπεδα (layers) φωτισμού και υπάρχει φυσικά και εδώ η σχετική βιβλιοθήκη.

 

large_05.png

 

Στο μενού Performance (Επιδόσεων) μπορούμε να ορίσουμε τι ακριβώς κλειδώνει το πλήκτρο Win Lock, καθώς μπορεί να απενεργοποιήσει όχι μόνο τα Windows Keys αλλά και άλλους συνδυασμούς πλήκτρων που βλέπετε στην εικόνα. 

 

Εκεί ορίζουμε επίσης και τις χρωματικές ενδείξεις του Win Lock, του πλήκτρου ελέγχου της έντασης της φωτεινότητας και της επιλογής προφίλ.

 

large_06.png

 

Τέλος, στο μενού Onboard Profiles (Ενσωματωμένα Προφίλ, μπορούμε να σβήσουμε ή να αντικαταστήσουμε με το τρέχον προφίλ οποιοδήποτε από τα 5 hardware προφίλ της συσκευής.

 

large_07.png

 

Περνάμε στη δεύτερη καρτέλα, το Dashboard, όπου μπορούμε να δούμε πληροφορίες για το σύστημά μας και τις υποστηριζόμενες συσκευές.

 

large_08.png

 

Η τρίτη καρτέλα, αυτή του Instant Lighting (Στιγμιαίου Φωτισμού) αλλάζει άμεσα το φωτισμό σε ένα από τα διαθέσιμα στατικά χρώματα, σε όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές.

 

large_09.png

 

Η τελευταία καρτέλα είναι αυτή των Settings (Ρυθμίσεις). Το πάνω κομμάτι αφορά τις ρυθμίσεις της επιλεγμένης συσκευής ενώ το κάτω του λογισμικού iCue.

 

Το κάτω κομμάτι έχει 4 καρτέλες. Εδώ βλέπουμε την General (Γενικά).

 

large_10.png

 

Υπάρχει ακόμα η OSD που αφορά το On Screen Display...

 

large_11.png

 

...η Dashboard που αφορά το φόντο στην ομώνυμη καρτέλα που είδαμε...

 

large_12.png

 

...και η Sensor Logging που αφορά την καταγραφή των αισθητήρων που υποστηρίζει το iCUE.

 

large_13.png

 

Από το μενού του iCUE στο system tray, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το iCUE Space...

 

large_14.png

 

...το οποίο μας δείχνει τις ίδιες πληροφορίες με το Dashboard, αλλά κάθεται στο δεξί μέρος του desktop μας, ακόμα και με το iCUE στο παρασκήνιο.

 

large_15a.png

large_15b.png

 

Η Corsair έχει καταφέρει να συνδυάσει την πληρότητα στις λειτουργίες με την απλότητα χρήσης στο iCUE και αυτό είναι πάντα η συνταγή της επιτυχίας. Γι αυτό και το iCUE αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της εταιρίας όσον αφορά τις υποστηριζόμενες συσκευές της.

 

 

Λογισμικό Stream Deck

 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Corsair K95 RGB Platinum XT είναι η υποστήριξη των λειτουργιών του λογισμικού Stream Deck, το οποίο είχαμε δει αναλυτικά στο review του Elgato Stream Deck XL.

 

Για να λειτουργήσει το παραπάνω, χρειάζεται να έχουμε τις τελευταίες εκδόσεις του Strem Deck και του iCUE και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Enable SDK στα settings του iCUE.

 

large_01.png

 

Έχοντας καλύψει αυτές τις προϋποθέσεις, το Strem Deck μας δίνει τη δυνατότητα να αντιστοιχίσουμε λειτουργίες του στα 6 προγραμματιζόμενα G keys, ή εν προκειμένω S keys, εκ του Streaming, με τα μπλε keycaps.

 

large_02.png

 

Τις λειτουργίες που μπορεί να μας προσφέρει το Stream Deck μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στο review του Elgato Stream Deck XL. Η υποστήριξη του Stream Deck είναι διαθέσιμη για όλη τη σειρά των K95 πληκτρολογίων της Corsair.

 

 

Δοκιμές

 

Στις δοκιμές που κάναμε, το Corsair K95 RGB Platinum XT τα πήγε εξαιρετικά.

 

Το NKRO επιβεβαιώθηκε, αφού όπως μπορείτε να δείτε, μπορέσαμε να καταγράψουμε όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου ταυτόχρονα.

 

1440882235_AquasKeyTest.png

 

Ο έλεγχος για ghosting δεν έδειξε το παραμικρό πρόβλημα, κάτι που ήταν αναμενόμενο και από τα επιτυχή αποτελέσματα της λειτουργίας NKRO. Δοκιμάστηκαν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί πλήκτρων που τυπικά μπορεί να προκαλούν ghosting και μπορέσαμε να γράψουμε τη φράση "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG" κρατώντας πατημένα και τα 2 πλήκτρα Shift ταυτόχρονα.

 

large.Ghosting.png

 

Η πληκτρολόγηση ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και η ποιότητα κατασκευής κορυφαία.

 

Τόσο στη χρήση σε παιχνίδια όσο και στη συγγραφή του παρόντος review, το Corsair K95 RGB Platinum XT δεν άφησε κανένα παράπονο.

 

 

Εν κατακλείδι

 

Θυμάμαι στο review του Corsair K95 RGB Platinum ότι ο επίλογος ήταν διθυραμβικός, για ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν και οι προτάσεις για βελτίωση λίγες. Τι θα μπορούσα λοιπόν να πω στον επίλογο του Corsair K95 RGB Platinum XT που έχει διατηρήσει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του και έχει βελτιώσει τα 2 σημαντικότερα από τα 3 σημεία που είχαμε τότε προτείνει, ενώ παράλληλα προσέθεσε και την υποστήριξη του λογισμικού Elgato Stream Deck για τον προγραμματισμό των G keys;

 

Το Corsair K95 RGB Platinum XT είναι ένα πληκτρολόγιο που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Διαθέτει εξαιρετικά υλικά και κορυφαία ποιότητα κατασκευής, όσες επιπλέον λειτουργίες μπορεί να βάλει ο νους και το πλήρες και λειτουργικό λογισμικό iCUE μαζί με το Elgato Stream Deck!

 

Τα πλήκτρα του είναι τα Cherry MX Speed RGB που εκτός από τις απεριόριστες δυνατότητες φωτισμού και την εξαιρετική ποιότητα και αντοχή της Cherry, προσφέρουν στους gamers και το πλεονέκτημα της ταχύτερης ενεργοποίησης, καθώς ενεργοποιούνται στα 1,2 χιλιοστά αντί των 2 χιλιοστών όπου ενεργοποιούνται οι άλλοι διακόπτες της εταιρίας. Προσφέρεται όμως και με Cherry MX Brown RGB και Cherry MX Blue RGB για όποιους τους προτιμούν

 

Η Corsair επέλεξε αυτή τη φορά να εξοπλίσει τη ναυαρχίδα της με PBT Double Shot Keycaps, κάτι που βελτιώνει την αίσθηση και αυξάνει σημαντικά την αντοχή και την μακροζωία του προϊόντος.

 

Αντικατέστησε επίσης το λαστιχένιο wrist rest με ένα wrist rest από δερματίνη, με μαλακό αφρολέξ, για ξεκούραστη χρήση και αίσθηση πολυτέλειας.

 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών η λειτουργικότητά του Corsair K95 RGB Platinum XT αποδείχτηκε άψογη και απέδωσε τα υποσχόμενα χωρίς καμία παρέκκλιση.

 

large_50.jpg

 

Καθώς οι 1 1/2 από τις 3 προτάσεις μας για βελτίωση επί του Corsair K95 RGB Platinum καλύφθηκαν από το Corsair K95 RGB Platinum XT ενώ παράλληλα προστέθηκε και η υποστήριξη του Elgato Stream Deck, δε θα μπορούσαμε να έχουμε ιδιαίτερα παράπονα.

 

Τα ABS keycaps του Corsair K95 RGB Platinum αντικαταστάθηκαν από PBT Double Shot Keycaps ενώ το wrist rest, αν και δεν είναι από αλουμίνιο όπως θα θέλαμε, απέκτησε μαλακό μαξιλαράκι από αφρολέξ και επένδυση από δερματίνη.

 

Θα θέλαμε η θύρα USB Pass Through που διαθέτει να ήταν USB 3.0 αντί για USB 2.0 που είναι. Μικρό το κακό βέβαια διότι υποτίθεται πως θα συνδεθεί εκεί κάποιο ποντίκι ή κάτι όπως το Elgato Stream Deck XL, οπότε και δε θα υπάρχει διαφορά, αλλά γιατί να μην μπορούμε να συνδέσουμε ένα USB Flash Drive ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, χωρίς απώλεια ταχύτητας;

 

Τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος review, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε το Corsair K95 RGB Platinum XT σε κάποιο Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό κατάστημα. Η επίσημη τιμή του από την Corsair είναι στα 229,99 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλή, αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και το κόστος των PBT Double Shot Keycaps, θεωρούμε ότι το προϊόν αξίζει τα λεφτά του. Είναι εξ' άλλου πολύ πιθανόν η πραγματική τιμή του στα διαδικτυακά καταστήματα να είναι χαμηλότερη από την προτεινόμενη, όπως συνηθίζεται.

 

Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Corsair K95 RGB Platinum XT:

 

gallery_33472_825_8446.jpg
Ο Kαλός
- Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, υλικών και φινίρισμα.
- Φωτισμός RGB.

- Μηχανικοί διακόπτες Cherry MX Speed με ενεργοποίηση στα 1,2 χιλιοστά.

- PBT Double Shot Key Caps.

- Πολύ καλό λογισμικό ελέγχου iCUE.

- Υποστήριξη λογισμικού Elgato Stream Deck.

- NKRO και απουσία ghosting.

- Multimedia Keys.

- 6 προγραμματιζόμενα Macro Keys (G Keys / S keys).

- Ρόδα ελέγχου έντασης ήχου και πλήκτρο σίγασης.

- Αποθήκευση 5 προφίλ στο πληκτρολόγιο και επιλογής τους μέσω ειδικού πλήκτρου.

- Wrist rest με αφρολέξ και δερματίνη.

 

gallery_33472_825_10385.jpg
Ο Κακός
- Η θύρα USB Pass Through θα μπορούσε να είναι τύπου USB 3.0 αντί για USB 2.0.

- Το πάνω μέρος του σώματος του wrist rest θα μπορούσε να είναι από αλουμίνιο όπως το πληκτρολόγιο και όχι από πλαστικό.

 

gallery_33472_825_6003.jpg
Ο Αδιάφορος
- Η τιμή είναι υψηλή για ένα πληκτρολόγιο αλλά λογική αν υπολογίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του.

 

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Corsair K95 RGB Platinum XT είναι:

 

 
 
 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

 

gallery_33144_803_13738.jpg

 

Πολύμερος Αχανιώτης 17/02/2020

Συντελεστές Review
Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
Editing: TheLab.gr Team
Αξιολόγηση
Χαρακτηριστικά:10
Χρηστικότητα9.50
Ποιότητα9.50
ΕπιδόσειςSelect
ΓραφικάSelect
ΉχοςSelect
GameplaySelect
Αντοχή στο ΧρόνοSelect
Απόδοση/Τιμή9.50
Editor's ChoiceYes
Innovation AwardNo
Design AwardYes
Value for MoneyNo

  • Like 18
 Share


User Feedback

Recommended Comments

ρε φιλε ακριβως αυτο που θελω να παρω..........

δηλαδη το κοιταω εδω και κανα μηνα και λεω αυτο ειναι............

πολυ καλο review

ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αποχαιρέτησα το άθλιο logitech g910 και πήρα το corsair K70. Το κ70 ουσιαστικά είναι ένα κ95 χωρίς τα macro keys. Η διαφορά σε ποιότητα κατασκευής, αίσθησης πλήκτρων, διακοπτων είναι χαοτική. Το logitech μια πλαστικουρα και μισή με πλήκτρα που σπάνια καταλάβαινες αν είχαν πατηθεί και με σχεδιασμό που σε γρήγορη πληκτρολόγηση τα λάθη ήταν πάρα πάρα πολλα. Το κ70 κρυστάλλινο, 100% feedback. Και χωρίς να βλέπεις ξέρεις τι έχεις πατήσει.

Δεν ξέρω τι έκανε παλαιότερα αλλά πλέον η corsair δίνει προϊόντα πολύ υψηλών στάνταρ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

κατι ασχετο αλλα σχετικο..............

απο που το αγοραζουμε???????με το ζορι ενα μαγαζι..............

εχουν το παλιο..........τυχαιο??????? ?

στο παλιο review ειχες βαλει και την τιμη :p τωρα οχι γιατι?????

Edited by alexcrx
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alexcrx said:

στο παλιο review ειχες βαλει και την τιμη :p τωρα οχι γιατι?????

Όπως γράφω, δεν υπάρχει ακόμα σε κάποιο ευρωπαϊκό μαγαζί. Υπομονή και θα έρθει...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, pol77 said:

Όπως γράφω, δεν υπάρχει ακόμα σε κάποιο ευρωπαϊκό μαγαζί. Υπομονή και θα έρθει...

Την ταπεινη μου συγνωμη αδερφε,δεν το διαβασα τοσο καλα τελικα το review

Link to comment
Share on other sites

και μια απορια........

εφοσον τα πληκτρα ειναι PBT  δεν θα εχει και πιο εντονο φωτισμο απο το παλιο???????

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, alexcrx said:

@pol77

εβαλες τιμη...................

ωραιος ρε φιλαρακι............

μου εφτιαξες την διαθεση ειλικρινα

Εκεί ήταν η τιμή, εξ αρχής. Απλά την έκανα bold για να φαίνεται καλύτερα. ?

3 minutes ago, alexcrx said:

και μια απορια........

εφοσον τα πληκτρα ειναι PBT  δεν θα εχει και πιο εντονο φωτισμο απο το παλιο???????

Όχι απαραίτητα. Ενδεχομένως λόγω μεγαλύτερου πάχους των PBT να είναι και λιγότερο το φως. Με το μάτι δεν είδα διαφορά.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, pol77 said:

Εκεί ήταν η τιμή, εξ αρχής. Απλά την έκανα bold για να φαίνεται καλύτερα.

φιλε πρεπει να παρω αδεια.......?????

Μα την Παναγια σου μιλαω δεν την ειδα χτες..............

Γιατρε το cpu εχει αρχισει τα degrade τι να κανω???? ???

10 minutes ago, pol77 said:

Όχι απαραίτητα. Ενδεχομένως λόγω μεγαλύτερου πάχους των PBT να είναι και λιγότερο το φως. Με το μάτι δεν είδα διαφορά.

αυτο καταλαβα και εγω απο το review σου εδω............................

 

Screenshot_12.thumb.jpg.92a46fcd02fb969d354fef10934ce35e.jpg

εκτος και αν φταιει οτι εχει ανοιχτα χρωματα στο επανω(abs)...................

  • Like 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...