Jump to content




  • Εισαγωγή

     

    Η αγορά είναι γεμάτη με ακουστικά και headsets (ακουστικά με μικρόφωνο). Υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο και κάθε τσέπη, με το επίκεντρο του marketing να βρίσκεται στις πολλαπλές δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας και - φυσικά - στο φωτισμό RGB. Ασχολείται κανείς πλέον με το βασικό χαρακτηριστικό ενός σετ ακουστικών, τον ήχο, ή έχουμε χάσει εντελώς το μέτρο και τον στόχο; Η ερώτηση έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις και ο καθένας καλείται να δώσει τη δική του απάντηση.

     

    Η Corsair, γνωστή για την πληθώρα headsets που διαθέτει στην αγορά, έδωσε τη δική της, διαθέτοντας στην αγορά ένα headset που επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό: Τον ήχο.

     

    Χωρίς RGB, χωρίς ασύρματη συνδεσιμότητα, χωρίς καν συνδεσιμότητα USB, το Corsair Virtuoso Pro είναι ένα αναλογικό headset, με προαιρετική προσάρτηση μικροφώνου, του οποίου όλο το κόστος εξέλιξης και παραγωγής πήγε στην ποιότητα κατασκευής και - κυρίως - στην ποιότητα του ήχου.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_12_2.jpg

     

    Σε έναν κόσμο ο οποίος κυριαρχείται και κατά τη γνώμη μου καταδυναστεύεται από τις συχνά γελοίες προσταγές του marketing, είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπω εταιρίες να παράγουν προϊόντα που επικεντρώνονται στην ποιοτική εξυπηρέτηση του βασικού τους στόχου. Το πόσο καλά το καταφέρνει αυτό το Corsair Virtuoso Pro, θα το δούμε στις επόμενες γραμμές αυτού του review.

     

     

    Συσκευασία - Παρελκόμενα

     

    Καθώς οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές, η συσκευασία προδιαθέτει θετικά όσον αφορά την ποιότητα. Ακολουθώντας το γνωστό, κιτρινόμαυρο χρωματικό μοτίβο, είναι σοβαρή και κυριαρχείται από φωτογραφίες του Corsair Virtuoso Pro από εντυπωσιακές γωνίες.

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε σε 7 γλώσσες, μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

     

    large_01.jpg large_02.jpg

     

    large_03.jpg large_04.jpg

     

    large_05.jpg large_06.jpg

     

    Εντός, βρίσκουμε μια σκληρή θήκη μεταφοράς, επενδυμένη με ύφασμα και ένα φυλλάδιο με τις οδηγίες της εγγύησης. Το QR Barcode στο εσωτερικό της συσκευασίας οδηγεί στο quick start guide.

     

    large_07.jpg large_08.jpg

     

    Η θήκη μεταφοράς φαίνεται να είναι καλής ποιότητας και σίγουρα ικανή να προστατεύσει το περιεχόμενό της. Έχει το λογότυπο της εταιρίας ανάγλυφο στη μία πλευρά ενώ η λαβή μεταφοράς δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά είναι επαρκής, χωρίς να προσθέτει όγκο.

     

    large_09.jpg large_10.jpg

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Πριν ανοίξουμε όμως τη θήκη, ας δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair Virtuoso Pro, όπως τα αναφέρει η εταιρία.

     

    large.Specs.png

     

    Το πιο σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί το Corsair Virtuoso Pro είναι οι custom οδηγοί ήχου των 50 χιλιοστών με διάφραγμα από γραφένιο. Το γραφένιο είναι ένα σχετικά νέο υλικό που διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες όσον αφορά τη χρήση του στην κατασκευή διαφράγματος ηχείου.

     

    Το διάφραγμα ενός ηχείου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερο για να έχει την ελάχιστη δυνατή αδράνεια και να επιτρέπει την μετακίνησή του από το ηχητικό πηνίο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και ακρίβεια, χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άκαμπτο για να μην προκαλεί παραμόρφωση του ήχου. Το γραφένιο είναι ίσως το καλύτερο υλικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή που συνδυάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις ιδιότητες.

     

    Κατά τα άλλα, η απόκριση συχνοτήτων είναι, στα χαρτιά, εξαιρετική, καλύπτοντας το εύρος των 20Hz έως 40KHz. Η αντίσταση είναι στα 32Ohm, εξασφαλίζοντας εύκολη οδήγηση του headset, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε ισχύ από τον ενισχυτή και η ευαισθησία των 117dB υπόσχεται δυνατές εντάσεις ήχου.

     

    Το μικρόφωνο είναι μονοκατευθυντικό για να απορρίπτει κατά το δυνατόν τους θορύβους του περιβάλλοντος και έχει τη συχνά απαντούμενη για μικρόφωνα αντίσταση των 2,2KOhm, εύρος απόκρισης συχνοτήτων 100Hz με 10KHz και ευαισθησία -41dB, οπότε μπορούμε να περιμένουμε την απόδοση που έχουμε δει από τα μικρόφωνα άλλων headsets της εταιρίας.

     

    Το βάρος των 338g είναι ελαφρώς μικρότερο από κάποια μοντέλα με ασύρματη σύνδεση και μπαταρία αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και λίγο χαμηλότερο. Δεν αποτελεί πάντως πρόβλημα καθώς είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

     

     

    Κάτω από το φακό

     

    Ώρα να ανοίξουμε τη θήκη μεταφοράς. Τα ακουστικά είναι τοποθετημένα στη μία της πλευρά ενώ στην άλλη υπάρχει θήκη για όλα τα καλώδια.

     

    large_11.jpg

     

    Η θήκη για τα καλώδια έχει velcro στην άκρη της έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πως τα καλώδια θα μείνουν εντός αυτής κατά τη μεταφορά. Το Corsair Virtuoso Pro συνοδεύεται από 3 καλώδια.

     

    Πρόκειται για ένα καλώδιο σύνδεσης των ακουστικών, ένα καλώδιο σύνδεσης των ακουστικών που περιλαμβάνει και μικρόφωνο, μετατρέποντας τα ακουστικά σε headset και ένα καλώδιο που διαχωρίζει το τετραπολικό βύσμα του τελευταίου σε ξεχωριστά βύσματα σύνδεσης ακουστικών και μικροφώνου.

     

    large_12.jpg large_13.jpg

     

    Προαιρετικά και ξεχωριστά, με κόστος δηλαδή, η εταιρία διαθέτει και balanced καλώδιο σύνδεσης ακουστικών με βύσμα 4,4 χιλιοστών. Αν η πηγή σας το υποστηρίζει, ένα balanced καλώδιο εξασφαλίζει την αποβολή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από το περιβάλλον καθώς και ενδεχομένως καλύτερο στερεοφωνικό διαχωρισμό, κάτι που δεν μπόρεσα να δοκιμάσω καθώς το καλώδιο δεν ήταν διαθέσιμο.

     

    Το balanced καλώδιο φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, κάτω στο κέντρο, με τα καλώδια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία να συμπληρώνουν την εικόνα.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_RENDER_15_2.jpg

     

    Ας δούμε από πιο κοντά τα καλώδια, ξεκινώντας με το καλώδιο σύνδεσης των ακουστικών, χωρίς μικρόφωνο. Πρόκειται για sleeved καλώδιο μήκους 2 μέτρων με επιχρυσωμένα βύσματα. Η ποιότητά του φαίνεται καλή και είναι αρκετά εύκαμπτο. Περίπου 43 εκατοστά από τη μία του άκρη υπάρχει ένας διαχωρισμός από 1 σε 2 καλώδια που καλύπτεται από πλαστικό το οποίο φέρει το λογότυπο της εταιρίας.

     

    large_14.jpg large_30.jpg

     

    Στην πλευρά που συνδέεται στην πηγή του ήχου, το καλώδιο φέρει στερεοφωνικό βύσμα 3,5 χιλιοστών. Στην πλευρά που συνδέεται με τα ακουστικά, που είναι και η πλευρά κοντά στο διαχωρισμό από 1 σε 2 καλώδια, φέρει 2 μονοφωνικά βύσματα 3,5 χιλιοστών.

     

    large_15.jpg large_16.jpg

     

    Τα 2 βύσματα μοιάζουν ίδια αλλά δεν είναι. Εκτός από τα διακριτικά R και L για το δεξί και αριστερό ηχείο αντίστοιχα, το βύσμα που συνδέεται στο αριστερό ακουστικό φέρει τετραγωνισμένο τμήμα που κουμπώνει σε αντίστοιχη εσοχή στο αριστερό ηχείο. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση του καλωδίου.

     

    large_17.jpg

     

    Το δεύτερο καλώδιο είναι παρόμοιο εκτός από το γεγονός ότι φέρει και μικρόφωνο. Είναι επίσης μήκους 2 μέτρων.

     

    large_18.jpg

     

    Έτσι το βύσμα σύνδεσης στην πηγή είναι πλέον τετραπολικό 3,5 χιλιοστών για να μεταφέρει τόσο το στερεοφωνικό σήμα όσο και το σήμα του μικροφώνου.

     

    Το μικρόφωνο βρίσκεται σε εύκαμπτο βραχίονα με sleeving όμοιο με του καλωδίου, ο οποίος ξεκινάει από το βύσμα σύνδεσης του αριστερού ηχείου. Είναι σαφές ότι το μικρόφωνο αποτελεί τμήμα του καλωδίου και όχι των ακουστικών.

     

    large_19.jpg large_20.jpg

     

    Το βύσμα σύνδεσης του αριστερού ηχείου, από το οποίο βύσμα ξεκινάει ο βραχίονας του μικροφώνου, φέρει και εδώ το τετραγωνισμένο τμήμα που είδαμε και στο άλλο καλώδιο αλλά επίσης φέρει και διακόπτη σίγασης του μικροφώνου.

     

    Το μικρόφωνο είναι καλαίσθητο, μικρού σχετικά μεγέθους και μονοκατευθυντικό.

     

    large_21.jpg large_22.jpg

     

    Αν ανασηκώσουμε τα ακουστικά, βρίσκουμε ακόμα ένα αξεσουάρ που σχετίζεται με το μικρόφωνο.

     

    large_23.jpg

     

    Πρόκειται για ένα απλό pop filter.

     

    large_24.jpg large_25.jpg

     

    Τέλος, το καλώδιο διαχωρισμού ηχείων και μικροφώνου. Είναι καλώδιο μήκους 24,5 εκατοστών που διαχωρίζει το τετραπολικό βύσμα του καλωδίου με μικρόφωνο σε 2 στερεοφωνικά, ένα για τα ακουστικά και ένα για το μικρόφωνο, σε περίπτωση που η πηγή μας έχει ξεχωριστές υποδοχές. Ο διαχωρισμός από 1 σε 2 καλώδια γίνεται περίπου στη μέση του μήκους του καλωδίου.

     

    Τα βύσματα είναι χρωματικά κωδικοποιημένα, πράσινο για τα ηχεία, ροζ για το μικρόφωνο.

     

    large_26.jpg large_27.jpg

     

    Η σύνδεση του καλωδίου διαχωρισμού στο καλώδιο με το μικρόφωνο είναι ιδιαίτερα απλή και φαίνεται παρακάτω.

     

    large_28.jpg large_29.jpg

     

    Αφού λοιπόν καλύψαμε τα παρελκόμενα, φτάσαμε επιτέλους στην ουσία. 

     

    large_31.jpg

     

    Ο σχεδιασμός των Corsair Virtuoso Pro είναι λιτός και δανείζεται πινελιές από πολύ ακριβότερες (και ποιοτικότερες) υλοποιήσεις που ανήκουν στην σφαίρα του audiophile. Το αν ο ήχος ακολουθεί, στο βαθμό που επιτρέπει η κατηγορία κόστους, μένει να το δούμε.

     

    Το προϊόν διατίθεται σε 2 χρώματα, μαύρο που είναι και το δείγμα μου και λευκό.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_RENDER_07_2.jpg large.Virtuoso_PRO_WHITE_RENDER_07_2.jpg

     

    Σε πρώτη εικόνα, τα υλικά φαίνονται ποιοτικά αν και η εκτεταμένη χρήση - ποιοτικού ομολογουμένως - πλαστικού δεν συνάδει με τις σοβαρές σχεδιαστικές γραμμές που παραπέμπουν σε ποιοτικότερες και ακριβότερες υλοποιήσεις. Εκεί πάντως που υπάρχει καταπόνηση των υλικών, στο σημείο δηλαδή προσάρτησης του κάθε ηχείου στη στέκα, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, χρησιμοποιείται αλουμίνιο.

     

    Αν όμως πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή προσανατολισμού του κόστους κατασκευής στην ποιότητα του ήχου περισσότερο από ότι στα υλικά, τότε όχι μόνο το δέχομαι αλλά το επικροτώ. Θα δούμε λοιπόν.

     

    large_32.jpg large_33.jpg

     

    Τα ηχεία του Corsair Virtuoso Pro είναι ανοιχτού τύπου, που σημαίνει ότι το πίσω μέρος τους είναι ανοιχτό και αφήνει τον ήχο να ακούγεται στο περιβάλλον. Ναι, καλά καταλάβατε, χρησιμοποιώντας τα Corsair Virtuoso Pro θα ενοχλείτε τους γύρω σας. Είναι σαφές ότι και εδώ συνεχίζεται το μοτίβο του όλα θυσιάζονται στο βωμό της ποιότητας του ήχου, καθώς αυτός ο σχεδιασμός έχει πιθανά ηχητικά πλεονεκτήματα, αφού το πίσω μέρος του οδηγού δεν παρεμποδίζεται από αυξομειώσεις της πίεσης που έχει ένα κλειστό ηχείο.

     

    Η πλευρά που οδηγεί τον ήχο στο αυτί έχει μεγάλο άνοιγμα, οπότε μπορεί με άνεση να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με... μεγάλα αυτιά.  Φέρει μαλακό μαξιλαράκι με υφασμάτινο κάλυμμα που είναι άνετο αλλά όχι τόσο άνετο όσο αυτό που χρησιμοποιείται στα HS80 και HS80 Max.

     

    large_34.jpg large_35.jpg

     

    Πάνω από το μαξιλαράκι βρίσκουμε έντυπο το σύμβολο R για το δεξί ηχείο και L για το αριστερό. Ακόμα πιο πάνω υπάρχει ο μηχανισμός επέκτασης της στέκας. Η στέκα καλύπτεται εσωτερικά από μαλακό μαξιλαράκι επενδυμένο με το ίδιο ύφασμα το οποίο φέρει ωραίες ραφές.

     

    large_37.jpg large_38.jpg

     

    Ο μηχανισμός σύνδεσης των ηχείων με τη στέκα είναι μεταλλικός, στιβαρός και παρέχει όλη την απαραίτητη κινητικότητα για την προσαρμογή των ακουστικών σε κάθε τύπο κεφαλιού, καθώς και για την αποθήκευσή τους στη θήκη μεταφοράς.

     

    large_63.jpg

     

    Στο επάνω μέρος της στέκας βρίσκουμε υφασμάτινη λωρίδα με το λογότυπο της εταιρίας.

     

    large_39.jpg

     

    Ένα θετικό στοιχείο του σχεδιασμού των Corsair Virtuoso Pro είναι ότι τα τμήματά τους που ενδέχεται να φθαρούν είναι αφαιρούμενα και συνεπώς αντικαταστάσιμα, αν προσφέρει η εταιρία ανταλλακτικά που φαντάζομαι ότι θα προσφέρει για να διαφημίζει το εν λόγω χαρακτηριστικό.

     

    Τα εξωτερικά καλύμματα των ηχείων μπορούν να αφαιρεθούν με ένα απλό τράβηγμα του κάτω μέρους τους προς τα έξω.

     

    large.SpeakerTags.png

     

    Αυτό, εκτός από τη δυνατότητα αντικατάστασης, μας δίνει και πρόσβαση για να δούμε το πίσω μέρος του ηχείου.

     

    large_42.jpg large_45.jpg

     

    large_43.jpg large_44.jpg

     

    Ένα άλλο τμήμα που είναι αφαιρούμενο, είναι τα μαξιλαράκια των ακουστικών. Αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμο, καθώς τα μαξιλαράκια είναι πάντα το τμήμα που φθείρεται πρώτο και επηρεάζει μάλιστα τη χρήση. Η αφαίρεσή τους γίνεται με απλή περιστροφή, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

     

    large.EarPads.png

     

    Εκτός από τη δυνατότητα αντικατάστασης, έχουμε και πρόσβαση στο εμπρός μέρος του ηχείου. Η κατασκευή δείχνει καλή.

     

    large_46.jpg large_47.jpg

     

    Το τρίτο και τελευταίο μέρος που μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί είναι το μαξιλαράκι της στέκας, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα.

     

    large.HeadbandCushion.png

     

    large_48.jpg large_49.jpg

     

    Ως bonus, αφαιρούμενη είναι και η υφασμάτινη λωρίδα στο επάνω μέρος της στέκας, με το λογότυπο, αν και το συγκεκριμένο δεν εξυπηρετεί κάτι.

     

    large_50.jpg

     

    Αυτά είναι λοιπόν τα ακουστικά Corsair Virtuoso Pro, η αν προτιμάτε το καλώδιο με μικρόφωνο, το headset.

     

    large_60.jpg

     

     

    Συνδεσιμότητα

     

    Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, εδώ τα πράγματα είναι αυτονόητα. Συνδέουμε το καλώδιο και στα 2 ηχεία, προσέχοντας τα L / R και το να μπει σωστά η τετραγωνισμένη άκρη του αριστερού βύσματος στην εσοχή.

     

    large_51.jpg

     

    large_52.jpg large_53.jpg

     

    large_54.jpg large_55.jpg

     

    Αν προτιμάμε τη χρήση ως headset, συνδέουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το καλώδιο που περιλαμβάνει το μικρόφωνο.

     

    large_56.jpg large_58.jpg

     

    large_57.jpg large_59.jpg

     

    Στη συνέχεια, συνδέουμε την άλλη άκρη του καλωδίου στην πηγή του ήχου και αν επιλέξαμε το καλώδιο με το μικρόφωνο και στην υποδοχή του μικροφώνου. Εδώ βλέπετε τα Corsair Virtuoso Pro συνδεδεμένα στην έξοδο ακουστικών του Elgato Wave XLR.

     

    large_64.jpg

     

    Το marketing της εταιρίας προωθεί τη χρήση των Corsair Virtuoso Pro με το Elgato Wave XLR καθώς σίγουρα το DAC που εμπεριέχει το τελευταίο προσφέρει καλύτερο ήχο από οποιαδήποτε ενσωματωμένη σε μητρική κάρτα ήχου. Διαφημίζουν μάλιστα και τις δυνατότητες που παρέχει το Elgato Wave XLR σε μίξη και VST Plugins μέσω του λογισμικού Elgato Wave Link. Προσωπικά δε θεωρώ ότι είναι δόκιμο να προσάψουμε τις δυνατότητες που παρέχονται από το Audio Interface στα εντελώς αναλογικά Corsair Virtuoso Pro, οπότε δε θα επεκταθώ επί αυτού.

     

     

    Χειρισμός

     

    Ο χειρισμός του Corsair Virtuoso Pro, ως headset, περιλαμβάνει μόνο ένα χειριστήριο: Αυτό της σίγασης του μικροφώνου που βρίσκεται πάνω στο βύσμα σύνδεσης, όπως είδαμε παραπάνω.

     

    large_21.jpg

     

    Κατά τα άλλα, ο χειρισμός και οι ρυθμίσεις γίνονται αποκλειστικά από την πηγή του ήχου και το audio interface όπου συνδέουμε το headset.

     

     

    Άνεση

     

    Τα Corsair Virtuoso Pro διαθέτουν μεγάλα, μαλακά μαξιλαράκια στα ηχεία και στη στέκα που παράλληλα με το φυσιολογικό βάρος τα κάνουν αρκετά άνετα.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_04_2.jpg

     

    Όχι τόσο άνετα όσο το Corsair HS80 που είναι πραγματικά το πιο άνετο headset που έχω δοκιμάσει και έχει γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα αυτόν, αλλά σίγουρα με εξαίρεση αυτό, από τα πιο άνετα ακουστικά που έχω δοκιμάσει.

     

    Εξαίρεση αποτελούν οι έχοντες μεγάλα αυτιά, καθώς σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει το κάθε ηχείο κάνει τα Corsair Virtuoso Pro πιο άνετα από το HS80, τουλάχιστον στα σημεία επαφής τους με τα αυτιά.

     

     

    Ήχος

     

    Όλα λοιπόν οδηγούν εδώ. Είναι σαφές ότι ο στόχος και η ουσία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι η ποιότητα του ήχου. Ακόμα και με τη χρήση πανάκριβών audio analyzers, αν τους είχαμε που δεν τους έχουμε, το μόνο που θα μπορούσαμε να πάρουμε είναι μετρήσεις και δεδομένα που δείχνουν πόσο "σωστά" παίζει ένα ηχείο αλλά σε καμία περίπτωση δε δίνουν την αίσθηση που προσφέρει στον ακροατή, η οποία είναι και υποκειμενική.

     

    Όπως είμαι σίγουρος ότι θα πει ο φίλος και συνάδελφος @GriGaS, τα δικά μου αυτιά είναι και καλομαθημένα και απαιτητικά και ομολογώ ότι κανένα headset που έχω δοκιμάσει έως τώρα δεν έχει κερδίσει μόνιμη θέση στο γραφείο μου, πέρα από περιστασιακή χρήση για καταστάσεις όπου απαιτείται ησυχία.

     

    Θα προσπαθήσω λοιπόν να είμαι ευγενικός και να κρίνω τα Corsair Virtuoso Pro ανάλογα με την κατηγορία τιμής τους.

     

    Εκεί λοιπόν, δεν έχω δοκιμάσει κάτι καλύτερο. Φαίνεται ότι η εξοικονόμηση κόστους που προέκυψε από την επιλογή μη ύπαρξης ασύρματης συνδεσιμότητας, RGB και λοιπόν δευτερευόντων χαρακτηριστικών, έπιασε τόπο.

     

    Μπορώ επίσης να καταλάβω σαφώς την διαφορά που προσδίδει η χαμηλή αδράνεια και υψηλή ακαμψία του διαφράγματος από γραφένιο, αφού σε κάθε ένταση που τα δοκίμασα, τα Corsair Virtuoso Pro είχαν υψηλή απόκριση χωρίς καθυστερήσεις και χαμηλή παραμόρφωση.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_RENDER_19_2.jpg

     

    Το μπάσο είναι δυνατό βαθύ, ίσως λίγο παραπάνω δυνατό από ότι προτιμώ προσωπικά αλλά αυτό σίγουρα θα ευχαριστήσει την πλειοψηφία των ακροατών και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί στα γούστα του κάθε χρήστη με τη χρήση ισοσταθμιστή (equalizer). Ομολογώ ότι του έβαλα δύσκολα, προσπαθώντας να το κάνω να καθυστερήσει λίγο ή να παραμορφώσει και - εντάξει - το κατάφερα σε κάποιο βαθμό με κομμάτια που είναι για να παιχτούν από κάτι σε πολύ υψηλότερη κατηγορία κόστους από αυτή των Corsair Virtuoso Pro. Ακόμα και τότε όμως, όλα ήταν υπό σχετικό έλεγχο και η μουσική, ευχάριστη. Colour me impressed!

     

    Οι μεσαίες συχνότητες συνήθως δεν απολαμβάνουν της προσοχής που τους αρμόζει και αυτό είναι μεγάλο λάθος πολλών reviewers και χρηστών για 2 λόγους. Αφ' ενός είναι οι συχνότητες στις οποίες έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία το ανθρώπινο αυτί και αυτό διότι - αφ' ετέρου - είναι οι συχνότητες στις οποίες ακούγεται η ανθρώπινη φωνή. Δεν είχα κάποιο παράπονο και εδώ. Οι μεσαίες ήταν φυσικές και γεμάτες χωρίς να "πνίγονται" από άλλες ή να πνίγουν άλλες "συχνότητες". Εντάξει, δεν είχαν το βάθος και τις αρμονικές άλλων, πολύ ακριβότερων υλοποιήσεων, αλλά και μόνο που καταφεύγω σε μια τέτοια σύγκριση για να βρω κάτι αρνητικό να αναφέρω, λέει πολλά.

     

    Οι υψηλές συχνότητες είναι καθαρές, ζωντανές, χωρίς να τσιρίζουν ή να κουράζουν και δένουν αρμονικά με το σύνολο. Ίσως και εκεί να λείπουν κάποιες αρμονικές για να εκτοξεύσουν την ηχητική απόλαυση, αλλά είπαμε, δε θέλουμε να προσθέσουμε κανένα μηδενικό στο τέλος της τιμής.

     

    Sound Stage από ακουστικά σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν περιμένω. Κι όμως, υπάρχει, σε κάποιο βαθμό. Δεν είναι σε καμία περίπτωση σε άριστο επίπεδο αλλά και μόνο που υπάρχει Sound Stage και ηχητικός διαχωρισμός σε αυτή την κατηγορία κόστους, είναι επίτευγμα.

     

    Το Sound Stage όχι μόνο κάνει την ακρόαση της μουσικής πιο ευχάριστη, προσθέτοντας ρεαλισμό αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο κατά το gaming, καθώς εξυπηρετεί την κατευθυντική αντίληψη του ήχου. Παίζοντας Starfield με τα Corsair Virtuoso Pro, μπορούσα με ευκολία να αντιληφθώ την προέλευση του κάθε ήχου, κάνοντας την εμπειρία πολύ πιο immersive αλλά και δίνοντάς μου σημαντικό πλεονέκτημα στις μάχες.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις δοκιμές του ήχου, συνέδεσα τα Corsair Virtuoso Pro σε 3 πηγές: Την ενσωματωμένη κάρτα ήχου μιας μητρικής ASUS Crosshair X670E Hero, το Elgato Wave XLR και την κάρτα ήχου ASUS Xonar D2X, παίρνοντας φανερά ανώτερη ποιότητα ήχου από τις 2 τελευταίες πηγές. Αυτό δείχνει ότι το προϊόν έχει δυνατότητες σημαντικά πάνω από αυτές που μπορεί να αξιοποιήσει μια ενσωματωμένη κάρτα ήχου και ίσως ακόμα και από αυτές του Elgato Wave XLR και της ASUS Xonar D2X.

     

    Συνολικά, όσον αφορά την ποιότητα του ήχου, τα Corsair Virtuoso Pro προσφέρουν, γενναιόδωρα, ηχητική ποιότητα πάνω από την κατηγορία κόστους τους.

     

    Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω σταματήσει την ηχητική ανάλυση και ακούω τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια, εξακολουθώντας να χρησιμοποιώ για το σκοπό αυτό τα  Corsair Virtuoso Pro, συνδεδεμένα στην ASUS Xonar D2X. Το χαμόγελο και η πληκτρολόγηση στο ρυθμό της μουσικής τα λένε όλα. 

     

     

    Μικρόφωνο

     

    Το μικρόφωνο που συνδέεται προαιρετικά στα Corsair Virtuoso Pro και τα μετατρέπει σε headset είναι... ΟΚ.

     

    Στα θετικά του είναι ο καθαρός ήχος που λαμβάνει και η απόρριψη σε αρκετά υψηλό βαθμό των θορύβων του περιβάλλοντος.

     

    Στα αρνητικά του είναι η χαμηλή ένταση στην οποία καταγράφει τον ήχο. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα και απαιτεί πολύ προσεκτική τοποθέτηση του μικροφώνου σε σχέση με το στόμα του ομιλητή - χιλιοστά κυριολεκτικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν το μικρόφωνο τοποθετηθεί μακριά, ο ήχος που καταγράφεται είναι καθαρός αλλά πολύ χαμηλής έντασης. Αν τοποθετηθεί πολύ κοντά, βελτιώνεται το πρόβλημα της έντασης αλλά αρχίζει το popping. Πολύ μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτού προσφέρει το pop filter που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και του οποίου τη χρήση συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς επιτρέπει τη χρήση του μικροφώνου σε απόσταση από το στόμα που χωρίς αυτό θα υπήρχαν pops.

     

    Δε νομίζω ότι έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω πέρα από το παρακάτω video για να ακούσετε και μόνοι σας.

     

     

    Καθώς το YouTube αναπόφευκτα χρησιμοποιεί απωλεστικό αλγόριθμο για τη συμπίεση του ήχου και επιπλέον δεν επιτρέπει συχνότητες δειγματοληψίας άνω των 48KHz, επισυνάπτω και τις αρχικές ηχογραφήσεις σε κωδικοποίηση FLAC, χωρίς απώλειες, για όποιον ενδιαφέρεται.

     

    1More Piston Fit BT - 48-16.flac

     

    1More Dual Driver ANC Pro - 48-16.flac

     

    Creative Aurvana Platinum - 48-16.flac

     

    Microsoft Lifecam Studio - 48-16.flac

     

    Microsoft Lifecam Studio - 96-16.flac

     

    Elgato Wave 3 - 48-24.flac

     

    Elgato Wave 3 - 96-24.flac

     

    Elgato Wave DX & XLR - 48-24.flac

     

    Elgato Wave DX & XLR - 96-24.flac

     

    Corsair Virtuoso Pro - 96-24 - No Pop.flac

     

    Corsair Virtuoso Pro - 96-24 - Pop.flac

     

     

    Συμπεράσματα

     

    Με τα Corsair Virtuoso Pro η Corsair πέτυχε ένα πλήγμα στην κουλτούρα του χειριστικού marketing και των επίπλαστων καταναλωτικών "αναγκών".

     

    Έκανε διαθέσιμο στην αγορά ένα Headset που επικεντρώνεται και διοχετεύει όλο το κόστος κατασκευής πρωτευόντως στην ποιότητα του ήχου και δευτερευόντως στην άνεση και την ποιότητα κατασκευής. Αγνόησε επιδεικτικά, σνομπάροντας θα έλεγα, τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, που είναι ευπρόσδεκτη και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ χρήσιμη αλλά όχι τόσο σημαντική όσο η ποιότητα του ήχου, καθώς και το φωτισμό RGB που δεν τον απορρίπτω ως επιπρόσθετο χαρακτηριστικό αλλά δεν αξίζει να θεωρείται βασικό προσόν ενός προϊόντος ήχου και να συμβάλει σημαντικά στο κόστος του.

     

    Τα Corsair Virtuoso Pro αξιοποιούν τη χαμηλή μάζα και την ακαμψία του διαφράγματος από γραφένιο που φέρουν οι οδηγοί των 50 χιλιοστών για να πετύχουν ένα σύνολο με υψηλή απόκριση και χαμηλή παραμόρφωση που, για την κατηγορία κόστους, προσφέρει απαράμιλλη μουσική απόλαυση.

     

    Τα εύκολα αφαιρούμενα και αντικαταστάσιμα τμήματα υπόσχονται στο χρήστη ότι η αγορά των Corsair Virtuoso Pro αποτελεί μια επένδυση την οποία θα μπορεί να απολαμβάνει για πολλά χρόνια, καθώς ό,τι φθείρεται από τη χρήση, μπορεί να αντικατασταθεί, προσφέροντας εξαιρετική μακροζωία στο προϊόν.

     

    large.Virtuoso_PRO_BLACK_03_2.jpg

     

    Και καθώς έχω αναφέρει την κατηγορία κόστους των Corsair Virtuoso Pro πολλές φορές αλλά δεν έχω αναφέρει ποια είναι αυτή, ήρθε η ώρα: Το επίσημο κόστος των Corsair Virtuoso Pro στην Ελληνική αγορά είναι τα €199,99. Αξίζουν το κόστος τους; Abso-effing-lutely!

     

    Ας συνοψίσουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Corsair Virtuoso Pro:

     

    spacer.png

     

    O καλός

    • Εξαιρετική ποιότητα ήχου.
    • Ταχύτατη απόκριση.
    • Πολύ χαμηλή παραμόρφωση, ακόμα και σε υψηλή ένταση.
    • Δημιουργία sound stage και διαχωρισμού οργάνων, σε μέτριο βαθμό αλλά σίγουρα πάνω από την κατηγορία κόστους του προϊόντος.
    • Ηχητική κατευθυντικότητα κατά το gaming.
    • Ποιότητα κατασκευής.
    • Αρθρώσεις και μηχανισμός ανάρτησης ηχείων από αλουμίνιο.
    • Το μικρόφωνο είναι μονοκατευθυντικό και απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τους θορύβους του περιβάλλοντος.
    • Sleeved καλώδια.
    • Δυνατότητα χρήσης balanced καλωδίου.
    • Περιλαμβάνεται καλής ποιότητας θήκη αποθήκευσης και μεταφοράς.

     

    gallery_33472_825_10385.jpg&key=5d2af90f

    Ο κακός

    • Η τετραγωνισμένη άκρη του βύσματος που εισέρχεται στο αριστερό ηχείο αποκλείει τη χρήση καλωδίων άλλου κατασκευαστή.
    • Η λήψη ήχου από το μικρόφωνο είναι σχετικά χαμηλής έντασης.

     

    gallery_33472_825_6003.jpg&key=fd3dcdcad

    Ο αδιάφορος

    • Τα καλώδια θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο εύκαμπτα.

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνει το Corsair Virtuoso Pro είναι:

     

     
     
     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    large.corsair-banner.png.88923d28aa3af70

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 25/09/2023

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:10
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:9.50
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyYes

    • Like 13

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 7

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform 1

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.