Jump to content



SSD's και αποδόσεις μετά από καιρό


mariosalice

Recommended Posts

  • Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Thanx JPavly !!!!

Tο παραπάνω πρόβλημα για τον Χ25-Μ που είναι MLC έχει αναφερθεί 2-3 φορές ακόμη εδώ μέσα :

- http://thelab.gr/showpost.php?p=882049&postcount=5

- http://thelab.gr/showpost.php?p=888469&postcount=327 Αυτό το έχει δώσει χρήστης σε forum και δεν είναι από "review" (με ότι συνεπάγεται αυτό, π.χ. "αντικειμενικότητα")

- http://thelab.gr/showpost.php?p=888470&postcount=328

Καμία σχέση ο INTEL SLC με τον MLC βέβαια. Και αν εξαιρέσουμε τους JMicron-MLCs (λόγω JMicron, τα έχει πει ο Chosen) για άλλους MLC (π.χ. Samsung) δεν έχουν ακουστεί παρόμοια προβλήματα και είναι και πολύ περισσότερο καιρό στην αγορά από τους Intel. Για τους SLC δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια προβλήματα.

Sorry για το offtopic, και όποιος θέλει να δεί τι κάνουν τα αστέρια X25-E ας δει τον παρουσίαση του Jax7480 εδώ: http://www.thelab.gr/showthread.php?t=61062

Όσο γεμίζουν οι SSD παρατηρείτε μια μικρή πτώση στην απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν εξακολουθούν να είναι "σφαιράτοι", και οτι δεν εξακολουθουν να πατάνε τους μηχανικούς δίσκους. Ο Chosen (SLC) το έχει ήδη αναφέρει και αυτό :

Θα κάνω μια απόπειρα να "φτιάξω" ένα καινούριο SSD-thread γενικού ενδιαφέροντος, με τα posts από τα προϊόντα που δεν καλύπτει το review (ANS-9010, Intel X25-E, various MLC κλπ).

Όσο για τα αλλιωμένα αποτελέσματα του Χ25-Ε, μετά από 1 μήνα που τον έχω ως C: drive με τα Vista κλπ, όντως τα benchmarks μου δείχνουν πτώση από τα 200Mb/sec write speed που είχε άδειος σε 120-140Mb/sec που είναι τώρα γεμάτος και σε χρήση, αλλά πρακτικά όταν κάνω copy από και προς το ANS-9010 δεν παρατηρώ καμία πτώση.

Συγκεκριμένα η αντιγραφή από τον Χ25-Ε (δηλαδή ανάγνωση) στο ANS-9010 πιάνει 250+ Mb/sec

ενώ εγγραφή στον Χ25-Ε από το ANS-9010 πιάνει 190+ Mb/sec. Χρησιμοποίησα το ANS-9010 για να μην έχω bottleneck, αν έκανα δοκιμή με τον Samsung MLC που έχω, θα ήταν και η εγγραφή και η ανάγνωση στον Χ25-Ε capped στα 90-100Mb/sec λόγω των ορίων του MLC SSD.

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο αυτό έχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο controller των SSD.

Πάντως για όσους έχουν SSD mlc και έχουν διαβάσει το άρθρο, καλό είναι να κατεβάσουν το αρχείο που σβήνει εντελώς το δίσκο και τον επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

http://pcper-articlecontent.s3.amazonaws.com/HDDErase_3.3.zip

Link to comment
Share on other sites

Οι δίσκοι SSD άρχισαν να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας και στην Ελλάδα.

Ήδη βλέπω τα γνωστά μεγάλα καταστήματα να έχουν διαθέσιμο τον 80άρη MLC (INTEL X25-M SA2MH080G101 2.5'' SSD 80GB) στα 389.00 €, ενώ αναμένεται σύντομα και ο 36άρης SLC (INTEL X25-E SA2SH032G101 2.5'' SSD 32GB SLC) από το e-shop και το Πλαίσιο, στα 433€ περίπου.

Οι τιμές βέβαια για τις χωρητικότητες αυτές είναι ακόμα τσουχτερές, αλλά αναμένεται σταδιακή πτώση. Επίσης κάποιοι ίσως προτιμήσουν να περιμένουν τη διάθεση νέων τεχνολογιών, όπως SSD σε κάρτες PCIe και το κυριότερο μητρικές και SSD SATA 3. Οι δίσκοι σε PCIe κάρτες, αν και έχουν τεράστια δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με το SATA και το SATA 2, δεν εκμεταλλεύονται το NCQ (native command queuing) και πιάνουν από μια υποδοχή (slots) της μητρικής ο κάθε δίσκος. Σε περίπτωση που θέλουμε δύο ή περισσότερους δίσκους για RAID, δεν είναι η καλύτερη λύση.

Αλλά πέρα από τις απίστευτες επιδόσεις και την τσουχτερή τιμή, μήπως υπάρχει κάποια σύγχυση στο θέμα των SSD? Πρέπει να κλείνουμε όλες αυτές τις διεργασίες των Vista και των Seven που μας λένε ή όχι? Η γνώμη μου είναι ότι κάποιες από αυτές όπως το defrag, πρέπει να κλείσει, ενώ τα υπόλοιπα αυξάνουν μεν την ταχύτητα, αλλά σε βάρος της λειτουργικότητας ή δεν έχουν καμιά σχέση με τους SSD και τον τρόπο λειτουργίας τους ή κατά περίπτωση καλό είναι να κλείνουν, όπως στην περίπτωση που ήδη έχουμε προστασία και επιπλέον αφήνουμε ενεργοποιημένο το defender ή ακόμα είναι αιτία αστάθειας.

Σχετικά με το θέμα μας που είναι η μείωση της απόδοσης των SSD, η Intel σχολίασε το δημοσίευμα του PC Perspective, σύμφωνα με το οποίο η ταχύτητα από 70MB/s write θα πέσει στα 25MB/sec μετά από λίγο καιρό και έχει διαφορετική άποψη.

"In our estimation, the synthetic workloads they use to stress the drive are not reflective of real world use."

Intel refutes SSD slowdown accusation

Με λίγα λόγια, οι SSD mlc προορίζονται για χρήση σε φορητούς υπολογιστές, όπου η εγγραφή και διαγραφή δεδομένων δεν είναι τόσο έντονη όσο σε κάποιους desktop και server υπολογιστές. Τρέχοντας συνέχεια συνθετικά test μας λέει η intel, δεν είναι ένα μέτρο καθημερινής φυσιολογικής χρήσης.

Η Intel αρνείται επίσης ότι οι έξυπνοι αλγόριθμοι στον controller, είναι η αιτία της σταδιακής μείωσης της απόδοσης στους SSD. Οι αλγόριθμοι αυτοί της Intel, εκμεταλλεύονται το native command queuing του SATA ΙΙ, για να συνδυάσουν πολλά μικρά αρχεία σε μεγαλύτερα, ώστε να διαβάζονται και να γράφονται ουσιαστικά σειριακά. Κατά την εγγραφή, τα διασπείρουν ομοιογενώς σε όλες τις μνήμες και σε διαφορετικά σημεία του δίσκου, ώστε να μην καταστρέφονται πρόωρα κάποιες κυψέλες μνήμης. Δηλαδή, δεν σβήνουν πραγματικά μια κυψέλη όπου υπάρχει ένα αρχείο, αλλά γράφουν τη νεότερη έκδοση του αρχείου, σε άλλη κυψέλη κρατώντας τις αλλαγές σε μια βάση δεδομένων (μια μορφή virtualization). Αυτό το πρόβλημα υπάρχει πιο έντονα στους δίσκους που έχουν το λειτουργικό, γιατί τα λειτουργικά έχουν την τάση να γράφουν συνέχεια στο υπόβαθρο κάποια συγκεκριμένα αρχεία σε συγκεκριμένα σημεία του δίσκου. Με δυνατότητα επανεγγραφής κάθε κυψέλης 80000 φορές, ένας mlc δίσκος γρήγορα θα έχανε κάποια χωρητικότητα, αν δεν υπήρχαν οι έξυπνοι αλγόριθμοι στους controllers των SSD.

Δύο στοιχεία με κάνουν να πιστεύω ότι ο αλγόριθμος της Intel, αν και γρήγορος, έχει κάποια μειονεκτήματα.

Το πρώτο είναι ότι το πρόγραμμα /HDDErase_3.3 που ανέφερα παραπάνω λειτουργεί και αυξάνει αρκετά την απόδοση όταν χρησιμοποιηθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όχι μόνο στους mlc δίσκους αλλά και στους slc.

Το δεύτερο είναι ότι ούτε με τους mlc, ούτε με τους slc μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος του partition στα Vista και στα Seven, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο partition. Γιατί? Απλά γιατί δεν υπάρχει ένα standard ακόμα, ώστε να ξέρει το λειτουργικό τι κάνει ο controller ώστε να του δώσε εντολή να κάνει defragmentation. Έτσι, αναγκαζόμαστε να κάνουμε defrag σβήνοντας ουσιαστικά όλο το δίσκο.

Ευτυχώς το θέμα είναι γνωστό και ήδη γίνεται προσπάθεια από τον οργανισμό που βγάζει τις προδιαγραφές μνήμης να βάλει προδιαγραφές και στους SSD.

Το μέλλον των SSD πάντως αναμένεται λαμπρό και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την τεχνολογία.

Link to comment
Share on other sites

Εγω απο services εχω off defrag/superfetch/pagefile . Δεν ξερω αν χρειαζεται τπτ αλλο, εκτος κ αν αναφερεσαι στον οδηγο της ocz.

Eγω ειμαι περιεργος να δω αν θα φτιαχτουν τα λειτουργικα σε 2-3 χρονια με βαση τους σσδ και τι διαφορες θα εχουν τα διαφορα filesystems μεταξυ τους.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί έχεις κλείσει το superfetch? Τι σχέση έχει με το σκληρό δίσκο και τον SSD? Είναι άσχετο.

To superfetch δεν κάνει εγγραφές στο δίσκο. Τη μνήμη διαβάζει και μόνο σε περίπτωση που έχεις pagefile και πρόγραμμα πολύ απαιτητικό σε μνήμη θα διαβάσει από το pagefile.

Υπάρχει μια εξαίρεση, ότι γράφει κάποια αρχεία στο λειτουργικό για να ξέρει τι χρησιμοποιούμε συχνότερα.

Αλλά οι εγγραφές αυτές είναι λίγες σχετικά από όσο τις έχω παρακολουθήσει και δεν αξίζει κατά τη γνώμη μου να κλείσεις το superfetch.

Για παράδειγμα, στο δικό μου δίσκο, έχω 110 .pf αρχεία.

Ε δεν είναι και τόσο πολλά, ούτε βλέπω να γράφει συνέχεια pf αρχεία το superfetch.

Δες στο resource monitor τις αρχεία γράφονται στο background.

Επίσης γιατί δεν βάζεις το pagefile σε μηχανικό δίσκο?

Ότι και να λένε ότι είναι άχρηστο, όταν χρειάζεσαι πολύ μνήμη πού νομίζεις ότι τη βρίσκει το λειτουργικό? Στην κανονική μνήμη θα βάλει τις διευθύνσεις και αν χωράνε και δεδομένα. Δηλαδή το σύστημα μνήμης είναι τέτοιο που ουσιαστικά λειτουργεί εδώ και χρόνια με εικονικό τρόπο. Είναι λάθος που το κλείνεις εντελώς.

Τέλος βλέπω αρκετούς να κλείνουν το Indexing. Γιατί?

Είναι εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα.

Δεν κάνει συνεχείς εγγραφές στο δίσκο και στο κάτω κάτω πήγαινε στο control panel, γράψε index, επιλέγεις Indexing options - advanced και στο Index location βάλε το στο μηχανικό σου δίσκο.

Στους SSD, αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να γράφουμε και να σβήνουμε συνέχεια το ίδιο αρχείο.

Για παράδειγμα, όταν παίζουμε παιχνίδια και σώζουμε συνέχεια, καλό είναι να ορίζουμε να σώζουμε σε μηχανικό δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

το pagefile το εχω σε μηχανικο , οφ απ τον σσδ. Για λογους συμβατοτητας κυριως.

Το σουπερφετς γιατι να το χω ον? αφου ολα ινστα φορτωνουν. Εκτος κ αν εχω παρεξηγησει τη λειτουργια του.

Eπισης το indexing ηταν το πρωτο που εφυγε.Δεν εχει νοημα να το εχω ον, αφου οτι search κανω ειναι ακαριαιο.

Τελος, το θεμα των εγγραφων δεν ξερω κατα ποσο εχει νοημα.Δηλαδη εστω οτι ψοφαει ο δισκος μετα απο 2 χρονια, περα απ την οποια απωλεια δεδομενων, ο δισκος θα ειναι ξεπερασμενος.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου ΚοΜΜ,

Για το superfetch ....

Ποιος δίσκος με flash μνήμη είναι τόσο γρήγορος όσο η μνήμη του συστήματος?

Για το Indexing...

Ορισμένοι δεν το θέλουν και δικαίωμα τους, αλλά αν έχεις πχ στο μηχανικό σου δίσκο 1ΤΒ μουσική και θέλεις να βρεις όλα τα τραγούδια που τραγουδάει ο ΧΥΖ, με ποιο τρόπο θα το κάνεις?

Τι είδους αναζητήσεις κάνεις στα γρήγορα με τους SSD δηλαδή χωρίς Indexing? Αρχεία?

Δεν ξέρω για ποιο λόγο να τα κλείσει κάποιος αυτά, αν του αρέσουν και τα θέλει, πέρα από έναν κακό ή ασύμβατο controller (λόγω έλλειψης προδιαγραφών), που ίσως αδυνατεί να λειτουργήσει με τα παραπάνω. Θέλω να πω ότι αν ο δικός σου δίσκος SSD δεν κολλάει όταν έχεις ενεργοποιημένο το superfetch, μπορεί να σου επιταχύνει ακόμα περισσότερο το δίσκο. Αν υπάρχει ασυμβατότητα, το κλείνεις και αφήνεις το indexing για τους μηχανικούς δίσκους.

Δεν μπαίνουν όλοι οι δίσκοι SSD σε ένα καλούπι.

Για το θέμα του pagefile, συμφωνώ.

Για το θέμα των πολλαπλών spot εγγραφών

Το θέμα των εγγραφών δεν έχει σχέση με καταστροφή, αφού ο controller το αποτρέπει, αλλά ότι γίνεται fragmented o δίσκος και σταδιακά πέφτει η απόδοση του. Η διαδικασία επαναφοράς του δίσκου στην αρχική του κατάσταση είναι χρονοβόρα και περιλαμβάνει system backup, σβήσιμο του δίσκου με το HDDErase_3.3 και system restore.

Για το θέμα της υποστήριξης των SSD από το λειτουργικό.

Για να υπάρξει υποστήριξη από το λειτουργικό πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές.

Μόλις υπάρξουν, θα υποστηριχθούν οι SSD. Οι συζητήσεις όμως για προδιαγραφές, τώρα ξεκίνησαν.

Δηλαδή δεν είναι θέμα Microsoft ή Linux, αλλά θέμα κατασκευαστών SSD.

Μάριος

Link to comment
Share on other sites

εδώ vista x64 SP1

pagefile στο raid0 mlc για λόγους συμβατότητας

indexing off γιατί έχω μόνο ssd σε αυτό το σύστημα και δεν κάνω αναζητήσεις συχνά (1 κάθε μήνα και αν) Τα τραγούδια/ταινίες είναι σε άλλο σύστημα.

prefetch off γιατί δεν έχει καθόλου νόημα

superfetch off αν και θα μπορούσα να το ενεργοποιήσω. Δεν έχω όμως ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα ταχύτητας και παρακολουθώντας τους δίσκους με το hdtune ΠΟΤΕ δεν τερματίζουν (σε παιχνίδια και βαριά προγράμματα, μόνο στις αντιγραφές εννοείται).

Αυτά απο μένα.

Μείωση επιδόσεων δεν έχω τσεκάρει.

Χτές διάβασα τυχαία για το Hyperfast(κάπως έτσι) της εταιρίας που φτιάχνει το diskeeper και πολλοί λένε ότι αυξάνει τις επιδόσεις. Δεν έχω παρατηρήσει μείωση εγώ και δεν βρίσκω λόγο να το τρέξω ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

...αν έχεις πχ στο μηχανικό σου δίσκο 1ΤΒ μουσική και θέλεις να βρεις όλα τα τραγούδια που τραγουδάει ο ΧΥΖ, με ποιο τρόπο θα το κάνεις?

Mε τον Ελβετικό Σουγιά! (Total Commander :flex:). Ψαχνει και σε metadata mp3 και εικόνων. :yu:

Link to comment
Share on other sites

καλα αν ειναι να τους φερόμαστε με το γαντι μην παθουν τίποτα τα μωρά τοτε καλύτερα να μην πάρουμε δηλαδή.

Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα ειναι τόσο τραγικά όσο περιγράφονται σε νορμαλ χρήση αλλα αυτός ειναι ενας ακόμα λόγος να περιμένει κανείς κανα χρονακο ακόμα μέχρι να ωριμάσει η τεχνολογία περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

καλα αν ειναι να τους φερόμαστε με το γαντι μην παθουν τίποτα τα μωρά τοτε καλύτερα να μην πάρουμε δηλαδή.

Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα ειναι τόσο τραγικά όσο περιγράφονται σε νορμαλ χρήση αλλα αυτός ειναι ενας ακόμα λόγος να περιμένει κανείς κανα χρονακο ακόμα μέχρι να ωριμάσει η τεχνολογία περισσότερο.

Το τσουβαλιασμα που κανεις δεν ισχυει παντως.Δηλαδη το οτι πρεπει να τους φερομαστε με το γαντι μην παθουν τιποτα.Δεν ισχυει σε ολους τους SSD το παραπανω.

Ισχυει στην συγκεκριμενη σειρα της Intel X25-M, 80GB MLC. Δεν νομιζω μεχρι τωρα κανενας απο τους κατοχους Samsung SLC-MLC, Mtron και Intel X25-E να παρατηρησε κατι τετοιο.

Προσωπικα τους δικους μου Χ25-Ε τους εχω ξεσκισει (με το συμπαθειο) και ακομα τα νουμερα ειναι ιδια.

Επισης μεσα στο lab υπαρχει κατοχος Χ25-Μ. Ας μας πει εκεινος τι εχει δει με τον καιρο.

Link to comment
Share on other sites

τι να φερόμαστε με το γάντι?

σε 2' έχουν περαστεί τα tweaks και απο εκεί και πέρα κάνεις ότι θές

προσωπικά δεν κάθομαι να τρέχω benches για να τον φθείρω, αλλά δεν έχω αλλάξει καθόλου τον τρόπο που χρησιμοποιώ τους δίσκους μου

οι samsung απο novatech έρχονται με ένα χρόνο εγγύηση

ας τα παίξει σε ένα χρόνο και ένα μήνα. 99% θα έχω αγοράσει μεγαλύτερο και ταχύτερο με λιγότερα λεφτά :)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι ο μέσος χρήστης του TheLab που ξέρει ότι υπάρχουν τα tweaks και θα βρει υποστήριξη πώς να τα κάνει.

O 80άρης SSD mlc της Intel έχει φτιαχτεί και για τον νουμπά που δεν θα κάνει τίποτα και απλά θα τον αγοράσει σε laptop με Vista, όπου δεν υπάρχει δεύτερος μηχανικός σκληρός.

Το πολύ πολύ να κλείσουν το defrag.

Αυτό και μόνο αρκεί πιστεύω, όπως έγραψα στο προηγούμενο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Εδω Ιντελ Χ25-Μ...ο δισκος παει σφαιρα παντου οπως οταν τον πρωτοπηρα,τον εχω κοντα στον μηνα..πριν λιγες μερες πηρα και τον Samsung 64MLC..επισης απροβληματιστος αλλα σαφως πιο αργος απο τον Ιντελ..

Vista business x64 & Program Files στον Ιντελ και στον Σαμσουν εχω τα αρχεια (Adobe InDesign,Illustrator,Photoshop &M. Freehand) της γυναικας που κανει graphic design και υπαρχει αλλος ενας 500αρης για αποθηκη, mp3 etc..

prefetche/defrag/index/hibernate>disabled

page file> στον μηχανικο δισκο με το index on..

:T:

Link to comment
Share on other sites

Εδω Ιντελ Χ25-Μ...ο δισκος παει σφαιρα παντου οπως οταν τον πρωτοπηρα,τον εχω κοντα στον μηνα..πριν λιγες μερες πηρα και τον Samsung 64MLC..επισης απροβληματιστος αλλα σαφως πιο αργος απο τον Ιντελ..

Vista business x64 & Program Files στον Ιντελ και στον Σαμσουν εχω τα αρχεια (Adobe InDesign,Illustrator,Photoshop &M. Freehand) της γυναικας που κανει graphic design και υπαρχει αλλος ενας 500αρης για αποθηκη, mp3 etc..

prefetche/defrag/index/hibernate>disabled

page file> στον μηχανικο δισκο με το index on..

:T:

Ναι αλλά οι δύο samsung mlc είναι πιό φθηνοί απο τον intel και δίνουν περισσότερο χώρο, σε raid0 είναι πιο γρήγοροι.

Ότι πληρώνεις παίρνεις βασικά :)

Πάνε και οι μπούρδες περί μείωση επιδόσεων με τη χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά οι δύο samsung mlc είναι πιό φθηνοί απο τον intel και δίνουν περισσότερο χώρο, σε raid0 είναι πιο γρήγοροι.

Ότι πληρώνεις παίρνεις βασικά :)

Πάνε και οι μπούρδες περί μείωση επιδόσεων με τη χρήση.

Στις εγγραφες σιγουρα..στα διαβασματα οχι..

Τεσπα..οταν πηρα τον Ιντελ δεν υπηρχε η προοπτικη του Σαμσουν που προεκυψε κατ'οπιν..αν αγοραζα τωρα θα το εκανα οπως το λες..

Link to comment
Share on other sites

Για να απαντήσει η ίδια η Intel, δεν μπορεί να είναι μπούρδες.

Έχω δει μετρήσεις σε SLC πριν και μετά από το defrag και έχουν σημαντική διαφορά.

Καλό είναι να το ξέρουμε και σε περίπτωση που πέσει σταδιακά η απόδοση ή ακόμα και προληπτικά μια φορά το εξάμηνο ή το χρόνο να κάνουμε ένα revive το δίσκο.

Αν πούμε ότι είναι μπούρδες, σημαίνει ότι το αγνοούμε εντελώς το πρόβλημα και δεν κάνουμε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.