Jump to content



Μετα τα 2 Tb τι;


astrolabos

Recommended Posts

Έπεσε στα χέρια μου ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Ram Ιανουαρίου όπου μίλαγε για την πορεία των σκληρών δίσκων ως μέσων αποθήκευσης. Εκεί μίλαγε για την ανάπτυξη των ssd και τη μείωση των τιμών τους (πράγμα που είναι λογικό μιας και η τιμή ενός υλικού φθίνει ανάλογα με τον χρόνο που έχει κυκλοφορήσει), όπως επίσης για τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους.

Εκεί μίλησε για το τελικό όριο των μηχανικών σκληρών δίσκων, όχι λόγω τεχνολογίας τους αλλά λόγω των περιορισμών που έχουν λόγω απαρχιωμένης τεχνολογίας των μητρικών. Πιο συγκεκριμένα, το BIOS που έχει η πλειοψηφία των μητρικών μας, βασίζεται στο MBR (Master Boot Record), το οποίο περιλαμβάνει τον κώδικα για την εκκίνηση του συστήματός μας και βρίσκεται στην διεύθυνση LBA 0. To LBA (logical Block Address) είναι τρόπος διευθυνσιοδότησης δεδομένων στον σκληρό δίσκο, ο οποίος αριθμίζει τους τομείς του δίσκου, ξεκινόντας από το 0 (όπου βρίσκεται και το MBR) και προχωράει.

Οι διευθύνσεις LBA, έχουν μέγεθος 32 bit, και αν λάβουμε υπόψη ότι ο κάθε τομέας έχει μέγεθος 512 byte, τότε η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να αναγνωρίσει (να διευθυνσιοδοτήσει στην ουσία) το BIOS είναι 2^32 τομείς ή αλλιώς 4294967296 τομείς. Αν πολλαπλασιάσουμε τους τομείς με το 512 που είναι το μέγεθος του κάθε τομέα, έχουμε 2 Tb ακριβώς.

Εκτός όμως από το MBR, η Intel έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί σε κάποιες μητρικές - η πλειοψηφία των οποίων προορίζονται για συστήματα Intel για υπολογιστές Mac - το EFI (Extensive Firmware Interface) η οποία υποστηρίζει την κατάτμηση GPT (Guid Partition Tables). Με το GPT, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε LBA μεγέθος 64 bit, το οποίο μπορεί να διευθυνσιοδοτήσει 2^64 τομείς ή αλλιώς 9,4 Zb (Ναι Zettabyte).

Μια δεύτερη παράμετρος του θέματος είναι ότι με τους δίσκους μεγάλης χωρητικότητας, έρχεται μάλλον το τελειωτικό χτύπημα στο windows xp και δευτερευόντος στα 32bitα λειτουργικά. Λόγω του 64bitου LBA πρέπει να έχουμε Windows Vista και άνω για να μπορέσουμε να διαβάσουμε το δίσκο και για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν δίσκο συστήματος πρέπει το λειτουργικό να είναι 64 bit. Τα 32bitα λειτουργικά μπορούν να τον δούν μόνο σαν δευτερεύοντα δίσκο.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι έρχεται το τέλος εποχής για το BIOS και για τα 32bitα λειτουργικά, οπότε σιγά σιγά θα βλέπουμε μητρικές με EFI και οι μητρικές με BIOS σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν δίσκους μεγάλης χωρητικότητας. Μάλιστα το Πλαίσιο έχει βγάλει προς πώληση σκληρό δίσκο χωρητικότητας 3 Gb και στην σελίδα περιγραφής του προϊόντος αναφέρει το εξής:

Απαιτήσεις συστήματος

- Σαν Boot Drive ο δίσκος πρέπει να είναι συνδεδεμένος επάνω σε PCI-E Card, η μητρική να έχει UEFI και το λειτουργικό σύστημα να είναι Windows 7 64Bit (ή Vista 64Bit).

- Σαν Secondary Drive χρειάζεται πάλι PCI-E Card και παίζει σε Windows 7 & Vista (σε εκδόσεις τόσο 32Βit όσο και 64Βit).

Ενώ δεν βλέπουμε μια μαζική μετακίνηση σε πλατφόρμα με EFI, σε συστήματα προσωπικών υπολογιστών, οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων σπρώχνουν τις εξελίξεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι δε θα υπάρξουν βιαστικές λύσεις και δεν θα βγεί η νέα τεχνολογία πρόχειρα, απλά για να βγεί, και γίνουν οι πρώτοι χρήστες πειραματόζωα, τακτική που την έχουμε δεί να συμβαίνει στον χώρο της πληροφορικής.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστουμε για την αναλυτικη επεξηγηση:clap:. πιστευω ομως οτι αυτη η εποχη θα αργησει να ερθει. θα ειναι απαραιτητο να βρουν λυση οταν οι αναγκες ενος "μεσου" χρηστη σε ενα απλο συστημα ξεπερνουν τα 2tb(π.χ. ενας ο οποιος αγοραζει ενα λαπτοπ η εναν στεθερο υπολογιστη με ενα μονο σκληρο).

Link to comment
Share on other sites

Θα έρθει, αν όχι φέτος, του χρόνου θα δούμε μητρικές με EFI (ή UEFI?) αντί για BIOS. Στο κάτω κάτω, δεν είναι μια τεχνολογία στα χαρτιά, χρησιμοποιείται ήδη από Mac.

Link to comment
Share on other sites

μακαρι γιατι τα bios τα βαρεθηκα πια και πιστευω αρκετοι ακομα. παντως στην αρχη εχουμε να τραβηξουμε πολλα γιατι "στου κασιδη το κεφαλι" θα μαθουν οπως ελεγαν και οι παλιοι..

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια "τρελή" εταιρία να βγάλει για κάποια PCIΕ κάρτα οδηγούς για 32bit XP (όχι για τον δίσκο προφανώς, αλλά για τον controller κάτι που ίσως ήδη να συμβαίνει). Εφόσον έχεις κάποιον PCIE controller που μπορεί να δει πάνω από 2TB ακόμα και με 32bit XP να είσαι δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Απλά θα χρειαστεί να έχεις και έναν μικρό δίσκο για το λειτουργικό καρφωμένο πάνω στον controller της μητρικής σου.

Με λίγα λόγια τα XP θα πεθάνουν στα βαθιά τους γεράματα επειδή απλά θα έχουν μείνει υπερβολικά πίσω γενικότερα. Τα 2ΤΒ θα είναι το λιγότερο για κάποιον που θα χρησιμοποιεί 32bit λειτουργικό μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Θα έρθει, αν όχι φέτος, του χρόνου θα δούμε μητρικές με EFI (ή UEFI?) αντί για BIOS. Στο κάτω κάτω, δεν είναι μια τεχνολογία στα χαρτιά, χρησιμοποιείται ήδη από Mac.

Μα οι μητρικες Asus / Msi για Sandy bridge εχουν UEFI απο τωρα..!:fun:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1) Στα επόμενα χρόνια οι boot δίσκοι θα είναι οι ολοένα και φθηνότεροι ssd που για να φτάσουν τα... 2ΤΒ, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε αιώνα. Άρα, το EFI μόνο και μόνο για boot > 2,15 TB είναι αχρείαστο.

2) Σε ό,τι αφορά secondary δίσκους, ακόμα και όταν οι δίσκοι > 2,15 ΤΒ γίνουν mainstream και ο πολύς ο κόσμος τους χρειάζεται, η κατάσταση θα βολεύεται και με ένα τσιπάκι "του κιλού" πάνω στη mobo.

Κάλα τα 3tb δεν λέω,αλλα προσωπίκα,ποτε δεν θα έβαζα τόσα δεδομένα μόνο σε ένα δίσκο.Μια στράβη και τοσα δεδομένα πάνε χαμένα.

Εγώ θα τα έβαζα, αρκεί να είχα και άλλον ένα ίδιο για backup.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

To κακό με αυτά τα μαραφέτια, είναι ότι η πληρώτητα δεδομένων αναλογικά με την χωρητικότητα είναι ανάλογη με το σοκ όταν ο δίσκος χτυπάει...

Όσων αφορά το πρόγραμμα πάντως το "ξεκλειδώνει" εφόσων έχεις ήδη win, οπότε δεν μπορεί να είναι boot...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.