Jump to content



UPS CyberPower 1300VA Line Interactive CP1300EPFCLCD


Recommended Posts

Α. Εισαγωγή.

 

Εδώ και 15 χρόνια χρησιμοποιώ UPS (ένα Mustek Powermust 1000 VA). Τότε ασχολιόμουν φανατικά με oc / motherboard modifications / water cooling κτλ. (πολύ πριν μάθει και η κουτσή "Μαρία" τι είναι όλα αυτά) και τα bios updates (επίσημα και custom) ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το να γίνει διακοπή ρεύματος την ώρα του bios update ήταν κάτι που δεν ήθελες να βιώσεις με τίποτα... Το έχω πάθει και αυτό βέβαια και αντιμετωπίστηκε με ένα bios chip hot swap, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εκτός αυτού, το online gaming ήταν συνεχές και σε καμία περίπτωση δεν ήθελες να πέσει το ρεύμα την ώρα που προσπαθούσες να "κατεβάσεις" boss στο WoW. (Και αυτό το έχω πάθει και θυμάμαι χαρακτηριστικά να με ρωτάνε από το on-line chat τι είναι το beep-beep που ακουγόταν από το μικρόφωνό μου και να τους απαντάω ότι είναι το UPS γιατί είμαι χωρίς ρεύμα και πρέπει να τελειώνουμε σε 25 λεπτά γιατί τόσο battery power είχα εναπομένον). Ωραίες εποχές. Αξέχαστες... Πολύ πριν τα μνημονία (και κυρίως πολύ πριν τον γάμο ? ).

 

Πέρασαν τα χρόνια, αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις, γκριζάρισαν τα μαλλιά και το oc και το gaming είναι πια μακρινή ανάμνηση. Η χρήση του υπολογιστή είναι πλέον multimedia / ενημέρωση / επικοινωνία / δουλειά. Το UPS όλα αυτά τα χρόνια (με 2 ενδιάμεσες αλλαγές μπαταριών) με υπηρετούσε πιστά για να με προστατεύει αφενός στην πολύ ευαίσθητη διαδικασία του bios update, αλλά κυρίως διασφάλιζε τη δουλειά μου και τον εξοπλισμό μου. Δυστυχώς πριν από 3-4 εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι οι μπαταρίες ήταν πρόσφατα αλλαγμένες, άρχισε να σφυρίζει σε τυχαία διαστήματα και να ακούγεται δυνατός θόρυβος από το ανεμιστηράκι του. Συνέχιζε να τροφοδοτεί τον υπολογιστή με ρεύμα, χωρίς κάποιο εμφανές πρόβλημα, αλλά το γεγονός του σφυρίγματος με έβαζε σε υποψίες οδηγώντας με στην απόφαση να το αποσυνδέσω για πάντα και να το χαρίσω στο αντίστοιχο thread του thelab.

 

Α. Παράμετροι αγοράς και σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

 

Πέρα από όσα προανέφερα, η κατοικία μου είναι εδώ και κάποια χρόνια σε μια περιοχή με πολλά θέματα στο ρεύμα. Οι διακοπές είναι συχνές λόγω καιρικών φαινομένων και τώρα τελευταία παρουσιάστηκαν και περιπτώσεις χαμηλής τάσης, με λάμπες να αναβοσβήνουν και άλλα τέτοια ωραία. Συνεπώς, δεν υπήρχε καν σκέψη να μείνω χωρίς UPS. Η αγορά έπρεπε να είναι άμεση. Δυστυχώς η επιλογή UPS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αφενός τα reviews είναι ελάχιστα έως καθόλου, αφετέρου έπρεπε να αποφασιστεί αν θα επέλεγα modified ή true sinewave UPS. Το παλιό μου Mustek ήταν προφανώς modified (stepped) sinewave και παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα με την τροφοδοσία του hardware με το οποίο το έχω κατά καιρούς συνδέσει. Η λειτουργία ήταν πάντα απρόσκοπτη. Βέβαια αγόραζα πάντα ποιοτικά τροφοδοτικά και δεν μπορώ να ξέρω αν ένα modified sinewave "στρεσάριζε" τον εξοπλισμό μου ή όχι. Ούτε μπορώ να ξέρω αν το UPS ήταν ο λόγος που π.χ. μια παλιά samsung οθόνη που είχα κάηκε αμέσως μετά το πέρας της τριετίας που καλυπτόταν από εγγύηση ή η ίδια η οθόνη ήταν κακής ποιότητας. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρεις και άρθρα που αναφέρουν ότι πρέπει να αποφεύγονται τα modified sinewave UPS, αλλά έχω βρει και άρθρα που αναφέρουν ότι τα τροφοδοτικά των υπολογιστών είναι άνιωθα στο είδος της κυματομορφής που θα δεχτούν. Τι ισχύει πραγματικά δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να το κρίνω. Όλα αυτά όμως με είχαν βάλει σε σκέψεις.

 

Ψάχνοντας στις μηχανές αναζήτησης αρχικά για τις γνωστές μάρκες (APC, EATON) για true sinewave λύσεις σε line interactive 1000-1400VA διαπίστωσα ότι το κόστος ήταν απαγορευτικό. 500€ και βάλε για UPS δεν είχα και δεν επρόκειτο να δώσω. Οπότε άρχισα να κοιτάω για stand-by λύσεις με "approximation to sinewave" παροχή, που βρίσκονταν στα χρήματα που ήμουν διατεθειμένος να δώσω ~200€ (από τους επώνυμους κατασκευαστές πάντα). Στις αναζητήσεις μου -ευτυχώς- έπεσα πάνω σε 2 σχετικά νέους παίχτες με "καλό" όνομα που κατάφεραν να παρέχουν true sinewave λύσεις με χαμηλότερο κόστος. Η μία είναι η PowerWalker με τη σειρά PSW  και η άλλη η CyberPower με τη σειρά PFC sinewave. Για την τελευταία ακούγονται και γράφονται πιο πολλά, μια που όπως αντιλήφθηκα, έχει "ανοιχτεί" και στον χώρο της gaming κοινότητας. Λίγο αυτό, λίγο και το γεγονός ότι η σειρά true sinewave της CyberPower ήταν τύπου "tower" που το προτιμούσα και φυσικά η υποστήριξη Linux για το λογισμικό ελέγχου (δεν αγοράζω ποτέ από κανέναν κατασκευστή που δεν υποστηρίζει Linux για λόγους καταναλωτικής συνείδησης) με έκαναν να καταλήξω στο μοντέλο του τίτλου (αν και λίγο τσιμπημένο ως προς την τιμή σε σχέση με τις λύσεις της PowerWalker). 

 

Χωρίς πολλά πολλά, πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα στο skroutz και τελικά αποφάσισα να αγοράσω το CyberPower 1300VA CP1300EPFCLCD, στα 202€ (ΔΕΚ 2018) από την Msystems. Η παραγγελία έφτασε στο σπίτι μου σήμερα -αυτές τις γραμμές τις γράφω με τον υπολογιστή μου συνδεδεμένο στο εν λόγω UPS- και έτσι αποφάσισα να γράψω και αυτό το unboxing/πρόχειρο review.

 

Γ. Unboxing και πρώτες εντυπώσεις.

 

Η συσκευασία δεν θα μπορούσε παρά να είναι ανθεκτική λόγω του βάρους του UPS.

 

FPgD0g5PkL3f69GEpka0P_x9Bwc8DplM4y5nJLGB

 

HZca7LwUr5AdC2k7tIiCVRIrtER3qVCI4Hf4pwe8

 

Η συσκευασία περιλάμβανε εκτός από το manual, 2 καλώδια shucko, 1 USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και έλεγχο από το σχετικό λογισμικό, και 1 καλώδιο τηλεφώνου.

 

Το μέγεθος της συσκευής είναι compact και πολύ όμορφο, κατά την άποψή μου.

 

qgZ8LTr8GWsA-6z1RJxoiErZAX2vgUeDPIxmkRZp

 

iySRQc2N1zIoJdgMLbjspnXIxd4E9uVKmXGWJQe9

 

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα των διαστάσεων δίπλα στο HAF 932 (full tower).

 

7_LW7Lps4oEb4clHaAsJ0XVlXkNP6qWyzbolCXYY

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά

 

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη λειτουργία του UPS.

 

RFsWH_fxifaBISzBnK170dpCbLJ8Ga8adV2C_0Kk

 

0OQUHK-zOhWqhPYiLC1LB4XND3k4gVOm607ppDmG

 

HQkgJLSzSf7qUA-WR7p9t-1krPaI7VQD-temW5Lt

 

qK9VtS6WaSwvSq5xDdzpAEpGX1zQIOSyKY8cU_MQ

 

G8qErBvPmjOJYGt2SjJFcfBiMB-dNq0llnvG0PPC

 

Πολύ χρήσιμο είναι το πλήκτρο display που μπορεί να σου εμφανίσει διάφορες πληροφορίες, όπως το input/output voltage, output W/VA, εναπομένων χρόνος μπαταρίας (σε λεπτά) καθώς και όλα τα παραπάνω σε ποσοστά σε σχέση με το max που μπορεί να δώσει το UPS κ.α.. To μεσαίο πλήκτρο (silence alarm) απενεργοποιεί το beeper, ενώ το τρίτο πλήκτρο (control) δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένα άμεσο test της συσκευής για παροχή μέσω μπαταρίας. Χρήσιμες είναι και οι δυο usb θύρες για παροχή 5V/2.1Α.

 

Το UPS έχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω λογισμικού (Windows, Mac και Linux), το οποίο όμως δεν το εγκατέστησα -ούτε και πρόκειται- γιατί δεν πρόκειται να το αξιοποιήσω/χρησιμοποιήσω, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την ευχρηστία του.

 

Αμέλησα να γράψω και ένα πολύ πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής: Είναι εντελώς αθόρυβο και λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα, πράγμα πολύ σημαντικό για γκρινιάρες συζύγους ή και τους λάτρεις της ησυχίας!

 

Στον υπολογιστή της υπογραφής μου εικονίζεται κατανάλωση ~93W (Linux Mint 19.1, 5 tabs στον chrome ανοιχτά) και αυτονομία με μπαταρία 41 λεπτά.

 

Εν κατακλείδι, για όσους η χρήση UPS κρίνεται απαραίτητη, το CyberPower 1300 CP1300EPFCLCD είναι μια εξαιρετική επιλογή, σχετικά οικονομική, με όμορφη και compact σχεδιαστική προσέγγιση, αθόρυβο και, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, ποιοτικό (η εγγύηση είναι 2ετής).  

 

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 6
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

μεγεια και αχρειαστο!

μ εβαλες και τσεκαρα το οργανακι κι εγω >229 (το εχω μονιμα να δειχνει καταναλωση)

200 βολτ θεωρητικα ειναι εντος οριων αλλα.... μηπως προδιδει καποιο προβλημα?

επισης ειδα στα spec οτι το ups εχει 1 μπαταρια 12v/7.5ah (full 2.5min - half 9min) , τι φορτια εχεις υπολογισει πανω του?

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, makio said:

200 βολτ θεωρητικα ειναι εντος οριων αλλα.... μηπως προδιδει καποιο προβλημα?

 

Τι να σου πω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η περιοχή μου έχει συχνά προβλήματα με το ρεύμα. Από κει και πέρα, 10 χρόνια δεν μου έχει καεί κάτι στο σπίτι π.χ. ψυγείο, tv κτλ. Ένα τροφοδοτικό Hiper πριν από χρόνια είχε παραδώσει πνεύμα, αλλά λίγο μετά παρέδωσε πνεύμα και ακριβώς το ίδιο που είχε ο αδερφός μου και έμενε Κυψέλη (είχαμε αγοράσει μαζί), οπότε τα τροφοδοτικά αυτά είχαν ημερομηνία λήξης. 

 

Τα 200V (τώρα 210) μου τα δείχνει και το "βατόμετρο" που έχω, οπότε δεν είναι το UPS σίγουρα. Αυτή την τάση παίρνω από την πρίζα... Να φέρω ηλεκτρολόγο λέτε; Στα specs το UPS αναφέρει τάση εισόδου 170 ~ 270V οπότε μάλλον είμαι εντός ορίων. Περισσότερα για ηλεκτρολογικά δεν ξέρω...

 

 

47 minutes ago, makio said:

επισης ειδα στα spec οτι το ups εχει 1 μπαταρια 12v/7.5ah (full 2.5min - half 9min) , τι φορτια εχεις υπολογισει πανω του?

 

battery pack λέει και φαντάζομαι περιλαμβάνει δύο μπαταρίες.

 

Πάνω στο Ups έχω το pc της υπογραφής μου + 3 εσωτερικούς μηχανικούς επιπλέον. Με αυτά πάνω, σε κατάσταση browsing μου δείχνει χρόνο αυτονομίας 40 λεπτά (φαίνεται και στη photo του review). Το PC "τραβάει" ~95W σε κατάσταση desktop / browsing

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω οτι πρεπει να αρχισεις με ηλεκτρολογο αν δεν κανεις μια σχετικη ερευνα (οσο ειναι δυνατο αυτο) στην περιοχη σου

πιο πολυ πιστευω οτι ειναι θεμα ΔΕΗ

το ups στα χαρακτηριστικα απο το λινκ αναφερει μια μπαταρια (οτι εγραψα πιο πανω) οποτε με χαλαρη χρηση το βλεπω για 5λεπτο

μπορεις να το τσεκαρεις οταν θα εχει πληρη φορτιση βγαζοντας την πριζα

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, makio said:

δεν νομιζω οτι πρεπει να αρχισεις με ηλεκτρολογο αν δεν κανεις μια σχετικη ερευνα (οσο ειναι δυνατο αυτο) στην περιοχη σου

πιο πολυ πιστευω οτι ειναι θεμα ΔΕΗ

το ups στα χαρακτηριστικα απο το λινκ αναφερει μια μπαταρια (οτι εγραψα πιο πανω) οποτε με χαλαρη χρηση το βλεπω για 5λεπτο

μπορεις να το τσεκαρεις οταν θα εχει πληρη φορτιση βγαζοντας την πριζα

 

Oh yes, μάλλον έχω θέμα. Τώρα παρατήρησα ότι ενεργοποιείται το AVR (voltage regulation) του UPS.

 

Τάση εισόδου:

FpjuK9mH57oDAZDYaLPa__thDwHAnoKZDpwj29se

 

Και με το AVR, τάξη εξόδου:

 

otRltljMsK4EDq0TC7AZTd3OUBMFpEBlrpNWJsot

 

Σήμερα παρατήρησα και πτώση ~5Μmps στη VDSL μου και επικοινώνησα με Vodafone για το θέμα.... Μήπως φταίει αυτό;

 

ΥΓ Παίρνω ΔΕΗ να δηλώσω βλάβη....

5 minutes ago, GriGaS said:

Δεν παύει να είναι πάνω από 13% κάτω από την ονομαστική. Η απόσταση πίνακα μετρητή είναι μεγάλη; 

 

3-4 μέτρα.... Και κάποιες led λάμπες που έχουν κάνουν πολύ αραιά τρεμοπαίγματα...

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

η ποιοτητα του ρευματος εχει σχεση με την λειτουργια ολων των συσκευων αλλα υποτιθεται οτι αυτες εχουν ενα ευρος ανοχης απο την κατασκευη τους (και ως κυκλωμα και ως υλικα) - αλλα αυτα ειναι λεπτομερειες που σιγουρα δεν μπορουμε ν απαντησουμε

 

τωρα αν γκρινιαζεις γιατι επεσε 5mbs τι να πω εγω που απο 50ρα εχω 28-35 και ειμαι ευτυχισμενος! :hehe:

 

*αν εχεις δικο σου ηλεκτρολογο παρε μια γνωμη να σε καθοδηγησει

Έγινε επεξεργασία από makio
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, makio said:

τωρα αν γκρινιαζεις γιατι επεσε 5mbs τι να πω εγω που απο 50ρα εχω 28-35 και ειμαι ευτυχισμενος!

 

Μέχρι πριν την πρωτοχρονιά είχα 49.999 και max attainable ~75k και σήμερα παρατήρησα actual ~45k και max attainable ~46k. Πήρα vodafone και μου είπαν θα στείλουν τεχνικό να μετρήσει και θα δούμε. Υπάρχει περίπτωση να παίζουν ρόλο οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία; Δεν ξέρω.... Πάλι καλά που πήρα UPS σήμερα δηλαδή....

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, GriGaS said:

Εννοώ πίνακα και μετρητή ΔΕΗ. 

 

10-15 μέτρα (μένω σε δίπατο με έναν πίνακα σε κάθε όροφο). Επειδή είμαι ισόγειο-υπόγειο, ο μετρητής ΔΕΗ είναι πολύ κοντά. Προσωρινό πρόβλημα πρέπει να είναι... χαχαχαχα η ΔΕΗ δεν απαντάει καθόλου...

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, makio said:

το ups στα χαρακτηριστικα απο το λινκ αναφερει μια μπαταρια (οτι εγραψα πιο πανω) οποτε με χαλαρη χρηση το βλεπω για 5λεπτο

μπορεις να το τσεκαρεις οταν θα εχει πληρη φορτιση βγαζοντας την πριζα

 

 

Και από το επίσημο διάγραμμα εδώ : https://www.cyberpower.com/uk/en/product/sku/cp1300epfclcd-uk

 

2.png.56f9e8456351e9c1d125b3e27575e9e8.png

 

Η αναφορά για 40 λεπτά αυτονομία με το δικό μου φορτίο (~93W) φαίνεται σωστή.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

αν παρατηρησες το προβλημα με το ρευμα τις τελευταιες ωρες τοτε μαλλον φταιει η Σοφια...........!

 

εδιτ . το συστημα σου , δινει φορτιο 93 βαττ ? δλδ οτι εχεις πανω στο ups ?

Έγινε επεξεργασία από makio
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, makio said:

αν παρατηρησες το προβλημα με το ρευμα τις τελευταιες ωρες τοτε μαλλον φταιει η Σοφια...........!

 

εδιτ . το συστημα σου , δινει φορτιο 93 βαττ ? δλδ οτι εχεις πανω στο ups ?

 

Oh yes ?

 

Το σύστημα της υπογραφής + 3 μηχανικούς εσωτερικούς

ΥΓ Σε benchmark stress test όλοι οι πυρήνες 100% φτάνει ~250W

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, makio said:

ο amd  εχει 65w tdp μονος του

 

Δεν σημαίνει ότι "καίει" 65w στην καθισιά του...

 

6 minutes ago, makio said:

τροφ/κο bronze 85%

 

Δηλαδή αν το σύστημα "ζητάει" 100W, το τροφοδοτικό θα "κάψει" 15 επιπλέον... Το σύστημά μου ζητάει πολύ λιγότερα

 

7 minutes ago, makio said:

3 μηχανικους

 

Όταν δεν χρησιμοποιούνται το Linux Mint τους κάνει unmount

 

7 minutes ago, makio said:

gtx 1050

 

Σε κατάσταση gaming  

 

Quote

Power consumption is the kicker. The GTX 1050 has a tiny TDP (thermal design power) of just 75W, meaning it draws all its power from your motherboard. On board our high-end, overclocked PC during the Hitman benchmark, the entire system drew just 150W;

 

Εγώ είμαι σε desktop / browsing τώρα

 

10 minutes ago, makio said:

κλπ κλπ....

 Η οθόνη και το πληκτρολόγιο δηλαδή; 

 

Πίστεψέ με, τόσα είναι. Και για του λόγου το αληθές  (τώρα που σου γράφω) :

 

jQq52aTrkc4brvvqXbsD9VXBL7pyY-ZaWDiQbRfc

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και η photo που ακολουθεί είναι πάνω στην πρίζα, όπου όμως πάνω στο πολύμπριζο είναι καρφωμένα ηχεία 2.1 logitech -αναμμένα τώρα-, το router, ένα ασύρματο τηλέφωνο και ο laser εκτυπωτής -σε κατάσταση αναμονής).

 

MdFDu80PHtvKo8OC3jMo-gKYdDtXhSJbK3m_m1PR

 

10 minutes ago, makio said:

πασο! εχω μεινει πισω τελικα (και δεν θ ακολουθησω συντομα μαλλον...)

 

Τι σύστημα έχεις και πόσο σου "καίει" ;

 

ΥΓ 115W βλέποντας 1080p youtube

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.